Pelaaminen

Pelaaminen on antoisa harrastus sukupuoleen katsomatta – ”Ikävistä kommenteista ei kannata välittää”

ADA NYMAN
Pinja Piitulainen, 19, nauttii pelien mielikuvituksellisesta maailmasta.
Pinja Piitulainen, 19, nauttii pelien mielikuvituksellisesta maailmasta.

Tunne siitä, että voi toteuttaa itseään vapaasti  ilman muiden asettamia rajoja, oli yksi merkittävimpiä syitä miksi raisiolainen Pinja Piitulainen innostui pelaamisesta. Piitulainen sukelsi pelien maailmaan jo lapsena, jolloin hän alkoi pelata konsolipelejä. Kiinnostus syveni 13-vuotiaana, kun kuvioihin tulivat tietokonepelit. Nykyään 19-vuotias nuori pelaa pääsääntöisesti Overwatch-peliä, joka on niin sanottu ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Siinä joukkue pyrkii kaatamaan vihollisen mahdollisimman hyvällä strategialla.

– Kuulun kuuden hengen tiimiin, joka harjoittelee kolme kertaa viikossa. Pelissä edetään erilaisten karttojen ja tehtävien kautta kohti voittoa. Treeneissä hiomme taktiikoita, suunnittelemme pelin kulkua ja tietenkin pelaamme, Piitulainen kertoo.

Nuorta pelaajaa kiehtoo harrastuksessa mielikuvituksen ohella ongelmien ratkaisu ja yhteenkuuluvuudentunne. Toisaalta pelit tarjoavat myös pakopaikan todellisuudesta ja rentouttavat opiskeluarjen keskellä. Piitulainen voitti hiljattain joukkueensa kanssa korkeatasoisen Open Division -ottelun, mistä hän kertoo olevansa edelleen hyvin iloinen. Aktiivisen pelaajan mielestä parhaita asioita pelaamisessa onkin se, että siitä saa kiitosta voittojen kautta ja siten kehittää omaa suoritusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyvien puolien rinnalla peliharrastuksessa on myös varjopuolensa. Pelimaailma on edelleen hyvin miehinen ja etenkin tytöt kohtaavat siellä syrjintää ja häirintää. Piitulainen kertoo kohdanneensa monenlaista ikävää käytöstä pelien maailmassa. Kommentit ja haukut kohdistuvat usein sukupuoleen eli siihen, että pelaaja onkin normista poiketen tyttö tai nainen. Jopa suoria itsemurhakehotuksiakin voi esiintyä pelikeskusteluissa.

Videopelaaminen on kaikkien juttu.

– Kommenteista heijastuu edelleen sovinistinen ja seksistinen asenne. Heitetään kaikenlaista kommenttia naisen paikasta ja pelitaidoista. Juttuja pidetään vitsinä, mutta todellisuudessa se ei tietenkään sitä ole. Tietyissä peleissä on erityisen myrkyllinen ilmapiiri. Näitä ovat esimerkiksi Counter-Strike ja League Of Legends-pelit, Piitulainen avaa.

Ikävät kommentit ja pelimaailman ilmapiiri voivat vaikuttaa siihen mihin peleihin esimerkiksi tytöt tarttuvat. Piitulainen kertoo valinneensa Overwatch-pelin osittain siitä syystä, että siellä ei esiinny yleensä mitään negatiivista. Hän arvelee ikävien kommenttien taustalla olevan yksinkertaisesti netin ja pelien henki, ja toivoo enemmän vastuuta vanhemmilta.

– Kun ihmistä ei näe kasvokkain, tulee helpommin sanottua kaikenlaista eikä ajattele, että ruudun takana on oikea ihminen. Käyttäytyminen lähtee kuitenkin kotoa ja kasvatuksesta. Olisi tärkeää, että lapsille opetetaan pienestä pitäen miten ihmisiä tulee kohdella kunnioittavasti pelimaailmassakin.

Nuori pelaaja käy aktiivisesti Turun kaupungin nuorisopalveluiden Turku Game Academyn tiloissa harjoittelemassa oman joukkueensa kanssa. Pelaaminen on kuitenkin koronarajoitusten näkökulmasta suotuisa laji, koska sitä pystyy harrastamaan omalta koneelta käsin. Pelaajille järjestetään monenlaisia tapahtumia ja kilpailuja niin paikallisesti kuin kansallisesti, mutta ne ovat tauolla nyt poikkeusaikana. Raision lukiossa viimeistä vuotta opiskeleva Piitulainen haluaa pitää pelaamisen harrastuksena, eikä ainakaan tällä hetkellä tavoittele siitä ammattia. Hän haluaa vaalia pelaamiseen kuuluvaa rentoutta ja vapautta ja jatkaa pelaamista omia tavoitteita kohti. Vaikka tasa-arvoiseen pelikulttuuriin on vielä matkaa, Piitulainen kertoo olevansa tulevaisuuden suhteen toiveikas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nykyään pelaaminen on nuorten mielestä harrastus siinä missä muutkin ja ennakkoluulot ovat vähentyneet. Ikävistä kommenteista ei kannata välittää, vaan pitää keskittyä omaan tekemiseen. Toivon, että kaikki kiinnostuneet uskaltavat kokeilla pelaamista eivätkä välitä siitä mitä muut sanovat. Videopelaaminen on kaikkien juttu sukupuolta katsomatta, hän tiivistää.