Nuoret uskovat suomalaisten uutismedioiden korkeaan laatuun – valeuutiset ovat maailmanlaajuisesti kasvava ongelma
Turun Sanomat tapasi neljä Luostarivuoren koulun yhdeksäsluokkalaista, jotka kertoivat omasta suhteestaan uutisiin ja luotettavaan tietoon. Nuoret hakevat uutisia tietoisesti mahdollisimman luotettavaksi arvioimistaan lähteistä. Ehkäpä juuri tästä syystä he kokevat, että eivät useinkaan törmää media-arjessaan pahasti virheelliseen tai valheelliseen tietoon.
Julianna Kurkela
– Pyrin seuraamaan uutisia päivittäin, haluan olla tietoinen siitä, mitä tapahtuu.
Kurkela seuraa pääasiassa Helsingin Sanomien verkkosisältöjä, koska kokee sen luotettavaksi tiedon lähteeksi.
Kurkela luottaa siihen, että media jatkuvasti korjaa tekemiään pienehköjä virheitä. Suoranaisesti valheelliseen tietoon hän ei koe useinkaan törmäävänsä. Sen sijaan vääristellyn tuntuista tietoa tulee toisinaan vastaan.
– Lähiaikoina luin iltapäivälehdestä kolumnin, jossa verrattiin Sara Siepin tuloja kansanedustajan tuloihin. Siitä tuli sellainen olo, että se oli kirjoitettu halventavalla asenteella. Tuntui epäasiallisesta verrata kansanedustajan ja somevaikuttajan tekemän työn tärkeyttä keskenään.
Kurkela kertoo, että koulussa on keskusteltu uutisten luotettavuudesta, viimeksi katsomusaineiden tunnilla.
– Puhuimme muun muassa vaihtoehtomediasta ja vihapuheesta.
Fiona Laakso
– En ole aikaisemmin seurannut paljon uutisia, mutta korona-aikana uutisten seuraamisesta on tullut säännöllistä. On muodostunut ihan rutiiniksi, että iltaisin katsotaan televisiosta uutiset. Yleltä seuraan varsinkin THL:n tiedotteita.
Laakso suhtautuu kriittisesti iltapäivälehtien skandaalinkäryiseen uutisointiin, mutta ei koe törmäävänsä useinkaan suorastaan valheelliseen tai isoja virheitä sisältävään tietoon.
– Suomen kielen ja kirjallisuuden tunneilla olemme puhuneet median luotettavuudesta, muun muassa siitä, miten tunnistaa feikki ja aito uutinen toisistaan.
Kotiväen kanssa Laakso on keskustellut koronauutisten yhteydessä siitä, mistä lähteistä hankittuun tietoon voi luottaa.
Konsta Vainio
– Seuraan uutisia säännöllisesti, meille tulee kotiin painettuna Turun Sanomat ja Helsingin Sanomat. Seuraan myös Ylen ja iltapäivälehtien uutisia verkosta, iltaisin katson televisiosta Maikkarin uutiset.
Vainio on huomannut, että virheitä tehdään usein, mutta vastuullinen media myös korjaa niitä kaiken aikaa. Tietystä näkökulmasta tapahtuvaan uutisointiin Vainio kertoo kiinnittävänsä huomiota silloin tällöin.
– Esimerkiksi joku aika sitten luin iltapäivälehden tiivistelmää Trumpin kaudesta. Siitä tuli sellainen olo, että kyse oli enemmän pilkanteosta. Vaikka Trump oli sellainen kun oli, hän teki presidenttikaudellaan myös joitain hyviä asioita. Niistä tiivistelmässä ei puhuttu lainkaan.
Vainio on tyytyväinen siihen, miten median luotettavuutta koulussa on käsitelty.
Kerttu Taponen
– Meille tulee kotiin Turun Sanomat ja Helsingin Sanomat. Perheen kanssa katsotaan aika usein myös yhdessä Kymmenen uutiset. Myös Jodelista löytyy usein kiinnostavia juttuja.
Koronatilanne on lisännyt Taposen kiinnostusta uutisia kohtaan. Esimerkiksi THL:n tiedotteita hän seuraa säännöllisesti Yleltä.
Taponen seuraa uutisia luotettavaksi arvioimistaan lähteistä, eikä juurikaan koe törmäävänsä valheelliseen tietoon. Toisinaan Taposta häiritsevät asenteellisuus ja yksipuoliset näkökulmat.
– Meillä on kotona keskusteltu uutisten luotettavuudesta, esimerkiksi siitä, mihin koronasta kerrottuun tietoon kannattaa luottaa. Olemme myös keskustelleet siitä, ovatko koronauutisoinnin yhteydessä kerrotut luvut aina totta.
Katso video siitä, miten uutisjuttu syntyy ja päätyy TS:n verkkoon ja printtiin. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Mikä on totta?
Uutisten viikkoa vietetään kouluissa 1.–5. helmikuuta. Koululaisia kannustetaan torjumaan väärän tiedon leviämistä ja ottamaan selvää, mikä on totta.
FAKTA
Epäluotettava tieto huolestuttaa
Uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden nuorten media-arkea.
Noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoo, ettei seuraa uutisia lainkaan.
Koronatilanne on saanut nuoret seuraamaan uutisia aiempaa enemmän.
Nuoria kiinnostavat ennen kaikkea isot ajankohtaiset uutisaiheet ja yhteiskunnalliset teemat. Myös paikallisuutiset kiinnostavat.
Tärkein yksittäinen uutislähde ovat iltapäivälehtien verkkosivut. Niitä seuraa lähes 50 prosenttia nuorista.
Seuratuimmaksi uutiskanavaksi nousevat somepalvelut. Somepalveluista nuorille tärkeimmät uutiskanavat ovat Instagram ja YouTube.
Iän myötä lehtien verkkopalvelut tulevat yhä tärkeämmiksi uutislähteiksi ja nousevat somen edelle.
Valtaosa nuorista uskoo vahvasti suomalaisten uutismedioiden korkeaan laatuun.
Medialukutaitonsa nuoret kokevat varsin hyvänä ja journalismin erottaminen muiden sisältöjen joukosta on heistä melko helppoa.
Nuoret törmäävät epäselvään, virheelliseen tai valheelliseen tietoon media-arjessaan melko usein.
Virheellisen tai valheellisen tiedon yleistyminen huolestuttaa nuoria.
Lähde: Tänään julkaistava Uutismedian liiton Kantar TNS:llä teettämä Nuoret, uutiset ja luottamus -tutkimus. Tutkimus on osa Uutisten viikkoa.
3 POIMINTAA
Mikä valeuutinen?
1 Ihmisiin pyritään yhä useammin vaikuttamaan valeuutisilla, jotka hyödyntävät ihmisten pelkoja ja saavat ihmiset itse levittämään harhaanjohtavaa tietoa.
2 Valeuutiset ovat maailmanlaajuinen ongelma. Internetaikana valeuutisten levittäminen on muuttunut paljon helpommaksi ja nopeammaksi kuin aiemmin.
3 Verkkomainonnan ja sosiaalisen median kautta valeuutisilla voi tavoittaa suuria yleisöjä ja tienata hyvin.
Poimintojen Lähde / Lue lisää
Antto Vihma, Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo ja Olli Seuri: Totuuden jälkeen (Teos 2018 ).
Åsa Wikforss: Vaihtoehtoiset faktat (Aula & Co 2020).