Lontoo

Edullisen ja laadukkaan Lontoo-viikonlopun hintaero yli tuhat euroa – katso tyyliguru Sami Sykön ja suurlähetystön työntekijän vinkit

TIMO JERKKU
Esittelemme kaksi tapaa matkustaa Lontooseen.
Esittelemme kaksi tapaa matkustaa Lontooseen.

Kokosimme kevääksi kaksi erilaista pidennettyä viikonloppua Lontoossa. Lähtisitkö matkaan pääsiäisenä tyylillä, vaivatta ja hyvällä hinta-laatusuhteella? Tai sitten vappuviikonloppuna edullisesti: ohjelmassa mielenkiintoisia ilmaisia kohteita ja majoitus Airbnb-huoneessa?

Tyylillä ja vaivatta: 1 497 euroa

Lontoo vetää matkailijoita entiseen tahtiin brexitistä huolimatta. Kokosimme neljän yön matkan pääsiäisviikonlopulle. Tässä satsataan tasokkaaseen majapaikkaan, jonka sijainti on erinomainen. Pääsiäisen lentoliput ovat kalliimpia kuin monena muuna viikonloppuna, sillä se on pitkän vapaansa ansiosta suosittu kaupunkiloma-ajankohta.

Vinkkejä kohteisiin ovat antaneet muun muassa Suomen Lontoon suurlähetystön työntekijä Pirjo Pellinen, kaupunkia rakastava tyyliguru Sami Sykkö sekä Lontoossa matkailleet lukijat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkat: Lennot Helsinki – Lontoo Heathrow – Helsinki, yhteensä 381 euroa.

Meno to 7.4. klo 14.05–15.10 (162 e).

Paluu ma 13.4. klo 16.10–21.00 (219 e).

Finnairin value-liput, sis. yksi matkatavara ruumaan.

Lentokentältä majoitukseen: Heathrow Express, meno-paluu 46 euroa (37 puntaa), vie Paddingtonin asemalle 15 minuutissa.

Taksi Lontoon keskustaan maksaa noin 60–90 euroa (50–70 puntaa). Matka kestää noin tunnin.

Majoitus: Pääsiäisen aikaan moni hotelli on jo varattu, mutta joitakin hyvän hinta-laatusuhteen hotelleja vielä löytyy. Esimerkiksi Strand Palace Hotelissa West Endissä neljä yötä maksaa 630 euroa, sisältäen aamupalan. Sijainti on loistava: 5–10 minuutin kävelymatka Covent Gardeniin ja Trafalgar Squarelle.

Jos haluat yöpyä todella ylellisesti, valitse Rosewood, jossa yksi yö maksaa tuon 630 – puntina.

Näköala kaupungin ylle: The Shard -pilvenpiirtäjä oli valmistuttuaan vuonna 2009 Euroopan korkein rakennus. Sen 244 metrin korkeudessa sijaitsevalla näköalatasanteella on 360-näkymät. Pääsymaksu 41 euroa (33 puntaa).

London Eye, pääsymaksu pikakaistalla 50 euroa (40 puntaa). Puolen tunnin ajelu 135 metriä korkealla maailmanpyörällä.

Molempiin saa lisämaksusta samppanjaa.

"Borough Marketilla on tarjolla katuruokaa jokaisesta maailman kolkasta."

Suurlähetystön neuvonantaja Pirjo Pellinen

Syöminen: Syö illallinen hienostuneessa bistrossa Social Eating Housessa Sohossa, jolla on yksi Michelin-tähti. Kauden tuotteita ja paikallisia raaka-aineita luovasti ja rennosti. Alkuruuat noin 19 euroa (15 puntaa), pääruuat 40–50 euroa (30–40 puntaa).

Lounaan voit nauttia Sami Sykön suosittelemassa modernissa italialaisessa Cecconi's -ravintolassa. Sen sisustuksen on suunnitellut Ilse Crawford, yksi maailman tunnetuimmista sisustajista, joka sai juuri valmiiksi Suomessa ravintola Savoyn uuden ilmeen. Alkuruoka 18 euroa (15 puntaa), rapuravioli 31 euroa (25 puntaa)

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Iltapäivätee: The Ritzin kallista (75 euroa) ja jäykkää (pukeutumiskoodi) iltapäiväteetä parempi vaihtoehto on Sami Sykön mielestä vastapäinen The Wolseley, jossa teekattaus leipineen, skonsseineen ja kakkuineen maksaa puolet vähemmän eli 37 euroa. 1920-luvun autokauppaan on tehty hieno kahvila-ravintola, jossa viihtyy Kate Mosskin.

Drinkki: Nauti drinkki musta-kultaisessa ylellisessä The Beaufort Barissa The Savoyssa tai glamourhenkisessä The Rivoli Barissa The Ritzissä.

Tekemistä & museoita: Harrods on ohittamaton käyntikohde. Varsinkin sen ruokaosasto Food Hall on elämys. Lähellä on myös Harvey Nichols -tavaratalo ja brittiläisen luksusmerkin Josephin liike.

Muodista ja muotoilusta kiinnostunut suuntaa lähistöllä sijaitsevaan Victoria & Albert Museumiin.

Kensingtonin palatsi ja puutarha ovat osittain avoinna yleisölle. Esillä on muun muassa prinsessa Dianan iltapukuja ja kuningatar Viktorian makuuhuone.

Museoissa perusnäyttelyt ovat yleensä ilmaisia, mutta vaihtuvat erikoisnäyttelyt ovat maksullisia. Esimerkiksi Tate Britainissa on keväällä British Baroque -näyttely, johon pääsymaksu on 20 euroa (16 puntaa). The National Galleryssa aukeaa Titianin näyttely, jonka näkee 15 eurolla (12 punnalla). Tate Moderniin tulee Andy Warholin laaja retrospektiivi, 28 euroa (22 puntaa).

Musikaali: Mamma Mia perjantai-iltana Novello Theatressa, hyvät paikat 114–180 euroa.

Huokealla paljon irti: 487 euroa

Toinen matka on neljä yötä vappuviikonloppuna, jolloin tulee myös kolme vapaapäivää peräkkäin. Matkalla voi kuitenkin unohtaa vapun vieton, sillä Britanniassa ei Labour Day 1.5. ole yleinen vapaapäivä eikä sitä juuri vietetä. Lentoja saakin huomattavasti halvemmalla, kun koko Eurooppa ei vietä silloin pitkää viikonloppua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lontoossa voi oikeasti asua edullisesti, jos asuu vaatimattomassa Airbnb-huoneessa isäntäväen asunnossa kauempana keskustasta. Majapaikan valinnassa kannattaa tuolloin huomioida, että metroasema on lähellä.

Lisäksi kaupunki tarjoaa paljon tekemistä ihan ilmaiseksi.

Matkat: Lennot Helsinki – Lontoo Heathrow – Helsinki yhteensä 195 euroa.

Meno to 30.4. klo 14.10–15.15 (101 e).

Paluu ma 4.5. klo 08.25–13.20 (94 e).

British Airwaves, sis. käsimatkatavarat.

Lentokentältä majoitukseen: Osta heti lentokentältä Oyster Card ja lataa siihen esimerkiksi 25–40 euroa (20–30 puntaa). Matka Piccadilly Linella keskustaan vie alle tunnin ja maksaa 7,50 euroa (6 puntaa).

Majoitus: Airbnb-huone 2-vyöhykkeellä Southwarkissa hiljaisella ja turvallisella alueella. Keskustaan pääsee julkisilla 15–20 minuutissa. Pikkuruinen yhden hengen huone ja jaettu kylpyhuone 25 euroa yöltä. Neljä yötä yhteensä 136 e, sisältäen siivous- ja palvelumaksut.

Näköala kaupungin ylle: Sky Garden -pilvenpiirtäjässä on yksi kaupungin yleisistä puutarhoista. Siellä pääsee katselemaan näköaloja ilmaiseksi, mutta paikka pitää varata etukäteen.

Syöminen: Pubilounaat ovat maukas ja edullinen tapa syödä. China Townissa hyviä buffet-pöytiä 12–14 eurolla (10–11 punnalla).

Fish and chipsia pitää maistaa. Palkittu The Mayfair Chippy on pieni ja viehättävä kalaravintola pikkukadulla Oxford Streetin lähellä Marble Archin päässä. Annokset 15–16 euroa (12–13 puntaa).

Iltapäivätee: Perinteisiä paikkoja halvempi mutta aivan passeli vaihtoehto on Trafalgar Squarella National Galleryn Dining Roomin yläkerta. Teetä, leipiä, skonsseja ja kakkuja noin 25 eurolla (20 punnalla).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tekemistä ja museoita ilmaiseksi: Älä maksa kiertoajelusta, vaan hyppää Oyster Cardilla tavalliseen bussiin. Esimerkiksi linjat 11, 14 ja 15 ajelevat keskustan tuntumassa monien kiinnostavien kohteiden ohi.

Lontooseen voi tutustua myös kävellen. Kävele Regent's Canalia pitkin Little Venicestä Camden Towniin, noin 3,2 kilometriä. Camden Lockin boheemi ja nuorekas markkina-alue on kiva, ja siellä on paljon ruokakojuja.

Museoihin pääsee ilmaiseksi. Esimerkiksi National History Museumissa on nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille.

Tate Galleryssa, National Galleryssa ja National Portrait Galleryssa on maksutta niin laajat ja upeat kokoelmat, ettei välttämättä tarvitse maksaa erillisnäyttelystä.

Pieni, tuntematon ja ilmainen museo on arkkitehti Sir John Soanen kotimuseo, jossa on esillä monenlaisia kokoelmia.

Tsekkaa myös Britannian vanhin kirjakauppa, Hatchards Piccadillyllä.

Musikaali: Hae liput saman päivän esityksiin halvalla Leicester Squaren lippukioskista, tai katso viime hetken tarjoukset Official London Theatre, London Theatre Direct tai TodayTix-sivustoilta. Mamma Miaan saa kelpo paikan perjantaille 1.5. ajoissa ostettuna 50 eurolla (41 puntaa)

PAWEL OPASKA
Borough Market tarjoaa katuruokaa eri puolilta maailmaa.
Borough Market tarjoaa katuruokaa eri puolilta maailmaa.

Suurlähetystön työntekijän vinkit Lontooseen

Pirjo Pellinen työskentelee Suomen Lontoon suurlähetystössä lehdistö- ja kulttuuriasioiden neuvonantajana. Hän on asunut Lontoossa vuodesta 1984.

Mitkä ovat sinun vinkkisi Lontooseen?

– Opastetut kävelyt, London Guided Walks. Ne ovat ihan pakollisia, jos haluaa kokea jotain erilaista. Teemoja on kummituskävelyistä maanalaiseen Lontooseen. Vietimme henkilökunnan virkistyspäivän Greenwichissä oppaan seurassa. Olen käynyt Greenwichissä satoja kertoja ja tunnen nurkat aika hyvin, mutta silti opas kertoi monia uusia asioita.

– Jos haluaa hetken hiljaisuutta rauhallisessa ympäristössä, kannattaa poiketa Chelsea Physic Gardeniin. Se on Lontoon vanhin kasvitieteellinen puutarha, jossa kasvaa yli 5 000 erilaista hyötykasvia keskellä Chelsean aluetta: yrttejä, hedelmäpuita ja kukkia.

Mitä ruokapaikkoja suosittelet?

– Borough Marketilla keskiviikosta lauantaihin London Bridgen lähellä Southwarkissa on tarjolla katuruokaa jokaisesta maailman kolkasta. Siellä on myös oliivi-, juusto-, hedelmä- ja vihanneskojuja. Käyn usein ostamassa sieltä viikonloppujen herkut.

– Oma tämän hetken ravintolasuosikkini on Orasay Notting Hillissä. Siellä on tarjolla lähiruokaa. Kaikki ruuat ovat makuelämyksiä.

Mitä työhösi kuuluu?

– Työni on lähinnä maakuvatyötä: Suomen tunnettuuden lisäämistä, verkostoitumista paikallisten kanssa ja kontaktien hyödyntämistä Suomi-Britannia yhteyksissä. Pohjoismaisten kollegojen kanssa teemme paljon yhteistyötä. Ensi kuussa promoamme pohjoismaista teatteria NewNordics-teatterifestivaalilla.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​