Sokerijuurikkaasta
säilyvyyttä lääkkeille

Sokerijuurikkaasta jalostettava melibioosi-sokeri saattaa parantaa proteiinipitoisten lääkkeiden säilyvyyttä.
Sokerijuurikkaasta jalostettava melibioosi-sokeri saattaa parantaa proteiinipitoisten lääkkeiden säilyvyyttä.

Suomalaisilta pelloilta saattaa löytyä keino parantaa reuma- ja syöpälääkkeiden säilyvyyttä tulevaisuudessa, osoittaa proviisori Petteri Heljon tuore väitöstutkimus.

Kylmäkuivatut, proteiineja sisältävät lääkkeet ovat usein heikosti säilyviä ja tarvitsevat siksi apuaineita. Heljo vertasi sokerijuurikkaasta jalostettavaa melibioosi-sokeria useisiin käytössä oleviin lääkkeiden säilyvyyttä parantaviin aineisiin, ja havaitsi sen olevan monilta ominaisuuksiltaan näitä parempi.

Melibioosia voidaan jalostaa sokerijuurikkaan melassista, joka on halpa ja yleinen raaka-aine Suomessa.

Heljon Helsingin yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus kannustaa tarkastelemaan tarkemmin myös muiden harvinaisten sokerien soveltumista lääkeapuaineiksi.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.