Lukemisto

Analyysi: Kiina levittää valtaansa suomalaisiinkin yliopistoihin – Hollannissa otettiin käyttöön kymmenkohtainen tarkistuslista

Kiinalaista rahaa virtaa maailman yliopistoihin. Samalla moniin suomalaisiin yliopistoihin on syntynyt kiinalaisia tutkimusyksikköjä. Kiinalaiset olivat Suomen yliopistojen suurin ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden joukko vuonna 2017.

Laajeneminen Suomeen ei ole mitenkään poikkeuksellista, sillä Vyö ja tie (Belt and Road) -hankkeen kautta Kiina levittää lonkeronsa ympäri maailmaa.

Kiina ei syydä rahaansa Suomeen tai muualle hyvää hyvyyttään. Kiinalainen lähtökohta on, että jokainen sijoitus tuo kotiin enemmän rahaa tai muuta hyötyä kuin alkuperäinen summa.

Tiedemaailmassa ilmeinen riski myös Suomen kannalta on arvokkaiden teknologisten läpimurtojen valuminen vaivihkaa Kiinaan. Silloin sijoitettu panos korvautuu moninkertaisesti Kiinan eduksi ja Suomen tappioksi.

Kiinan ja Venäjän kansalaiset – myös opiskelijat – ovat poikkeuksellisessa asemassa. Heitä sitoo Suomessakin kotimaansa lainsäädäntö. Laki velvoittaa heitä toimimaan kotimaansa etujen mukaisesti Suomessakin ja tarvittaessa ottamaan käskyjä vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiinalaiset opiskelevat Suomessa pääasiassa yliopistoissa. Opetushallinnon tilastojen mukaan heitä kiinnostaa etenkin tekniikka. Kaikkein suosituimpia ovat tietotekniikkaan, tietojenkäsittelyyn ja tietoliikenteeseen liittyvät opinnot.

Tämä ei tarkoita, että kaikki kiinalaiset opiskelijat olisivat epäilyttäviä tai vakoilisivat maansa laskuun. Kuitenkin kiinalaisopiskelijat voivat päästä huipputeknologiaprojekteihin ja heillä on koulutuksensa myötä kyky ymmärtää niitä, joten ikäviinkin tapauksiin pitää varautua.

– Kaikkeen yhteistyöhön liittyy riskejä ja mahdollisuuksia. Pitää tietää, mitä itse haluaa. Silloin pystyy neuvottelemaan, sanoo opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Useiden taustahaastattelujen perusteella vaikuttaa siltä, että suomalaisissa yliopistoissa tiedostetaan Kiinan mahdolliset pyrkimykset.

– Olemme asiasta tietoisia. Ei ole mitään erityisiä toimintaohjeita, sanoo Itä-Aasian keskuksen yliopistonlehtori Outi Luova Turun yliopistosta.

– Pitää tehdä yksikkökohtainen arviointi. Strategisesti tärkeillä tieteenaloilla vakoiluriskit ovat yleensä suurempia.

Toisen haastateltavan mukaan tärkein keino vakoilun estämiseksi on hallita kulkuoikeuksilla tiloja, joihin opiskelija voi mennä ja tarkastaa ennakolta tulijoiden taustat. Kutsumenettelyihin pitää suhtautua varauksella.

Tämä haastateltava on perillä yliopistojen turvallisuusmenetelmistä, ja haluaa pysyä nimettömänä. Hän ei ole kuitenkaan havainnut turvallisuusongelmia kiinalaisten kanssa.

Silti rahoitustarjoukset ja hankkeet, jotka kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta, kannattaa kiertää kaukaa. Ei ole olemassa ilmaista lounasta, hän kiteyttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hollannissa Haagin Strategisen tutkimuksen keskus ja Leidenin yliopiston Aasia-keskus ovat julkaisseet kymmenkohtaisen tarkistuslistan yhteistyölle kiinalaisten kanssa. Listan tarkoituksena on pitää koulutuksen yhteistyökuvioiden päättäjät perillä Kiinan valtiollisista motiiveista.

Tarkastuslistassa kysytään esimerkiksi, voisiko vastaavan yhteistyöhyödyn saada muiden maiden kanssa. Lisäksi selvitetään, mikä on hankkeen tavoite, kuka sitä rahoittaa, ketkä hyötyvät tuloksista, pääseekö kolmas osapuoli vaikuttamaan, sensuroidaanko tutkimusta, voivatko tutkijat joutua poliittisiin ongelmiin ja mitkä ovat taloudelliset riskit.

Hollantilaisten raportista käy ilmi, että kiinalaisen tieteen motiivina on saada hyötyä itselle eli kommunistiselle valtapuolueelle ja vallanpitäjille. Tiedettä määrittelevät taloudelliset ja poliittiset motiivit, eivät tieteelliset tulokset.

Kiina pyrkii kehittymään muun muassa tekniikassa, tekoälyssä, robotiikassa, 5G-verkoissa, avaruusteknologiassa ja ilmailussa. Kaiken yhteistyön tarkoituksena on saada enemmän kuin antaa. Kiinalaisen osapuolen toiminta voi näyttäytyä länsiyliopistoille salamyhkäisenä, eikä kaikkea kerrota.

Koulutusyhteistyö voi hollantilaisten mukaan poistaa eurooppalaisilta yrityksiltä kilpailuedun tai pahimmillaan vaarantaa kansallista turvallisuutta.

Suojelupoliisi (Supo) on seurannut tarkalla silmällä Kiinan hybridioperaatioita. Supon mukaan Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita. Vieraat valtiot harjoittavat muun muassa kybervakoilua.

Kiina ja Intia ovat nousevia maailmanmahteja. Yliopistoissa venäläiset ovat toiseksi suurin ulkomaalaisjoukko kiinalaisten jälkeen, ja intialaiset kolmanneksi suurin.

On huomattava, että kiinalaiset eivät halua tai pääse opiskelemaan esimerkiksi historiaa käytännössä lainkaan Suomessa. Yksi syy voi olla, että maan autoritäärinen johto ei halua opiskelijoiden päähän läntisiä tulkintoja historiasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Supo ei vastannut juttua varten Lännen Median kysymyksiin kiinalaisopiskelijoiden mahdollisesta roolista vakoilussa.

Supo kuitenkin tekee tarvittaessa turvallisuusselvityksiä niitä työtehtäviä varten, joissa päästään arkaluontoisen tiedon äärelle esimerkiksi yrityksissä. Vuonna 2018 Supo teki kaikkiaan yli 61 000 turvallisuusselvitystä. Määrä ja turvallisuusselvitysten keskimääräinen laajuus nousivat hieman, selviää Supon juhlavuosikirjasta 2018.

Yritysturvallisuuden johtava asiantuntija Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) kertoo, että turvallisuusselvityksiä tehdään yritysten rekrytoidessa opiskelijoitakin, jos työtehtävä niin vaatii. Niitä ei kuitenkaan tehdä kansallisuuksien mukaan.

Turvallisuusselvitykset yksin eivät riitä.

– Arkipäivän turvallisuuskontrolli ratkaisee, eli mihin tietoihin tai tiloihin työntekijä pääsee ja miten riskejä hallitaan.

Susi ei ole kuullut yrityksiltä tilanteista, joissa olisi ollut opiskelijoiden aiheuttamia vakoiluongelmia. Hän kuitenkin ymmärtää, että suomalaisilla yrityksillä on monenlaista huipputeknologiaa, joka kiinnostaa maailmalla. Näitä ovat muun muassa tietoliikenne, bioteknologia, energiatehokkuus ja energiantuotanto.

– Läpimurtoteknologioita nämä veijarit hakevat, hän viittaa ulkomaiseen tiedusteluun.

Toinen potentiaalinen riski on niin sanottujen kaksikäyttötuotteiden vienti Suomen ulkopuolelle. Moni tuote voikin olla vieraan valtion käsissä osa aseteknologiaa.

– Jos viranomaisilla on havaintoja huolestuttavasta toiminnasta, toivottavasti he olisivat matalalla kynnyksellä yhteydessä yrityksiin, Susi sanoo.

Uhkakuvien keskellä on kuitenkin muistettava, että kiinalaisten opiskelijoiden anti Suomelle on pääosin erittäin myönteinen. Parhaimmillaan he kiihdyttävät osaamisellaan myös Suomen teknologista kehitystä ja taloutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koulutusyhteistyön nimissä on kuitenkin pidettävä pää kylmänä ja saatava hyödyt myös itselle. Ei saa sortua sinisilmäisyyteen, eikä menettää kansallissalaisuuksia.


Fakta

Opiskelijatilastoja

Yleisimmät ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden kansallisuudet Suomen yliopistoissa vuonna 2017:

1. Kiina 1 083 opiskelijaa

2. Venäjä 846

3. Intia 666

4. Vietnam 616

5. Pakistan 542

6. Iran 491

Faktaa Express, Opetushallitus 2018

Koulutusalat

Kiinalaisten suosikkialoja Suomessa ovat tekniikka ja kauppa. Kiinalaiset opiskelevat erityisesti liiketaloutta ja kauppatieteitä, tietojenkäsittelyä, tietotekniikkaa ja tietoliikennettä sekä tuotantotaloutta.

Kiinalaiset opiskelijat välttelevät lähes kokonaan humanistisia aloja. Vähän tai ei lainkaan opiskellaan Suomessa historiaa, politiikkaa, teologiaa, filosofiaa, kulttuurialoja ja taidetta.

Opetushallinnon Vipunen.fi-tietokanta 2010–2017

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (16)

Vastaa
Uskaltaako kukaan tarttua tähän
Saman aikaisesti Suomi kouluttaa omia nuoria muiden maiden hyödyksi! Onko järkeä?
Kun Suomi tarjoaa ilmaisen koulutuksen kaikille omilleen plus monille tänne asettuneille ulkomaalaisille niin miten kauan meidän rahkeet riittävät tällaisen ilmaisen vientituotteen rahoittamiseen? Ikäluokat pienenevät mutta korkeakouluille huudetaan lisää rahaa! Kaikki tiedämme että ne rahat ovat pois jostain muusta, esim. valtion lainan lyhentämisestä, vanhusten hoidosta, eläkerahastoista teiden ja julkisten rakennusten kunnossapidosta jopa lasten kouluruuasta.

Ruotsista kuuluu "hyviä uutisia"! Ovat käyneet "lobbaamassa" Åbo Akademissa (joitain päiviä sitten saimme lukea ettei ÅA ollut saanut riittävästi hakijoita tietyille aloille!) opettajiksi kouluttautuvia opiskelijoita. Innostus siirtyä valmistumisen jälkeen Ruotsiin töihin on kova!!!! Viimeistään nyt olisi poliitikkojen aika herättää kysymyksiä miksi me koulutamme veronmaksajien rahalla ammattiosaajia muille maille? Jos ei opiskelijoita johonkin yliopistoon ole niin sitten vähennetään henkilökuntaa (valtion osuuksia) ja koulutuspaikkoja. Ei kait yliopistojen henkilökunta ja kulut voi olla samat vuodesta toiseen vaikka opiskeleva ikäluokka pienenee.

Nyt on korkea aika yliopistoreformiin. Pitää karsia ja kouluttaa ilmaiseksi ainoastaan ja ensisijaisesti omaan tarpeeseen!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jatko-opiskelija
Vast: Saman aikaisesti Suomi kouluttaa omia nuoria muiden maiden hyödyksi! Onko järkeä?
Kaikille EUn ulkopuolisilta opiskelijoilta, oli sitten perus- tai jatko-opiskelija, täysi hinta opiskelusta opiskeluaikana käyvän hinnan mukaan. Kerättävissä olisi täten tulevaisuudessa satojen miljoonien eurojen potti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
koulutettu
Vast: Saman aikaisesti Suomi kouluttaa omia nuoria muiden maiden hyödyksi! Onko järkeä?
Ulkomaalaisten lisäksi Suomen yliopistoja kuormittaa myös oman maan kansalaiset, jotka lähtevät melkein samantien valmistumisensa jälkeen pysyvästi ulkomaille. He ovat hyödyntäneet verovaroja maksimaalisesti, mutta heiltä ei tule senttiäkään takaisin. Eläkkeellä saattavat sitten muuttaa takaisin kuormittamaan terveydenhuoltoa. Järjestelmä kaipaisi todella isoa remonttia, että vapaamatkustajia jouduttaisiin ruokkimaan mahdollisimman vähän.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kyllä
Vast: Saman aikaisesti Suomi kouluttaa omia nuoria muiden maiden hyödyksi! Onko järkeä?
Meillähän koulutetaan paljon työttömiksi,tiedetään jo alun alkaen esim,tulevaisuudessa ei ole kysyntää enää alalle.Ainoa kriteeri on että näille kouluttajille riittää töitä.Onko siinä mitään järkeä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
finski
Vast: Saman aikaisesti Suomi kouluttaa omia nuoria muiden maiden hyödyksi! Onko järkeä?
Sven suomalainen:"Siniset silmät, punaiset posket järkeä ei hiukkaakaan".
Hybridisodasta on mediasexikästä kirjoitella jännittäviä kertomuksia. Niistä luennoi yx jos toinenkin tutkija.
Kukaan ei näytä tietävän mistä kirjoittavat tai puhuvat kun se kohdalle sattuu.
Suomalaista yhteiskuntaa ohjataan niin monesta ruotelista, ettei omilla taida olla asioitten kulkuun uurikaan sanomista.
Kiina on tulevaisuuden suvereeni suurvalta totalitarismeineen. Siellä tehdään juuri niin kuin johto päättää ja sehän osaa päättämisen taidon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
opiskeleva
Tarkoitus?
Maalistaa vertaamalla opiskeltuihin koulutusaloihin voisi jotain kysymyksiä tosiaan herätä.

Ainakin voisi kysyä, miksi listalla ei ole EU-maita tai maita esimerkiksi pohjois- tai etelä-Amerikasta tai Afrikasta? Jos tarkoitus olisi esimerkiksi vahvistaa eurooppalaista koulutusvaihtoa tai auttaa kehittyviä maita?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
" vastaus opiskelevalle "
Tama on EU politiikkaa !
Koska Gorbatsov teki aikoinaan liiton ja sopimuksen paavin eli EU:n kanssa. Siksi opiskelijat tulevat kommunistisista maista, koska myos paavi kannattaa kommunismia , kansallisvaltioiden poistoa ja rajojen aukaisia kaikille kansoille ja maille !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ulkovallat
Eikä taatusti ole ainoa
Saahan Kiinan toimista olla huolissaan, kun se kerta kuuluu suurvaltojen joukkoon, mutta eivät muutkaan ulkomaiset sijoittajat sitä taida vain hyvää hyvyyttään tehdä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää