Asuminen

TS:n remonttikysely: Mittavimpiin uudistuksiin uppoaa kymmeniä tuhansia euroja

Jukka-Pekka Moilanen
TS-kyselyyn vastaajien remonttisuunnitelmat vaihtelivat pienistä pintaehostuksista rakenteisiin meneviin uudistuksiin.
TS-kyselyyn vastaajien remonttisuunnitelmat vaihtelivat pienistä pintaehostuksista rakenteisiin meneviin uudistuksiin.

Turun Sanomien nettisivuilla kysyttiin tammikuussa, minkälaisia remonttisuunnitelmia vastaajat ovat aikeissa toteuttaa seuraavaksi. Noin neljänkymmenen vastauksen joukossa oli monia vielä sen tarkemmin hahmottumattomia haaveita: muutosta kaipaava tila on kyllä tiedossa, mutta suunnitelmia sen tekemiseen tai tarkempaan budjettiin ei vielä ole.

Maltillisimmat suunnitelmat pitivät sisällään yhden huonetilan tapetoinnin ja materiaalien päivitystä:

”Työhuoneeseen uudet tapetit tai maalaus ja lattiapäällysteen uusiminen. Itse olemme aikoneet tehdä”, kertoi yksi vastaaja.

”Pojan huone: kaikki pois ja uutta tilalle. Poika on sitä mieltä, että hänellä on maailman rumin huone. Huoneseen tulee kuulemma kiviseinätapetti ja läpinäkyvä tuoli. Teemme remontin itse”, kirjoitti eräs.

Huoneille haviteltiin myös uusia käyttötarkoituksia: yksi aikoi remontoida kotoa pois muuttaneen lapsen huoneen työtilakseen, toinen makuuhuoneeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös budjetiltaan muhkeampia remontteja on tulossa työn alle: noin 20 000 eurolla teetetään muun muassa katto- ja märkätilaremontteja. Yhden vastaajan kodissa laitetaan yläkertaan lisäeristystä ja otetaan vinttitilaa asuinkäyttöön. ”Arkkitehti suunnitteli, ammattilainen toteuttaa avaimet käteen -tyylillä ja itse osallistun hanslankarina sen mitä osaan ja pystyn. Budjetti on 70 000 euroa.”

Osalla työt ovat jo käynnissä, osa tekee suunnitelmia kesäkautta silmällä pitäen. Eräs vastaaja aikoo vaihtaa piha-alueen puulaatoituksen betonilaatoiksi, toisella puolestaan on edessään katon pesua, ruosteenpoistoa ja maalausurakkaa.

Vuonna 1989 rakennetulla omakotitalolla on luvassa kasvojenkohotus uusien asukkaiden käsissä. Sen omistajat aikovat laittaa kuntoon ensimmäisenä kylpyhuone- ja wc-tilat, pukuhuoneen, kodinhoitohuoneen ja kuraeteisen.

Suunnitelmat ovat jo niin pitkällä, että tilojen sisustuksellisiakin ratkaisuja on päästy pohtimaan. ”Seiniin tulee 30 x 60 -kokoista marmorikuvioista laattaa tiililadonnalla ja lattioihin 10 x 10 harmaata, kevyesti eläväistä laattaa. Lattiapinta-alaa on reilusti, sillä kosteat tilat ovat yhteydessä toisiinsa. Kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen kalusteet tulevat olemaan samaa tyyliä, lopullista valintaa emme ole vielä tehneet, mutta vaihtoehtoina on valkoiset kaapistot ja puiset tasot tai puiset kaapit ja valkoiset tasot.”

Samalla kertaa kotiin rakennetaan uudet säilytyskalusteet ulkoiluvarusteille, vaihdetaan tavallisia kaapinovia liukuviksi versioiksi ja hankitaan keittiöön uusia kodinkoneita. Projektin budjetti on noin 20 000 euroa.

”Remontin meinaamme toteuttaa pitkälti omin voimin ja perheen apua käyttäen. Ainoastaan sähkö- ja putkimiehen joudumme palkkaamaan. Kesällä sitten rakennamme ison terassin takapihalle, jossa kaksi lastamme ja koira voivat viettää rennosti kesäpäivää.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy