Hyvä kysymys: Saako lehtijutun kuvata tai kopioida ja jakaa somessa?
Saako lehtijutun jakaa somessa tai omilla kotisivuilla, jos kopioi tekstin tai ottaa jutusta kuvan, Suomen Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula?
– Tekijänoikeuslain mukaan kopioiminen millä tahansa tekniikalla sekä kopion jakaminen avoimessa verkossa ei ole sallittua ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.
– Jotta keskustelu ja ilmaisunvapauden käyttö olisi mahdollista, on lakiin otettu poikkeus tästä pääsäännöstä: Toisen teosta saa siteerata, kunhan sitaatti on asiallisessa yhteydessä siihen, mitä itse haluaa sanoa, ja kun muistaa kertoa myös alkuperäisen tekijän nimen. Eli sitaatti esimerkiksi havainnollistaa omaa tekstiä.
– Koko teoksen siteeraaminen ei yleensä ole sallittua, joten koko lehtijuttua ei sitaattioikeuden nojalla voi kopioida.
– Samat säännöt koskevat myös esimerkiksi kirjan sivun kopioimista ja jakamista.
Saako haastateltava itse jakaa itseään käsittelevän jutun tai kirjailija kirjaansa koskevan arvion?
– Tähän pätevät samat säännöt kuin edellä.
– Kannattaa vielä muistaa, että itsestään kertovaan juttuun voi esimerkiksi linkittää, kunhan linkitettävä aineisto on netissä laillisesti saatavilla.
– Eli jaettu linkki ei esimerkiksi saa kiertää maksumuuria.
Entä esimerkiksi museot tai koulut, joiden seinillä voi olla lehtileikkeitä julkisesti nähtävillä? Onko se sitten sallittua?
– Museot ja koulut ostavat luvat teosten kopiointiin ja lupaehtojen mukaiseen käyttöön tekijöiden ja kustantajien yhteiseltä järjestöltä, Kopiostolta. Käyttö ei siis tapahdu ilman lupaa, vaan luvalla.