Vasta kolmannes suomalaisista maksaa laskunsa e-laskulla
Sähköpostilasku, sähköinen lasku, e-lasku? Menevätkö termit sekaisin? Et ole ainoa, sillä yli puolet suomalaisista ei tiedä mitään e-laskusta tai tietää siitä vain vähän.
Suomalaiset ovat aktiivisia verkkopankin käyttäjiä. Yli 80 prosenttia maksaa laskunsa verkkopankissa. E-laskuja saa verkkopankkiinsa kuitenkin vain kolmannes kansasta. Yli puolet suomalaisista tunnustaa tietävänsä e-laskusta vain hyvin vähän tai ei ollenkaan.
Vaikka e-laskujen käyttö on vuosi vuodelta lisääntynyt, eivät yksityisasiakkaat ole edelleenkään järin innostuneita sähköisen laskun käyttäjiä.
– E-laskun käyttöönottoon ei ole samanlaista pakotetta kuin aikanaan verkkopankin käyttäjäksi siirtymisessä oli, muistuttaa Finanssialan Keskusliiton sähköisen asioinnin kehityspäällikkö Pirjo Ilola.
Tilanne voisi olla toinen, jos laskuttajat tarjoaisivat asiakkailleen vain verkkolaskuja ja paperilaskun vain erikseen pyydettäessä. Nyt paperilasku on oletusarvo.
Innokkaimpia e-laskuun siirtyjiä ovat 35–39 -vuotiaat, joista noin 40 prosenttia maksaa laskunsa e:nä.
– E-laskun käyttö on yleistynyt erityisesti työssäkäyvien lapsiperheiden ja eläkeläisten keskuudessa, kertoo Pirjo Ilola.
Vaikka verkkopankissa asioivista 18–44-vuotiaista lähes jokainen maksaa laskunsa siellä, heillekään e-lasku ei ole ensisijainen vaihtoehto.
– Kynnys ensimmäisen e-laskun käyttöön ottamiseksi näyttää olevan hiukan korkea, Kyse lienee tottumuksesta. Moni haluaa yhä nähdä laskunsa paperisina, Ilola jatkaa.
Pirjo Ilola puhuu pontevasti sähköisen laskun puolesta.
– E-lasku säästää: se säästää paperia, aikaa ja rahaa.
Ilola kertoo, että Valtiokonttorin laskelmien mukaan yhden paperilaskun vastaanotto ja käsittely maksaa 30 euroa, verkkolaskuna lähetettynä laskun kustannus on 10 euroa ja automatisoituna e-laskuna sen kustannus valtiolle on vain yhden euron.
– Kuluttajallekin e-laskun maksaminen on helppoa. Viitenumerot ja tilinumerot ovat jo valmiina laskussa ja niitä ei tarvitse enää itse näppäillä.
Ilolan mukaan e-lasku tuo myös joustavuutta maksajan arkeen.
– Laskun voi maksaa mistä tahansa verkkoyhteyden päästä. Vaikka moni suosii suoraveloitusta, on e-lasku esimerkiksi paljon matkustavan kannalta helpompi vaihtoehto.
Euroopan komission tavoite on, että vuonna 2020 e-lasku olisi yleisin laskutustapa. E-laskuun kannustetaan siitäkin syystä, että suoraveloitus päättyy nykymuodossaan tammikuun lopussa 2014. Muutos on osa Suomen siirtymistä yhtenäiseen euromaksualueeseen. Suoraveloitus suositellaan korvattavaksi suoramaksulla tai automaattisesti veloitettavalla e-laskulla.
Verkkolasku on lyönyt itsensä läpi paremmin yritysten ja organisaatioiden välisessä kaupankäynnissä. Toukokuussa 2012 yli 60 prosenttia yrityksistä kertoi Finanssialan keskusliiton kyselyssä käyttävänsä verkkolaskutusta.