Matkailu

Smurffit muuttivat
espanjalaiskylään

Smurffikylä Juzcar sijaitsee Rondan vuoristossa.
Smurffikylä Juzcar sijaitsee Rondan vuoristossa.

Vielä reilu vuosi sitten Málagan lähellä Rondan vuoristossa sijaitseva Juzcar oli tavallinen valkoinen pikkukylä. Kaikki muuttui viime vuoden kesäkuussa, kun Juzcarista tehtiin maailman ensimmäinen smurffikylä. Nimityksen myötä Juzcarin talot maalattiin sinisiksi ja smurffi-hahmoista tuli osa katukuvaa.

Alun perin kyseessä oli vastikään ensi-iltaan tulleen Smurffit-elokuvan maailmanlaajuinen mainoskampanja, jonka piti kestää ainoastaan kesän ajan. Asukkaille annettiin mahdollisuus äänestää kylän jatkamisesta sinisenä. Sinisenä pysyminen sai kansanäänestyksessä jatkoaikaa ja nykyään smurffiteemasta luopumisesta ei juuri edes keskustella.

Syy on helppo arvata seuratessa smurffipaidoissa bisneksiään pyörittäviä kyläläisiä.

– Tämä on ollut meille onnenpotku. Smurffien perwässä tulevat turistit ovat pelastaneet kylän tulevaisuuden, myhäilee smurffikylän paholaisen, Gargamelin, mukaan nimetyn baarin omistaja..

Hehkutus ei ole turhaa, sillä smurffien myötä reilun kahdensadan asukkaan kylässä on vieraillut lähes kaksi miljoonaa turistia. Kylään järjestetään päivittäin retkiä ja omatoimisesti sinne pääsee suoraan Rondasta kulkevalla bussilla.

Smurffit näkyvätkin kylässä kaikkialla. Sinisten rakennusten seiniä koristavat smurffi-piirrokset, matkamuistoja myydään joka kulmalla ja myös kylän kauppahalli on muuntautunut mercapitufoksi eli smurffien kauppahalliksi. Hallin sisällä voi smurffiaiheisten ostosten teon lomassa maalauttaa kasvonsa smurffin siniseksi ja hyvällä tuurilla poseerata smurffien kanssa.

Myös häitä järjestetään smurffi-teemalla ja moni pari on kuluneena kesänä sanonut tahdon smurffit todistajinaan.