Ruoka

Lastuja juureksista

Kotitekoiset juureslastut ovat herkullista naposteltavaa.
Kotitekoiset juureslastut ovat herkullista naposteltavaa.

Välineet

Juureslastujen tekeminen on helppoa, jos käytössä on viipaloiva keittiökone. Homma onnistuu toki myös veitsellä leikaten.

Esivalmistelut

Valmiit viipaleet kannattaa laittaa talouspaperiarkkien väliin ja painella ylimääräinen kosteus pois. Lastujen voi myös antaa levähtää paperien välissä 10–15 minuuttia. Se nopeuttaa niiden kuivumista uunissa.

Paistoaika

Eri juurekset kypsyvät eri tahtia, lisäksi lastujen paksuus vaikuttaa paistoaikaan. Nopeimpia kypsymään ovat perunasta tehdyt lastut, hitaampia puolestaan porkkana ja palsternakka. Välimaastossa tulee bataatti. Jos siis haluaa parhaan tuloksen, kannattaa kypsentää eri juureksista tehdyt sipsit omina erinään.

Näin onnistut

Rapeimman lopputuloksen saat kypsentämällä sipsit uunin metalliritilän (tai uunipellille laitetun haudutusalusen) päällä. Pienimmät juureslastut tipahtelevat helposti ritilän välistä uunin pohjalle, joten ritilän alle kannattaa laittaa leivinpaperilla päällystetty uunipelti. Uunipellillä paistettuja lastuja taas täytyy grillaamisen aikana käännellä, jotta kosteus haihtuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loppusilaus

Koska juureslastut paistetaan erissä, ne ehtivät jäähtyä. Juuri ennen syömistä kaikki lastut voi kipata leivinpaperin päälle uunipellille, ja kuumentaa niitä vielä uunissa parin minuutin ajan.

Kuvissa ylhäältä alas porkkana-, bataatti- ja perunalastuja.

Juureslastut

3 porkkanaa

1 isohko palsternakka

3 isohkoa, kiinteää perunaa

1 keskikokoinen bataatti

Maustamiseen:

oliiviöljyä, suolaa, paprikaa, chiliä, mustapippuria ja kuivattua timjamia

Pese kaikki juurekset huolellisesti, mutta älä kuori. Viipaloi juurekset ja lado viipaleet talouspaperiarkkien päälle.

Laita juureslastut omiin kulhoihinsa, lorauta kuhunkin kulhoon noin pari ruokalusikallista öljyä ja ripautanoin teelusikallinen suolaa.

Lisää porkkana- ja palsternakkasiivuille paprikaa ja chilimaustetta, peruna- ja bataattilastuille mustapippuria ja timjamia. Sekoita öljy ja mausteet lastujen sekaan hyvin.

Laita lastut leivinpaperilla peitetylle uuniritilälle tai suoraan uuniritilälle. Paista 175-asteisessa uunissa grillivastusten alla noin 30–45 minuuttia.

Raota uunin luukkua muutaman kerran paiston aikana, jotta kostea vesihöyry pääsee poistumaan ja lastut kuivuvat paremmin. Jos käytät lastujen alla leivinpaperia, kääntele lastuja varovasti pari kertaa paiston aikana.

Nosta kypsät lastut talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen kosteus ja rasva imeytyvät pois. Tarjoile lastut lämpiminä ranskankermadipin kanssa.

Dippi

Sekoita purkilliseen (200g) ranskankermaa 1 tl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa, ½ tl juoksevaa hunajaa, ½ tl suolaa ja ripaus paprikajauhetta, chiliä ja juustokuminaa. Tarjoa kylmänä.

Rapeat lastut sopivat hyvin dippailuun.
Rapeat lastut sopivat hyvin dippailuun.