Reseptivapaita lääkkeitä käytetään usein väärin

Itsehoitolääkkeiden käyttöön liittyy helposti huolimattomuutta, huolettomuutta ja tietämättömyyttä, sanoo Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

– Reseptivapaita lääkkeitä pidetään vaarattomina ja sivuvaikutuksettomina. Apteekissa tarjotaan varmasti ainakin perusohjeistusta, mutta voi olla, että siihen ei suhtauduta aina riittävällä vakavuudella, Pälve harmittelee.

Moni ottaa itsehoitolääkkeitä liian heppoisin perustein tai syö niitä liian pitkään. Käyttöaihe saattaa olla täysin väärä. Ongelmallisia ovat myös liian suuret annosmäärät ja yhteensopimattomien lääkkeiden käyttö. Pahimmillaan pakkausselosteiden ohjeet jätetään tyystin lukematta.

Pälveen mukaan apteekeissa pitäisi nostaa ostotilanteissa esille väärinkäyttöön liittyviä ongelmia. Myyjä voisi vaikka kysyä asiakkaalta, tietääkö tämä, mitä lääkkeen väärinkäytöstä voi seurata.

– Kysymyksen muodossa annettu informaatio tavoittaa paremmin kuin automaattisesti esitetty litania faktoja ja varoituksia, joita ostaja ei aina edes vaivaudu kuuntelemaan.

Ylilääkäri Marja-Leena Nurminen Fimean lääketurvayksiköstä muistuttaa, että lääkkeillä on aina haittavaikutuksia.

– On tärkeää, että lääkärit ja apteekkihenkilökunta muistuttavat asiakkaita niistä. Haittavaikutusten riskiä voidaan pienentää korostamalla annostusohjeiden noudattamista ja sitä, että itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen, tilapäiseen käyttöön, Nurminen sanoo.

Oikeaoppisuudesta lipsutaan erityisesti kipulääkkeiden käytössä. Tämä on vaarallista, koska niiden väärinkäyttöön liittyy vakavien haittavaikutusten ja haitallisten yhteisvaikutusten riski.

– Ongelmat korostuvat etenkin suurilla annoksilla ja pitkäaikaiskäytössä. Itsehoitokipulääkkeet on tarkoitettu ainoastaan tilapäisten kiputilojen lyhytkestoiseen hoitoon, Nurminen painottaa.

Kipulääkkeiden jatkuva käyttö voi aiheuttaa muun muassa särkylääkepäänsärkyä, joka on päivittäistä ja saattaa jatkua jopa vuosia.

– Se on salakavala, sillä päänsärkyä ylläpitävä lääke auttaa särkyyn hyvin, jolloin aiheuttajaa ei kyetä helposti tunnistamaan. Ainoa ratkaisu on lääkkeen käytön lopettaminen, mikä saattaa vaatia jopa sairaalahoitoa.

Kipulääkkeet voivat aiheuttaa myös anemiaa, maha-suolikanavan limakalvovaurioita ja sisäisiä verenvuotoja.

On paljon sairauksia ja tilanteita, joissa kipulääkkeitä ei voi käyttää lainkaan tai niiden ottaminen vaatii lääkärin valvonnassa tapahtuvaa hoitoa.

Tulehduskipulääkkeitä ei saa esimerkiksi käyttää viimeisen raskauskolmanneksen aikana, koska ne voivat aiheuttaa sikiön verenkierron oikovirtauskanavan ennenaikaisen sulkeutumisen. Astmaatikot puolestaan voivat saada tulehduskipulääkkeistä astmakohtauksen.

Pälve korostaa, että erityisesti useamman lääkkeen yhtäaikaista käyttöä tulee varoa.

– Kaikilla lääkkeillä on interaktiota muiden lääkkeiden kanssa. Tällöin lääkkeen vaikutus ja myös haitallisuus muuttuvat maallikolle arvaamattomalla tavalla.

Tulehduskipulääkkeillä on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

– Esimerkiksi ibuprofeenia ei pidä käyttää samanaikaisesti muiden tulehduskipulääkkeiden kanssa, koska haittavaikutukset voivat tällöin lisääntyä, sanoo Nurminen.

Tarkkana saa olla siinäkin, ettei tule ottaneeksi samaa lääkeainetta eri nimisenä. Esimerkiksi ibuprofeenista ja parasetamolista on markkinoilla useita erinimisiä lääkevalmisteita. Jos lääkitsee itseään huomaamattaan samaa ainetta sisältävillä lääkkeillä, haittavaikutusten vaara kasvaa moninkertaiseksi.

Vanhukset ovat usein särkylääkkeiden suurkuluttajia, ja heillä myös esiintyy Nurmisen mukaan eniten resepti- ja itsehoitokipulääkkeiden päällekkäiskäyttöä.

Iäkkäiden tulisikin olla nykyistä tarkempia lääkityksensä suhteen.

– Tulehduskipulääkkeistä tulee haittavaikutuksia herkimmin iäkkäille. Esimerkiksi ruoansulatuskanavan verenvuodot saattavat olla heillä hengenvaarallisia. Huono ravitsemustila puolestaan altistaa vanhuksia parasetamolin aiheuttamalle maksavauriolle.

VAPPU PITKÄNEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.