Matkailu

Petronellan kummut muistona

Pyrkyrien palstalla Inarin hautausmaalla lepää monia kuuluja kultamiehiä.
Pyrkyrien palstalla Inarin hautausmaalla lepää monia kuuluja kultamiehiä.

Lappi ja sen kulta ovat täynnä suuria tarinoita.

Hollantilaisesta Sylvia Petronella van der Moorista nähdään vieläkin unia. Salaperäinen ja kaunis Petronella seikkaili vuonna 1949 Lapissa kultamiesten joukossa ja sai ikiaikaisen muistomerkin: kaksi kaunismuotoista vaaraa nimettiin Petronellan kummuiksi.

Petronella tuli tutustumaan Helsinkiin, jätti laskuja maksamatta ja matkasi Lappiin kultamiesten luo.

Petronella palkattiin keittäjän apulaiseksi ja vähän muihinkin töihin. Miehet hurmaantuivat pitkään, vaaleaan ja komeaan kaunottareen.

Kullankaivaja Kokko-Heikki on kertonut, kuinka Petronella kulki yleensä valkoinen villapusero yllään. Sen etumuksen kumpareet tummuivat, kun kultamiesten kädet eksyivät levottomiksi. Mutta sen pitemmälle miehet eivät koskaan yrittäneet, Kokko-Heikki vakuutti.

Monet naiset
vaskaavat nykyään

Petronella joutui lokakuussa 1949 lähtemään maasta poliisin ja Suopon hätyyttämänä. Legenda jäi ja muisto elää puheissa ja kaunismuotoisissa kukkuloissa.

Vanhimpien elinkautisten jutuissa Petronella elää henkilökohtaisissa muistoissa. Se, ovatko tarinat totta, ei ole tärkeä.

Nykyään naisia alkaa olla enemmän valtauksilla. Ei enää pelkästään keittiötöissä vaan entistä enemmän myös kaivutöissä ja vaskaamassa.

Isojen hippujen löytäjissä on paljon naisia. Kaipa heillä on tarkempi silmä, näppärämmät sormet ja enemmän kärsivällisyyttä.