Matkailu

Saari jolta Monte Criston kreivi pakeni

Pahamaineiseen Ifin linnaan sijoitettiin poliittisia vankeja, kapinallisia ja protestantteja. Tunnetuksi vankilan teki Alexandre Dumas’n romaani.
Pahamaineiseen Ifin linnaan sijoitettiin poliittisia vankeja, kapinallisia ja protestantteja. Tunnetuksi vankilan teki Alexandre Dumas’n romaani.

Frioulin saaret Marseillen edustalla ovat kallioiset ja karut. Meren tyrskyt kurittavat niitä jatkuvasti, ja kasvusto on matalaa. Yksi saarista erottuu selvästi muista: sen keskellä nousee synkkä linna.

Château d’If eli Ifin linna rakennettiin 1500-luvun alussa strategisista syistä, mutta hyvin pian se muutettiin vankilaksi. Sen selleissä on virunut poliittisia vankeja, kapinallisia ja vääräuskoisia, ja se tunnettiin vankilana, josta ei ollut pois pääsyä.

Suurelle yleisölle Ifin saari vankiloineen on tullut tutuksi Alexandre Dumas’n seikkailuromaanista Monte Criston kreivi. Tarinan päähenkilö Edmond Dantès heitetään väärän todistuksen nojalla Ifin vankilaan, pieneen selliin, josta hän pääsee kuin ihmeen kaupalla pakenemaan.

Vaikka Dantèsin esikuvaa ei olla pystytty todentamaan, on linnassa todellakin maanalainen tyrmä, josta johtaa tunneli viereiseen selliin. Siellä asui todellisuudessakin apotti Faria, portugalilainen oppinut, jonka kerrottiin meditoineen vangittuna ollessaan.

Oikea apotti Faria ei kuitenkaan kuollut vankilassa. Hänet vapautettiin vuosien päästä, minkä jälkeen hän toimi filosofian professorina ja julkaisi teoksen itämaisesta hypnoosista.

Saaren vangeista köyhemmät viruivat vankilan alakerroksissa, kun varakkaammilla oli melko mukavat olot ikkunallisissa selleissään, jotka oli varustettu tulisijoin, pöydin ja sängyin.

Ifin ensimmäisiin asukkaisiin kuuluu myös sarvikuono. Portugalin kuninkaan lahja paaville päätyi saarelle sattumalta, kun sitä kuljettanut laiva pysähtyi Ifille pariksi viikoksi. Matkan jatkuessa laiva upposi, ja paavi sai ihmeellisen eläimensä lopulta täytettynä.