Tallinnan Televisiotorni avautui uudelleen
Ahtaanpaikankammoista hirvittää etukäteen. Hissimatka 170 metrin korkeuteen ei houkuttele. Ja mahtaako ylhäälläkään uskaltaa olla?
Pelot kannattaa unohtaa, painaa rohkeasti hissin nappia 21 ja nousta 49 sekunnin hissimatka ylös. Huhtikuussa remontoituna avattu Tallinnan Televisiotorni on käymisen arvoinen. Viron-matkailijalla on nyt hyvä mahdollisuus katsoa Tallinnaa vanhan kaupungin läpikoluttuja nurkkia kauempaa.
Televisiotorni avattiin 1980 Moskovan olympialaisten alla. Se oli auki vuoteen 2007, jolloin torni piti sulkea tiukentuneiden paloturvallisuussäädösten takia.
Tornilla on virolaisille suuri symbolinen merkitys. Radiomastona torni oli virolaisille portti ulkomaailmaan ja erityisesti Suomeen, jonka tv- ja radiolähetyksiä oli tornin ansiosta mahdollista Pohjois-Virossa seurata.
Kun Viro 20.8.1991 julistautui itsenäiseksi, yrittivät Neuvostoliiton joukot seuraavana päivänä vallata tornin. Virolaisten ihmisketju ja muutama neuvokas tornissa piileskellyt virolainen onnistuivat yhdessä pitämään tornin virolaisten käsissä.
Torni esittelee virolaista osaamista
Nyt neuvostoajan muisto on raikkaan ja nuorekkaan virolaisen osaamisen maamerkki. 314-metrisen tornin vierailukeskus on 170 metrin korkeudella. Tallinnaa ja Suomenlahtea voi ihailla kahvilan ikkunoiden läpi tai ulkotasanteelta.
Vierailukeskuksessa kyläilijän kanssa juttelevat sienenmuotoiset multimediataulut, jotka kertovat tunnetuista virolaisista ja virolaissaavutuksista. Tutuiksi tulevat muun muassa Arvo Pärtin musiikki, Paisteen rumpupellit ja nokkelat start up -yritykset.
Televisiotorni sijaitsee 10 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta Piritan kaupunginosassa. Torni-retkestä voi tehdä kokonaisen päivämatkan, sillä matkan varrella on helppo pistäytyä myös kasvitieteellisessä puutarhassa, Piritan luostarinraunioilla tai Metsakalmistu-hautausmaalla, jonne on haudattu monia tunnettuja virolaisia.
SILJA HURSKAINEN
Tallinnan Televisiotorni Kloostrimetsa tee 58 A, 11913 Tallinna Avoinna kesällä joka päivä klo 10–19 www.teletorn.ee