Risteyson pyöräilijän riskipaikka
Fillaristi pyöräilee liikenteen seassa samoilla säännöillä kuin moottoriajoneuvot. Sitä vastoin pyöräteillä ajamiseen liittyy muutamia poikkeuksia. Väistämissäännöt olisi hyvä kerrata niin pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin.
Varsinais-Suomen poliisilaitoksen liikenneryhmän ylikonstaapeli Simo Saviojan mukaan pyöräilijöillä on eniten hakusessa väistämissäännöt silloin, kun tullaan pyörätieltä ajoradalle ja ajetaan sen yli.
– Kun pyöräilijä ajaa pyörätieltä risteävälle ajoradalle, hän on tasa-arvoisessa risteyksessä aina väistämisvelvollinen. Sillä ei ole merkitystä tuleeko auto oikealta tai vasemmalta, sanoo Savioja.
Jalkakäytävän jatkeena oleva suojatie on tarkoitettu pelkästään jalankulkijoille. Mikäli suojatie ei jatku pyörätien jatkeena, ei pyöräilijä saa tieliikennelain mukaan ajaa suojatiellä.
Kun pyöräilijä taluttaa kulkuneuvonsa suojatien yli, hän muuttuu jalankulkijaksi. Silloin autoilija on väistämisvelvollinen.
Kolmion tai stop-merkin takaa tulevan autoilijan on aina väistettävä pyöräilijää, jonka matka jatkuu pyörätieltä ajotien yli. Myös kääntyvä auto väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää. Kenenkään eteen ei saa kääntyä.
Saviojan mukaan pyöräilijän on pääsääntöisesti käytettävä pyörätietä tai pyöräkaistaa, mikäli sellainen on. Pyörätie ja kävelytie voivat olla rinnakkain, jolloin ne on erotettu toisistaan valkoisella viivalla. Kun pyörä- ja kävelytie on yhdistetty, pyöräilijä ajaa väylän oikealla puolella. Tällöin hän ohittaa samalla puolella kävelevän jalankulkijan vasemmalta puolelta.
Ajoradan
oikeassa reunassa
Silloin tällöin näkee pyöräilijän ajavan varsinkin keskikaupungilla muun liikenteen seassa keskellä ajotietä.
– Yleisenä sääntönä on, että kaikkien ajoneuvojen myös polkupyörien tulee ajaa tien oikeassa reunassa. Vasemmalle käännyttäessä pyöräilijän tulee ryhmittyä keskiviivan viereen, Savioja muistuttaa.
Vasemmalle kääntyminen muun liikenteen seassa on pyöräilijälle yksi vaarallisimmista tilanteista.
Turvallisin tapa on tehdä niin sanottu suorakulmakäännös, jolloin ajetaan ensin risteyksen yli ja talutetaan kulmassa pyörä turvallisesti tien yli.
Ajoradalla polkiessa pyöräilijä noudattaa autoliikenteen sääntöjä eli väistää tasa-arvoisessa risteyksessä normaalisti oikealta tulevaa, elleivät liikennevalot tai muut liikennemerkit toisin määrää.
Samoin tietysti autoilijan on väistettävä ajoradalla ajavaa, oikealta tulevaa pyöräilijää.
Nopeudet on syytä sovittaa tilanteeseen.
Pyörätie ei ole kiitorata; tiepitäjän kevyen liikenteen suunnitteluoppaan mukaan pyöräteiden geometria on suorilla osuuksilla suunniteltu enimmillään ajettavaksi 30 km/h nopeuden mukaan.
Yli 12-vuotias ei Saviojan mukaan missään tapauksessa saa pyöräillä jalankulkijoille tarkoitetulla jalkakäytävällä, vaikka se tuntuisikin turvallisemmalta.
– Turun keskustassa tulee kesäaikaan runsaasti palautetta ja valvontapyyntöjä poliisille juuri tästä asiasta.