Matkailu

Vasilin kirkko onPunaisen torin kaunotar

Vasilin kirkko on Venäjän symboli.
Vasilin kirkko on Venäjän symboli.

Kremlin vieressä sijaitsee Punainen tori (Krasnaja ploštšad), joka muistetaan erityisesti Neuvostoliiton ajan sotilasparaateistaan. Neuvostojohto näytti maailmalle mahtiaan suureellisilla ase-esittelyillä.

Torin ehdoton päänähtävyys on Vasili Autuaan kirkko, joka on Venäjän symboli ja yksi maailman kauneimmista kirkoista.

Kirkon rakennutti 1500–luvulla Iivana IV Julma, joka näin halusi juhlistaa voittoaan mongolivaltakunnasta. Kirkosta tehtiin loistavan värikäs ja mielikuvituksellinen luomus, joka huikaisee myös sisältä. Sen seinät ovat lattiasta kattoon täynnä maalauksia ja ikoneja. Kirkko eroaa luterilaisista kirkoista siinä, ettei siinä ole selkeää keskilaivaa, vaan se on ryhmä erillisiä kappeleita. Vasili Autuaan kirkko on labyrinttimainen rakennelma – sen sisälle voi melkein eksyä.

Tarinan mukaan Iivana käski sokeuttamaan kirkon suunnittelijat, etteivät he pystyisi koskaan tekemään uutta, kilpailevaa pyhäkköä. 1930-luvulla kommunistihallinto suunnitteli jopa kirkon purkua, mutta onneksi siitä luovuttiin.

Punaisen torin toinen kuuluisa nähtävyys on Leninin mausoleumi, jossa neuvostovaltion perustaja lepää balsamoituna arkussaan. Mausoleumi on auki vain aamupäivisin.

Punaisen torin vieressä on 1800-luvulla perustettu hienostunut GUM-kauppakeskus, joka oli aikanaan Euroopan suurin. Nykyisin se on Venäjän uusrikkaiden ylellinen ostosparatiisi, jonne ei tavallisella keskiluokalla juuri ole asiaa.