Matkailu

Yyteri – luonnollinen kaunotar

Yyterissä riittää hellepäivänäkin hyvin tilaa.
Yyterissä riittää hellepäivänäkin hyvin tilaa.

Laulun syntyaikaan 1960-luvulla, Porin Yyteri eli huippukauttaan. Etelänmatkat eivät olleet vielä kaikkien ulottuvilla ja suomalaiset saivat etsiä aurinkorantojaan kotimaasta.

Yyteri oli – ainakin satakuntalaisten mielestä – ehdoton ykkönen. Yyterin juhannusjuhlat ja Miss Yyteri-kisat tunnettiin kautta maan. Rannalla telttailtiin, seurusteltiin ja sen kullankeltaisella hiekalla oli tärkeä rooli monessa kauniissa rakkaustarinassa. Juhannusaattona 1965 hienolla hiekalla esiintyivät myös maailman kovimmat kivet: englantilainen moppitukkaryhmä nimeltä The Rolling Stones.

Aika hurjaa menoa on nähty vielä viime vuosinakin, kun tuhannet nuoret ovat kerääntyneet Yyteri Beach Futis -tapahtumaan. Rantajalkapalloturnaus kasvoi lopulta niin isoksi, että se jouduttiin tänä vuonna siirtämään Porin raviradalle.

Suuret massatapahtumat eivät ehkä sittenkään sovi herkkään, tuulen ja hiekan muovaamaan dyynimaisemaan. Se Yyterin varsinainen juju taitaa olla jokin muu: kuusi kilometriä pitkä hieno hiekkaranta ja matala vesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yyteri on Etelä-Suomen laajin yhtenäinen hiekkadyynialue. Alue on itse asiassa niin iso, että siltä löytyy aina tilaa ja omaa rauhaa. Kuumana kesäpäivänä leirin voi pystyttää vaikkapa ihan rantaviivalle. Tuulisina päivinä mukavia suojapaikkoja löytyy rantadyynien takaa.

Mutta todelliset Yyteri-fanit nauttivat rannastaan myös kovalla tuulella ja pienessä myrskyssäkin, Matalassa rantavedessä voi käydä aaltoja päin uimapatjan avulla. Myös purjelautailijoiden mielestä Yyteri on maan ehdottomia ykkösrantoja.

Yyteriä suosivat matkoillaan myös esimerkiksi tuhannet kahlaajalinnut, joiden oma hiekka- ja lieteparatiisi sijaitsee jonkin matkaa Porin keskustaan päin, niemen nokan toisella puolella. Lintubongarien keväisessä Tornien taisto –kilpailussa Yyteri sijoittuu säännöllisesti kärkisijoille.

Yyteristä löytyy nykyään esimerkiksi kylpylähotelli, meriravintola, leirintäalue, mökkimajoitusta, surffikeskus, pari kioskia ja nakuranta.

Toisessa suunnassa, hieman loitommalla , Mäntyluotoa vastapäätä, on vielä golfkenttä ja sen vieressä oma hieno hiekkaranta koirille.

Monen mielestä Yyteri ei tarvitse yhtään sen enempää tilpehööriä.

Kalajoella on maaperän kulumista ehkäiseviä pitkospuita
Kalajoella on maaperän kulumista ehkäiseviä pitkospuita