Liikenne

Maailman suurin uusiutuvandieselin jalostamo Singaporeen

Rakennustöissä tarvittiin huippuvaiheessa lähes 5 000 työntekijää. Tavarantoimittajat yli 20 maasta rahtasivat paikalle muun muassa 400 prosessilaitetta, 4 000 tonnia putkistoa ja 700 kilometriä kaapelia. Lähes 14 miljoonan työtunnin jälkeen saatiin kasatuksi maailman suurin uusiutuvan dieselin jalostamo.
Rakennustöissä tarvittiin huippuvaiheessa lähes 5 000 työntekijää. Tavarantoimittajat yli 20 maasta rahtasivat paikalle muun muassa 400 prosessilaitetta, 4 000 tonnia putkistoa ja 700 kilometriä kaapelia. Lähes 14 miljoonan työtunnin jälkeen saatiin kasatuksi maailman suurin uusiutuvan dieselin jalostamo.

Maailman suurin uusiutuvan dieselin jalostamo käynnistyi marraskuussa Singaporessa Tuasin teollisuusalueella. Palmujen reunustamalla 19 hehtaarin tontilla oleva jalostamo muistuttaa säiliöineen, putkistojärkäleineen ja reaktoreineen perinteistä öljyjalostamoa. Mustan kullan sijaan raaka-aineina käytetään erilaisia kasviöljyjä ja eläinrasvoja.

Singaporen laitoksellaan Neste on astunut uuteen maahan ja maanosaan. Sijainti Kaakkois-Aasian merireittien risteyksessä tarjoaa lyömättömät logistiikkaedut. Singaporessa on maailman vilkkain satama. Se on myös maailman toiseksi suurin öljynjalostaja ja merkittävä kansainvälinen finanssikeskus. Nesteen laitoksen naapurina on isoja kansainvälisiä öljynjalostamoita.

– Täällä on runsaasti petrokemian ja prosessiteknologian osaamista ja myös koulutusta. Se helpottaa oleellisesti täällä toimimista, toiminnan kehittämistä ja rekrytointia, Singaporen toiminnoista vastaava johtaja Petri Jokinen perustelee.

Nesteen omaan innovaatioon perustuvia NExBTL-teknologian laitoksia on jo entuudestaan Porvoossa, missä ensimmäinen yksikkö aloitti toimintansa vuonna 2007 ja toinen 2009. Niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 380 000 tonnia vuodessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Singaporen laitos tuottaa uusiutuvaa liikenteen polttoainetta 800 000 tonnia vuodessa. Parhaillaan on rakenteilla samankokoinen laitos Rotterdamiin. Sen on määrä käynnistyä kesällä.

Yli puolen miljardin
rakennushanke

Uuden laitoksen rakentaminen aloitettiin sananmukaisesti tyhjästä. Ennen työhön ryhtymistä oli luotava yhteydet viranomaisiin ja yhteistyökumppaneihin, palkattava paikallisia osaajia, perustettava taloushallinto ja luotavat toimivat tietotekniikkayhteydet.

– Singaporessa on totuttu kansainvälisyyteen, mutta sikäläiseen kulttuuriin tottuminen vei aikansa.

Pääosa 550 miljoonan euron kustannuksista on kului rakentamiseen.Laitokseen tarvittiin 400 prosessilaitetta, 4 000 tonnia putkistoa ja 700 kilometriä kaapelia. Tavara- ja järjestelmätoimittajia oli yli 20 maasta.

Työmaan kokoa ilmentää se, että rakentaminen vaati liki 14 miljonaa työtuntia ja huippuvaiheessa tontilla hääräsi liki 5 000 työntekijää. Teknologia ja projektisuunnittelu on suomalaiskäsialaa, toteuttamisessa ovat olleet mukana Technip Italiasta ja Singaporesta.

Laitos työllistää noin 120 henkilöä. Jalostamoalueella, paahtavan auringon alla ei juuri työntekijöitä näy.

– Vuoroa kohti on noin 15-20 henkilöä. Laitos pyörii pitkälti paikallisten osaajien voimin. Suomalaisia täällä on edelleen toistakymmentä. Käynnistämisvaiheessa Porvoon ja Naantalin jalostamoilta oli erimittaisilla komennuksilla 15-20 työntekijää.

– Koska kyseessä on omaan tuotekehitykseen perustuva, ainutlaatuinen teknologia, neuvoa ei voi kysyä muilta. Ongelmien ratkaisukyky ja osaaminen pitää olla itsellä. Toisaalta tällainen laitos kehittyy kaiken aikaa, koko ajan pyritään löytämään uusia, toimivampia ja tehokkaampia ratkaisuja.

Kohti uusia
raaka-aineita

Reaktorit ovat ikuisen kesäsään Singaporessa jauhaneet vasta kolmisen kuukautta.

Pääraaka-aine on palmuöljy ja sen sivutuotteet, nyt uusimpana eläinrasvat eli käytännössä teurasjätteet.

– Merkittävä osa palmuöljystä peräisin olevasta raaka-aineestamme on ravinnoksi kelpaamatonta, Jokinen korostaa.

Palmuöljytuotanto on toistuvasti ollut luonnonsuojelujärjestöjen hampaissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olemme tehneet paljon työtä, jotta palmuöljytuotanto olisi kestävän kehityksen mukaista, ja saavuttaneet vaadittavat kansainväliset vastuullisen tuotannon standardit.

Jokisen mukaan Nesteen NExBTL-teknologian yksi vahvuus on se, että pystytään hyödyntämään joustavasti erilaisia raaka-aineita. Nyt pääpaino on kasviöljyissä ja eläinrasvoissa, mutta tulevaisuudessa rinnalle tulee uusia, varteenotettavia vaihtoehtoja, Petri Jokinen uskoo.

Neste on hakenut patenttia teknologialle, jolla pystytään valmistamaan jätteistä hiivojen ja homeiden avulla NExBTL-dieselin raaka-ainetta. Kaupallisessa tuotannossa se saattaa olla jo 2015.

Markkinat
Euroopassa

Euroopassa on sitouduttu nostamaan biopohjaisten polttoaineiden osuus viidennekseen tämän vuosikymmenen kuluessa. Siihen kannustetaan tai pikemminkin pakotetaan verotuksellisin keinoin. Suomessa polttoaineverotus uudistui tämän vuoden alussa.

– Tuote on erinomainen, mutta kalliimpi litrahinnaltaan kuin perinteinen diesel. Siksi verokannustimia tarvitaan, Jokinen sanoo.

Ensivaiheessa Singaporen tuotanto laivataan pääosin Eurooppaan, toivottavasti jo lähitulevaisuudessa Pohjois-Amerikkaan.

Yhdysvalloissa työstetään parhaillaan veromallia uusiutuvien polttoaineiden lisäämiseksi, mutta toteutumisaikataulu on vielä avoin. Joka tapauksessa markkinoita riittää.

Perusöljyistä
erikoistuotteisiin

Neste jalostaa perinteisiä fossiilisia polttoaineita ja monia öljypohjaisia erikoistuotteita jalostamoillaan Naantalissa ja Porvoossa. Lisäksi eri puolilla maailmaa se valmistaa erilaisia polttoainekomponentteja ja muiden muassa voiteluaineisiin käytettävien perusöljyjen jalostajana se on merkittävä.

– Perinteisten öljytuotteiden jalostaminen on edelleen yhtiön kulmakivi. Tulevaisuuden toiminnassa ja yhtiön strategiassa uusiutuvilla polttoaineilla on vahva osuus, Jokinen tähdentää.

Jo vuoden kuluttua uusiutuvaa, puhtaampaa ja ominaisuuksiltaan fossiilisen dieselin veroista NExBTL-dieseliä tankataan jo kymmeniin miljooniin autoihin. Eikä se ole vallan vähän.

– Runsaan vuoden kuluessa uusiutuvaa dieseliä tuotetaan Nesteen neljällä NExBTL-laitoksella jo yli kaksi miljardia litraa. Kymmenen prosentin sekoitussuhteella tällä määrällä kulkee yli 20 miljoonaa autoa vuosittaiset 20 000 kilometriä, Singaporen toiminnoista vastaava johtaja Petri Jokinen sanoo.
– Runsaan vuoden kuluessa uusiutuvaa dieseliä tuotetaan Nesteen neljällä NExBTL-laitoksella jo yli kaksi miljardia litraa. Kymmenen prosentin sekoitussuhteella tällä määrällä kulkee yli 20 miljoonaa autoa vuosittaiset 20 000 kilometriä, Singaporen toiminnoista vastaava johtaja Petri Jokinen sanoo.