Liikenne

Leonidin Rollsista neuvostoajan ihmeisiin

Brezhnev-nukke hallitsee etupenkkiä, jolla istuessaan Nkp:n pääsihteeri kolaroi Rolls-Roycensa Moskovassa 1980.
Brezhnev-nukke hallitsee etupenkkiä, jolla istuessaan Nkp:n pääsihteeri kolaroi Rolls-Roycensa Moskovassa 1980.

Autoista ja varsinkin autoilun historiasta kiinnostuneille Riian moottorimuseo näyttäytyy keitaana. Se on alallaan Baltian maiden ylivoimaisesti suurin ja yksi mittavimmista koko Itämeren alueella: kolme valtaisaa kerrosta, rutkasti yli 3 000 neliömetriä näyttelytilaa, parisataa toinen toistaan upeampaa autoyksilöä.

Mutta ensikertalainen kävijä joutuu ennen rauhallista museokierrosta tyydyttämään uteliaisuutensa: löytyykö täältä todellakin sopukka, jossa on esillä Leonid Brezhnevin aikoinaan Moskovassa kolaroima Rolls-Royce?

Löytyy toki.

Juuri Riiassa on maailman automuseoiden ainut vaurioituneena näytteille asetettu tämän mallin Rolls-Royce.

Kun Brezhnev oli nimitetty Nkp:n pääsihteeriksi 1964, Kremlin kuljetuskalusto alkoi ripeään tahtiin karttua luksusluokan ulkomaisilla autoilla. Brezhnevin kauden päättyessä hänellä oli yksityisessä omistuksessaan parikymmentä loistoautoa: Mercedes Benz, Cadillac, Lincoln, Jaguar, Rolls-Royce jne. Kolme niistä kuuluu nykyisin Riian moottorimuseon kokoelmiin; Lincoln oli lahja Richard Nixonilta vuodelta 1973.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miliisilähteet tietävät – mutta eivät tienneet silloin – kertoa, että alkoholilla oli melkoinen osuus, kun pääsihteeri 1980 kolaroi rakkaan Rolls-Royce Silver Shadow’nsa.

Automobiilien
klubi

Riian moottorimuseo – Rigas motormuzejs – avattiin 1989. Mutta sen historia ulottuu paljon kauemmaskin, sillä Latvian vanhojen automobiilien harrastajien klubi oli aloittanut toimintansa jo 1972, ja paljolti juuri näiden kerhoaktiivien ansiosta myös museohanke alkoi edistyä. Mezciemsin (eli Metsäkylän) kaupunginosassa sijaitseva rakennus suunniteltiin aikoinaan nimenomaan moottorimuseon tarpeisiin.

Moottorimuseon idea kumpuaa kahtaalta: toisaalta museo kerää, kunnostaa ja säilyttää historiallisen arvon omaavia kulkuneuvoja osana kulttuuriperintöämme – ja toisaalta se haluaa tehdä uusille sukupolville tutuksi vanhojen ajoneuvojen harrastajien toimintaa.

Maailman liikennemuseoidenliittoon kuuluva Riian moottorimuseo on ollut osallisena lukuisissa ulkomaisissa autonäyttelyissä. Lisäksi museon kunnostustyöpajan ammattitaito tunnetaan hyvin muuassa useissa saksalaisissa alan museoissa.

Temaattisia kokonaisuuksia Riian moottorimuseossa voi luetella ainakin kuusi: nykyisen Latvian alueella valmistetut polkupyörät, mopedit, moottoripyörät, skootterit ja autot, toista maailmansotaa edeltäneen ajan ulkomaiset autot ja moottoripyörät, Kreml-kokoelma, neuvostokauden autot ja moottoripyörät, moottoriurheilu Latviassa sekä kilpa-autot ja ennätysten murskaajat.

Nostalgista
ja opettavaista

Ensimmäiset autot ilmaantuivat Latviaan 1896. Baltijas Vestnesis -sanomalehden vanhoista numeroista käy ilmi, että yksi ensimmäisistä autoista oli rankalainen Panhard Levasor, jolla kuljettiin Riiasta tiehallinnon virkatehtävissä liettualaisiin kaupunkeihin Siauliaihin ja Taurageen. Siauliai tunnetaan yhä ennen kaikkea kuuluisasta Ristien kukkulasta.

– Nostalgiaan yhdistyy kuitenkin myös opettavaisuus, tähdentää Riian moottorimuseon pedagogisesta työstä vastaava Laimdota Lase.

– Jokaiselle koululaisryhmälle kiertely moottorimuseossa merkitsee oppituntia: lapset saavat opetusta liikennesäännöistä, ja koska heidän oma liikkumisvälineensä on tietysti vielä polkupyörä, käymme läpi seikkoja, jotka polkupyöräilijän on liikenteessä muistettava.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laimdota Lase on koulutukseltaan auto- ja koneenrakennusinsinööri, mutta hän on johtanut myös Jurmalan kuuluisaa konserttitaloa Dzintaria. Moottorimuseon pedagogina hän yhdistää insinöörin ja kulttuurituottajan kokemuksensa.

– Lapsia kiinnostaa autojen maailma. Toivon, että kertomalla kulkuneuvojen historiasta saamme heidät kiinnostumaan laajemminkin sekä aineellisesta että henkisestä kulttuuriperinnöstä.

Ei ole yllättävää, että museokahvilan nimi on tietysti Limusiini.

Se, että museo sijaitsee Sergei Eisensteinin nimeä kantavalla kadulla, ei myöskään ole yllättävää, sillä legendaarinen elokuvaohjaaja oli syntyjään riikalaisia. Hänen isänsä, arkkitehti Mihail Eisenstein on piirtänyt useita Riian kuuluisimmista jugendrakennuksista.

Riian moottorimuseo (Sergei Eisensteinin katu 6) on avoinna joka päivä kello 10–18. Osoitteesta www.motormuzejs.lv löytyy lisätietoja latviaksi, venäjäksi ja englanniksi.

1920- ja 1930-luvuilla latvialaista maaseutua hallitsi yhdysvaltalainen Ford-T, Henry Fordin unelma. Ford-T oli 1900-luvun ensimmäisen puoliskon eniten valmistettu auto.
1920- ja 1930-luvuilla latvialaista maaseutua hallitsi yhdysvaltalainen Ford-T, Henry Fordin unelma. Ford-T oli 1900-luvun ensimmäisen puoliskon eniten valmistettu auto.
Saksalainen DKW-F 9 on vuosimallia 1939.
Saksalainen DKW-F 9 on vuosimallia 1939.
Riian moottorimuseo sijaitsee Sergei Eisensteinin kadulla Mezciemsin kaupunginosassa. Sisäänkäynti tuo mieleen auton syylarin.
Riian moottorimuseo sijaitsee Sergei Eisensteinin kadulla Mezciemsin kaupunginosassa. Sisäänkäynti tuo mieleen auton syylarin.