Teemat

Valaidenkin iho palaa liiallisessa auringossa

Erityisesti vaaleiden valaiden nahka palaa herkästi auringossa, osoittaa uusi tutkimus.
Erityisesti vaaleiden valaiden nahka palaa herkästi auringossa, osoittaa uusi tutkimus.

Vesi suojaa eliökuntaa auringon ultraviolettisäteilyn haitallisilta vaikutuksilta, mutta valaat kärsivät samanlaisesta ihon palamisesta kuin ihmisetkin. Haitta johtuu siitä, että valaat viettävät paljon aikaa pinnalla käydessään hengittämässä, ruokkiessaan poikasiaan ja kommunikoidessaan lajitoverien kanssa. Seurauksena onkin samanlaisia ihon palamisoireita kuin auringossa runsaasti aikaa viettävillä ihmisillä, osoittaa lontoolaistutkija Laura Martinez-Levasseurin johdolla Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä julkaistu selvitys.

Tutkijat seurasivat sinivalaan, kaskelotin ja sillivalaan liikkeitä ja niiden ihon palamisoireita Kalifornian lahdella. Aurinkoaltistuksen aiheuttamat palamisjäljet on tunnettu jo aikaisemmin, mutta uuden tutkimuksen kehittynyt kuvatekniikka mahdollisti oireiden kokonaismäärän arviot.

Kalifornianlahdella auringon ultraviolettisäteily on voimakasta kautta vuoden vaihdellen voimakkaan ja erittäin voimakkaan välillä. Kuten ihmisilläkin, auringon aiheuttamat palamisoireet olivat pahempia vaalea- kuin tummanahkaisilla valailla.