Liikenne

Talviajoa harjoittelemaan

Paimion liukkaan kelin harjoittelurata 16.11.2010. Kuva: Mikko Rintanen
Paimion liukkaan kelin harjoittelurata 16.11.2010. Kuva: Mikko Rintanen

Kokeneellakin kuljettajalla voi liukkaiden kelien tullessa tuntuma autoon olla aluksi hukassa ja harjoitus voisi olla paikallaan. Nykyaikainen tekniikka auttaa auton hallintaa, mutta paljon riippuu myös kuljettajan taidoista ja asennoitumisesta.

Liikenneturva on järjestänyt talviajon yleisökursseja, mutta kovin suosittuja ne eivät ole olleet. Turun toimiston kouluttaja Esa Aho kertoo, ettei niitä ole suunnitteilla tänä talvena, mutta he ovat kouluttaneet kouluttajia. Jos haluaa päästä harjoittelemaan talviajoa Turun seudulla, voi ottaa yhteyttä suoraan kouluttajiin, autokouluihin, autokouluyhdistyksiin tai Paimion liukkaan kelin harjoitteluradalle.

Ohjattua
harjoittelua

–  Meillä on alihankkijoita, jotka järjestävät koulutuksia ja voimme koordinoida ajanvarauksia radalle. Yleisiä ajoharjoitteluja ei järjestetä. Harjoittelu järjestyy, jos saa koottua tusinan verran ihmisiä ryhmään. Ajoharjoittelu tapahtuu omilla autoilla. Meillä käy esimerkiksi työporukoita, yhdistyksiä ja autoharrastajia. Joskus vakuutusyhtiöt tai autoliikkeet järjestävät ajoharjoittelua, sanoo toimitusjohtaja Rauno Berg Paimion radalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen kertoo, että yleiseen ajoharjoitteluun on mahdollisuus Hyvinkään lentokentällä tammi-helmikuussa liiton nettisivuilla ilmoitettavina aikoina. Hänen mukaansa on ihanteellista harjoitella liukkaan kelin ajoa omalla autolla ja niillä renkailla, jotka ovat käytössä. Esimerkiksi autoliikkeiden harjoituksissa autot ovat yleensä uusia eikä tuntuma niillä ole sama kuin vanhemmalla autolla ja kuluneemmilla renkailla.

Ohjatussa harjoittelussa sekä Paimiossa että Autoliiton tilaisuuksissa käydään aluksi läpi teoriaa ja auton hallintalaitteet, sitten harjoitellaan ajamista ja lopuksi saadaan palautetta.

Entä jos
sattuu vahinko?

Paimion radalla ja Autoliiton tilaisuuksissa ei ole erillisiä vakuutuksia yleisölle järjestettyjä koulutustilaisuuksia varten. Mahdolliset vahingot korvataan autojen omista vakuutuksista. Vakuutusyhtiöiden ehdoissa on hieman eroja, joten oma vakuutuksensa on hyvä tarkistaa etukäteen.

– If Vahinkovakuutusyhtiön autovakuutukset kattavat vahingot ajoharjoittelutilanteissa, mikäli järjestävällä taholla ei ole erillistä vakuutusta. Hyvin suunniteltu ajoharjoittelu on turvallisuutta edistävää toimintaa ja haluamme tehdä sen mahdolliseksi, mutta omavastuu on normaalia korkeampi. Se on kolminkertainen tai joka tapauksessa aina vähintään 20 prosenttia vahingon määrästä korkeamman vahinkoriskin vuoksi, sanoo vakuutusjohtaja Mikko Pöyhönen.

Omaehtoisessa ajoharjoittelussa If kattaa vahingot ajoharjoitteluratojen lisäksi myös jääteillä. Molemmissa tapauksissa ehtona on, ettei harjoittelu liity kilpailutoimintaan ja vastuuta rajoittavat samat jäällä liikkumiseen liittyvät ehdot kuin muissakin vahinkovakuutuksissa. Tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutuneissa vahongoissa korvausta voidaan alentaa tai jopa kokonaan evätä.

Pohjola Vakuutus Oy:n autovakuutukset ovat voimassa järjestetyissä koulutustilaisuuksissa samoin ehdoin kuin liikenteessä, jos tapahtumaa valvoo Liikenneturvan kouluttama ennakoivan ajon opettaja.

– Omaehtoinen harjoittelu sen sijaan ei ole suositeltavaa, mutta vakuutus kattaa vahingot, mikäli noudatetaan normaaleja liikennesääntöjä ja ajetaan talvikelpoisella tiellä tai avatulla jäätiellä. Muiden tienkäyttäjien turvallisuutta ei kuitenkaan pidä vaarantaa, sanoo ajoneuvovakuutusyksikön yksikönpäällikkö Kyösti Talsi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vakuutusyhtiö Fennian kolariosallinen autovakuutus on voimassa normaalisti perusomavastuulla, jos on kyse liukkaan kelin, pimeänajon tai ennakoivan ajon järjestetystä kurssista. Jos ajoharjoittelu tapahtuu yleiseltä liikenteeltä suljetulla alueella tai tieosuudella muutoin kuin järjestetyn kurssin puitteissa, autovakuutus ei korvaa aiheutunutta vahinkoa, sanoo osastonjohtaja Pekka Pulli.