Matkailu

Lisebergissä joulupukki hyvästelee hurjat härvelit

Karusellit pyörivät Lisebergin joulussa jo 11. kerran.
Karusellit pyörivät Lisebergin joulussa jo 11. kerran.

Joulun ajan lähestyessä Lisebergin kuuluisa huvipuisto Göteborgissa heittää hetkeksi hyvästit hurjille silmukoille, pyörähdyksille ja jyrkille syöksyille. On aika toivottaa rauhallisempi tunnelma tervetulleeksi. Koko kesän magneetin lailla ihmisiä puoleensa vetänyt huvipuisto ei toki vaivu talviuneen vaan se saa uuden, satumaisen ilmeen jouluksi. Lisebergin joulussa hurjat korkkiruuvit vaihtuvat taitaviin pyörähdyksiin luistinradalla ja pelon kiljahdukset rauhalliseksi kuorolauluksi. Hattarat korvautuvat glögin ja piparkakun mausteisella tuoksulla.

Skandinavian
suurimmat markkinat

Göteborgissa sijaitseva huvipuisto houkuttelee ihmisiä ympäri maailman nauttimaan hieman erilaisesta ja ainutlaatuisesta joulutunnelmasta. Lisebergin sulkeuduttua lokakuussa, se avautuu uudestaan marraskuun puolessa välissä, jolloin alkaa Lisebergin joulu. Tapahtuma on viime vuosina kehittynyt kansainvälisiin mittasuhteisiin, sillä niin saksalaiset kuin brititkin haluavat kokea aidon ruotsalaisen joulutunnelman.

– Tuhannet lamput valaisevat puistoa, suuri luistinrata houkuttelee pyörähtelemään joulumusiikin tahdissa, ravintolat tarjoilevat suositun ruotsalaisen joulupöydän antimia ja isoilla joulumarkkinoilla myydään perinteisiä käsitöitä, paljastaa Julia Vasilis Lisebergin huvipuiston PR-toimistosta jouluisen huvipuiston suosion salaisuuden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Lisäksi osa lapsille suunnatuista laitteista on avoinna koko joulun ajan.

– Taloja ja puita valaisemaan syttyy tänä vuonna jopa viisi miljoonaa lamppua. Tunnelmallisia joulukojuja ja putiikkeja on lähemmäs sata. Kojuista voi ostaa kaikkea inkiväärisnapseista marsipaaniin, mutta tarjolla on myös pukinkonttiin sopivia lahjoja hatuista käsintehtyihin lasi-esineisiin, Julia Vasilis kuvailee.

– Alueelle on rakennettu myös erilaisia osia, kuten Design and Crafts market, jossa esitellään maailmalla tunnettujen suunnittelijoiden töiden ohella myös paikallista käsityötaitoa tai Lapland area, jossa voi tutustua Lapin ruokakulttuuriin ja porojen elämään.

Omalaatuisena lisänä on Lisebergin jäägalleria ja jääbaari, joka on rakennettu yhteistyössä jäähotelli Jukkasjärven kanssa.

– Viimeisen kahden vuoden ajan jääbaari oli avoinna vain jouluisin, mutta tänä vuonna se ilahdutti aukiolollaan myös kesäturisteja, Julia Vasilis kertoo.

”Julbord” tutustuttaa
jouluherkkuihin

Markkinoiden aikaan ravintolat ympäri Göteborgia pukeutuvat juhlapukuun ja houkuttelevat vieraita nauttimaan joulutunnelmasta myös ravintoloiden sisätiloissa, markkinoiden ja tarjoten tunnettua ruotsalaista ’julbordia’. Tuhansia joulupöytiä katetaan eri puolilla maata ja kaupunkia oleviin ravintoloihin, linnoihin ja kartanoihin. Joulun noutopöytä on skandinaavisen voileipäpöydän laajennettu versio ja sitä tarjotaan lounas- ja päivällisaikaan.

Tänä päivänä Julbord on jo itsessään muodostunut turistien haaveilemaksi tuotteeksi ja käsitteeksi. Julbord sisältää muun muassa joulukinkkua, paahtokylkeä, punakaalia, erilaisia kaloja ja makkaroita. Osaksi hyvin samanlainen joulupöytä kuin meillä Suomessa; poikkeuksena ainakin se, että jokaiselle hyvin maustetulle joulusnapsille lauletaan perinteiseen ruotsalaiseen tapaan.

Jälkiruuaksi tarjoillaan juustoja sekä makeisia, esimerkiksi tikkunekkuja ja jääsuklaata tai vaikkapa paahdettuja manteleita, joita saa toki ostettua huvipuistonkin idyllisistä pikkukojuista.

Joulukaupunki
Göteborg

Göteborg on lyhyessä noussut Pohjoismaiden jännittävimmäksi joulukaupungiksi. Göteborgin joulussa voi kokea muutakin kuin huvipuiston taianomaisen tunnelman, sillä huvipuiston joulunvietto on levinnyt myös ydinkeskustan alueelle. Joulumarkkinat, hyvä ruoka, musiikki ja viihtyisät miljööt luovat sen erikoisen joulutunnelman, josta Göteborg on tullut tunnetuksi. Ohjelmassa on muun muassa jouluelokuva, joka heijastetaan Göteborgin taidemuseon julkisivulle, laulava joulukuusi ja multimediashow yhdellä kaupungin toreista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös jouluostokset on helppo tehdä tässä kansainvälisessä joulukaupungissa, sillä Lisebergin markkinoiden lisäksi jouluisia markkinoita järjestetään Göteborgin Nordstanissa, Hagassa, Kronhusetissa, Gustav Adolfin torilla ja Tjolöholmin linnassa. Lisäksi kaupungissa on erinomaisia ostoskatuja, kuten Kungsgatan ja Vallgatan. Magasingatanilta löytyy monia trendikkäitä muotiliikkeitä. Keskusrautatieaseman lähellä sijaitseva Nordstan on Ruotsin suurin ostoskeskus, ja täältä löytyvät kaikki Ruotsin tunnetuimpien merkkituotteiden jälleenmyyjät. Myös kaupungin ympäristöstä löytyy monia erinomaisia ostospaikkoja. Joulupukin pussiin löytyy siten varmasti täytettä.

Lahjat löytyvät varmasti joko kaupungin ostoskaduilta tai huvipuiston idyllisistä kojuista.
Lahjat löytyvät varmasti joko kaupungin ostoskaduilta tai huvipuiston idyllisistä kojuista.
Lisebergin joulun suloiset hahmot esiintyvät suurella jääkentällä.
Lisebergin joulun suloiset hahmot esiintyvät suurella jääkentällä.
Joulukaupunki Göteborg kauniissa jouluvalaistuksessaan.
Joulukaupunki Göteborg kauniissa jouluvalaistuksessaan.