Matkailu

Vaivaton kohde

Riikasta on netissä kattavasti tietoa kartoista kaupunkioppaisiin, myös suomeksi. Asemakaava on selkeä, joskin muidenkin kuin liikuntaesteisten on syytä varoa vanhankaupungin mukulakivettyjen katujen epätasaisuuksia.

Paikalliset ovat ystävällisiä ja opastavat mielellään avun tarvitsijaa. Englannilla pärjää pitkälle etenkin nuorempien kansalaisten kanssa. Ravintoloissa ja kahviloissa palvelu on mutkatonta, samoin ostoksilla.

Riikan hintataso on osapuilleen Suomen luokkaa. Paikallinen valuutta lati vastaa noin puoltatoista euroa. Monissa paikoissa voi maksaa myös euroilla, joskin valuuttakurssi kannattaa tarkistaa ennen isompia hankintoja – kaupan ehdottama vaihtosuhde saattaa olla sinnepäin.

Kahvikupillinen voi maksaa mitä vain muutamasta kymmenestä santiimista muutamaan latiin, leivos samoin. Vaatimaton ravintola-ateria kahdelle juomineen kustantaa joitakin kymppejä vanhassakaupungissa. Paikallisten suosimissa ruokapaikoissa vatsa täyttyy huomattavasti huokeammin: keitot ja pelmenit ovat pikaruokaa, joka maistuu teineille, duunareille ja pukumiehille.

Museoihin on pääsääntöisesti muutaman latin pääsymaksu. Miehitysmuseossa se on vapaaehtoinen.

Vaikka taloustilanne on Latviassa muun Baltian tavoin kireä, uskoa asioiden hoitumiseen on laajasti. Alueen vanha mahtimaa Ruotsikin on läsnä monella saralla koulutuksesta yksityisyrityksiin: esimerkiksi K. Valdemara -kadulla sijaitsee ruotsalaisomisteinen hotelli Clarion Collection Valdemars.