Teemat

Tyrannosaurus rex oli aikansa nopein juoksija

Jättimäistä hirmuliskoa on vaikea kuvitella nopeana sprintterinä.
Jättimäistä hirmuliskoa on vaikea kuvitella nopeana sprintterinä.

Kaikkien aikojen kookkaimpiin eläimiin lukeutuvaa, noin 65 miljoonaa vuotta sitten sukupuuttoon kuollutta Tyrannosaurus rexiä on pidetty hitaana ja kömpelönä otuksena, joka sai ruokansa muiden petojen jättämistä haaskoista ja tappamalla sairaita yksilöitä. Tulkinta näyttää kuitenkin olevan pahasti hakoteillä. Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkija Scott Persons osoittaa uudessa liskon häntäluiden rakenteeseen perustuvassa selvityksessä, että T.rex oli itse asiassa hyvin nopea ja pystyi juoksemaan kiinni minkä tahansa aikakautensa eläimen.

Tuohon tulokseen Persons päätyy Anatomical Record -tiedelehden artikkelissaan vertaamalla hirmuliskon ja nykyisten matelijoiden kuten krokotiilien häntäluiden kiinnittymistä.

Kaikilla matelijoilla hännän lihakset kiinnittyvät alaraajojen ylimpiin luihin. Tämä mahdollistaa lihasvoiman käytön liikkumiseen. T. rexillä on kuitenkin muista matelijoista poiketen selkärankaan liittyvät luut puuttuvat hännän kärkipuolelta. Näin tuohon tilaa jää paljon tilaa lihaksille, jotka saattoivat Tyrannosaurus rexillä kasvaa suuriksi ja vahvoiksi. Uuden tulkinnan mukaan hirmuliskolla oli liikkumista palvelevia hännän lihaksia 45 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin on oletettu.