Teemat

Luomu ei ehkä lisääkään kasvisten antioksidantteja

Luonnonmukaisesti ja perinteisin menetelmin tuotettujen elintarvikkeiden paremmuudesta kiistellään kaikkialla. Yleensä luomuruokaa pidetään parempana ja terveellisempinä, ja siksi yhä suurempi osa kuluttajista on valmiita maksamaan lisähintaa näistä elintarvikkeista. Etenkin luomuruoan turvallisuus ja terveellisyys ovat avainasemassa kuluttajien halukkuudessa luonnonmukaisesti tuotetun ruoan hankinnassa. Mutta yleinen oletus luomun paremmasta laadusta on tieteellisesti todistamatta, toteaa tanskalaistutkija Pia Knutsenin johdolla Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä julkaistu vertailu.

Tanskalaiskokeissa viljeltiin perunaa, porkkanaa ja sipulia sekä luonnonmukaisin että tavanomaisin menetelmin. Ruoan terveellisyyden mittarina tutkijat käyttivät juuresten antioksidanttipitoisuutta osoittavaa polyfenoliyhdisteiden pitoisuutta. Valvotuissa oloissa kasvatetuissa juureksissa tutkijat eivät havainneet eroa kahden tuotantomenetelmän välillä.

Luomun suosiota Knutsen ja kumppanit kuitenkin ymmärtävät ja kannustavat luomuruoan käyttöä. Luonnonmukaisen viljelyn kannatettavia puolia ovat elintarvikkeiden maku, eläinten hyvinvointi sekä tuotannon ympäristökuormituksen väheneminen.