Matkailu

Tukholma on herkuttelijan paratiisi

Arkistokuva Tukholman keskustasta. Kuva: TS/ Jonny Holmén
Arkistokuva Tukholman keskustasta. Kuva: TS/ Jonny Holmén

Ruotsalaiset rakastavat ruokaa, ruokaohjelmia, keittokirjoja ja hyviä ravintoloita. Tästä syystä Tukholmastakin on kehittynyt kulinaristien kaupunki. Tukholmalaiset itse mielellään kutsuvat kaupunkiaan gastronomiseksi metropoliksi. Mahtipontisesti he mainostavat, että Tukholma on jopa kivunnut maailman johtavien gourmetkaupunkien joukkoon.

Eivätkä kehut kumpua aivan tyhjästä. Tukholmassa ylpeillään sillä, että kaupungissa on kuusi Michelin tähden saanutta ravintolaa, Bocuce d´Or -kisaajia ja -menestyjiä ja kaksi Grandes Tables du Monde -ravintolaa.

Ravintolat listataan
vuosittain

Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan ole fine dinig -paikkoja. Kaupunkiin putkahtelee koko ajan myös uusia kunnianhimoisesti johdettuja ravintoloita, jotka sopivat keskihintaista ruokaa etsivälle. Matkaajan onneksi ne on nykyään helppo löytää, sillä ne listataan sekä Sveriges Bästä Bord -oppaaseen että vuosittain julkaistavaan White guide -kirjaan.

Tukholmassa ei tarvitse syödä kalliisti saadakseen hyvää ruokaa, sillä keskihintaisetkin ravintolat ovat yleensä erittäin korkeatasoisia. Kolmen ruokalajin ateria viinin kera maksaa keskihintaisessa tukholmalaisravintolassa noin 25–45 euroa. Lounas, dagens rätt, maksaa 7–10 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puhdas ja terveellinen
ruoka kiinnostaa

Ruotsin pyrkimys maailman kulinaristimaiden kärkikaartiin ei ole vain innokkaiden ravintoloitsijoiden varassa. Hanke on nimittäin polkaistu vauhtiin maatalousministeri Eskil Erlandssonsin kehotuksesta. Hanketta koordinoi VisitSweden -organisaatio. Projektipäällikkö Ami Hovstadiuksen mukaan hankkeella pyritään helpottamaan ravintoloihin ja elintarvikemyyntiin liittyvää lainsäädäntöä sekä yhdistämään markkinointivoimia. VisitSweden mainostaakin ravintoloita entistä enemmän myös turisteille.

Ami Hovstadiuksen mukaan ruotsalaiset ovat erittäin kiinnostuneita ruoasta ja erityisesti terveellisestä ruoasta.

– Pohjoismainen keittiö ja ruoka on kovassa nousutrendissä. Se koetaan terveelliseksi ja puhtaaksi ja siksi vetovoimaiseksi, Hovstadius sanoo.

Varsinkin tukholmalaiset ravintolat ovat entistä enemmän alkaneet hyödyntää alueen omia raaka-aineita: kalaa, sieniä, marjoja ja hirvenlihaa.

Lisää ravintoloista:

www.restaurangguiden.com

www.whiteguide.se

Ravintola F12 on Michelin-tähditetty ravintola, jossa ruoka on modernia ja trendikästä. Tännekin pitää varata pöytä ja vähän keskimääräistä enemmän ruokarahaa. Ravintola sijaitsee Fredsgatan 12:ssa.
Ravintola F12 on Michelin-tähditetty ravintola, jossa ruoka on modernia ja trendikästä. Tännekin pitää varata pöytä ja vähän keskimääräistä enemmän ruokarahaa. Ravintola sijaitsee Fredsgatan 12:ssa.
Puoliksi suomalainen, puoliksi ranskalainen Danyel Coyet on Tukholman ravintolamaalman suuria tähtiä ja F12-ketjun osakas. Coyet on kirjoittanut myös monta keittokirjaa, joista uusin ranskalaista ruokaa käsittelevä ilmestyi tänä syksynä.
Puoliksi suomalainen, puoliksi ranskalainen Danyel Coyet on Tukholman ravintolamaalman suuria tähtiä ja F12-ketjun osakas. Coyet on kirjoittanut myös monta keittokirjaa, joista uusin ranskalaista ruokaa käsittelevä ilmestyi tänä syksynä.