Ceausescun palatsista tulikin
romanialaisten kansallismonumentti
Nykyinen Bukarestin parlamenttipalatsi on maailmalla paremmin tunnettu Ceaucescun palatsina. Nicolae Ceausescu (1918-1989) hallitsi Romaniaa kovalla kädellä vuodesta 1965 aina vallankumouksen mukanaan tuomaan teloitukseensa asti joulunpyhinä 1989. Ceausescun ympärille luodun mittavan henkilökultin myötä ei ollut ihme, että Romania oli jakautunut kahtia myös ulkoisesti. Samaan aikaan, kun tavalliset kansalaiset asuivat surkeissa oloissa, sukulaisia suosiva hallintojärjestelmä kehitti hallinnon ympärille loistokkaita oloja.
Ceausescun palatsin rakentaminen aloitettiin vuonna 1984. Karpaattien neron ja Ajatusten Tonavan jättimäistä palatsia suunnittelemaan palkattiin 700 arkkitehtiä, joita johti kansallisen arkkitehtikilpailun voittanut 27-vuotias Anca Petrescu.
Jättimäinen mittakaava
Työ oli jättimäinen, sillä palatsi on pituudeltaan 270 ja leveydeltään 240 metriä pitkä. Sen korkeus on 86 metriä. Rakennus parkkiluolineen jatkuu maan alle 92 metrin verran.
Noin 1 100 huoneesta koostuva palatsi on nykyisin käytössä Romanian parlamenttirakennuksena, jossa järjestetään myös erilaisia kansainvälisiä konferensseja ja muita tapahtumia. Se on maailman toiseksi suurin rakennus Pentagonin jälkeen. Lisäksi se on maailman suurin ja kallein siviilihallintorakennus, joka on rakennuksena myös maailman painavin.
Rakentamiseen käytettiin aikoinaan muun muassa miljoona kuutiometriä marmoria, 3 500 tonnia kristallia, 700 000 tonnia terästä, 900 000 kuutiometriä puuta ja 200 000 neliömetriä villamattoja.
Joka puolella kiiltää loisto. Käsin kudotut matot ja seinäkoristeet, säihkyvä marmori, kulta ja sametti kertovat Romanian loiston ja varojen keskittymisestä aikoinaan juuri tähän palatsiin.
Koko palatsi on tehty lähes kokonaan vain romanialaisista aineksista. Legendan mukaan palatsiin aikoinaan käytetyn marmorin vuoksi marmoria ei ollut saatavilla tavallisen kansan hautakiviin.
Romanian kansan työnäyte
Jälkikäteen loisteliaan palatsin tarpeellisuutta on pohdittu usein. Jo rakennusaikoina närää herätti sen alta pois raivattu historiallisen Bukarestin kaupunginosa. Palatsin alta jyrättiin 30 000 asuntoa, 19 ortodoksikirkkoa, kuusi juutalaisten synagogaa ja kolme protestanttikirkkoa. Lisäksi lukuisa määrä kirkkoja siirrettiin jyrän alta muualle. Hallinto ei lupia kysynyt vaan antoi puskutraktorin alle jääneiden talojen omistajille tilalle asunnot Bukarestin kommunistisen ajan lähiökerrostaloista.
Rakennuksen pääparvekkeelta näkyy juhlava Uniiri-bulevardi. Tältä parvekkeelta Ceausescu ei koskaan päässyt heiluttamaan kättään kansalle. Maailma muuttui ja ensimmäinen parvekkeelta kansalle vilkuttanut julkkis oli itse popin kuningas Michael Jackson.
Parikymmentä vuotta kommunistivallan kaatumisen jälkeen palatsi nähdään nyt romanialaisten itselleen rakentamana kansallismonumenttina, ei kommunistivaltiaan egon osoituksena.
Rakennuksen jättimäisyyden ymmärtää tunnin opastetun kierroksen jälkeen. Kierrettyämme toistakymmentä toinen toistaan komeampaa salia ja kuljettuamme pitkät rupeamat käytäviä pitkin opas kertoo meidän nähneen kierroksen aikana vain noin viisi prosenttia palatsista.