Kuluttaja

Kierrätystietoa kotiin päiväkodin kautta

Oona Grönmanin kädessä on kynäpurkki, jonka hän teki itse vanhoista keittopurkeista ja kynänpätkistä. Taustalla Mikeael Boelen (vas.), Aaro Korte ja Vera Wallenlind.
Oona Grönmanin kädessä on kynäpurkki, jonka hän teki itse vanhoista keittopurkeista ja kynänpätkistä. Taustalla Mikeael Boelen (vas.), Aaro Korte ja Vera Wallenlind.

Turkulaisen l´Hexagone- päiväkodin esikouluryhmäläiset ovat jo konkareita kierrätyksessä ja ekologisissa elämänarvoissa. Tällä kertaa eskarissa askarrellaan kynäpurkkeja vanhoista pestyistä keittopurkeista ja käyttämättömäksi jääneistä kynänpätkistä. Aiemmin keväällä on opeteltu muun muassa veden kiertokulkua ja omia kulutustottumuksia. Useimmille ryhmäläisille on jäänyt päällimmäisenä mieleen se, että yhden muovikassin valmistukseen kuluu huimat viisi litraa vettä.

– Me ostimme kotiin kankaisen kauppakassin, mutta äiti ja isä unohtavat aina ottaa sen mukaan kauppaan. Siitä yritän niitä aina muistuttaa, tosin paperikassejakin kuluu ja niitä käytetään aina uudelleen, Oona Grönman kertoo.

Ympäristö- ja luonnontiedon opettaminen on kirjattu osaksi Turun kaupungin esiopetussuunnitelmaa. l´Hexagonessa ympäristökasvatusta käydään läpi myös päiväkoti-ikäisten kanssa, tosin esikouluryhmä paneutuu aiheeseen paljon perusteellisemmin. Kevään yksi suurimmista projekteista on ollut kierrätyslaatikoiden tekeminen: ryhmittäin tehdyt jäteroskikset täyttyivät parin kuukauden aikana niin metallista, pahvista, paperista kuin paristoistakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Lapset olivat tosi innoissaan, ja toivat kotoa jätteitä kierrätyslaatikoiden täytteeksi. Projekti päättyi niin, että veimme kerätyt jätteet yhdessä kierrätyspisteeseen ja lajittelimme ne oikeisiin laatikoihin, päiväkodin johtaja Stina Tuomi kertoo.

Vedenkulutuksen ja jätteiden lajittelun lisäksi ryhmä on oppinut paljon myös liikkumisesta sekä vanhojen vaatteiden ja lelujen kierrätyksestä. Aina ei tarvitse lähteä autolla joka paikkaan, vaan välillä voi napata alleen myös polkupyörän. Varsinkin, jos on oppinut juuri polkemaan ilman apupyöriä niin kuin Aaro Korte. Turhien lelujen ostamista pitäisi välttää, ja kätevä tapa on myös lahjoittaa muille itselle tarpeettomia tavaroita.

– Ajattelimme äidin kanssa järjestää kirppiksen. Kyselemme naapuritalojen lapsilta, haluaisivatko he ostaa mun vanhoja vaatteita ja leluja, Oona Grönman selittää innostuneena.

l´Hexagonessa pyritään tarttumaan ympäristöasioihin ainakin kerran viikossa. Maitotölkkejä ja jogurttipurkkeja kierrätetään päivittäin askarteluun tai oheistarvikkeiksi, samoin kuin wc- ja talouspaperirullia. Lasten vanhemmat tuovat kierrätysmateriaalia myös kodeista päiväkotiin, jossa niille keksitään varmasti hyödyllistä käyttöä.

Turun Sanomien Kuluttaja-sivun ja Valonian Kelaa-hankkeen yhteisessä juttusarjassa Vihreämmäksi vuonna 2010 käsitellään arkiseen kulutukseen liittyviä valintoja. Sarjassa seurataan Grönmanien perheen kulutustottumuksia koko vuoden ajan.