Elämä

Deittiuupumus kyynistää ja turhauttaa

Internetin treffiprofiileissa jotkut purkavat suorasanaisesti pahaa oloaan ja yksinäisyyttään.

Kumppanin etsiminen voi käydä voimille. Kun deittiuupumus iskee päälle, treffailusta katoaa jännitys ja innostus. Flirttailuun ei riitä energiaa, ja turhautuminen on vain ajan kysymys.

Deittiuupumukselle luonteenomaista on, että sinkku tuntee samanaikaisesti sekä halua löytää kumppani että haluttomuutta etsiä häntä.

– Ei huvita lähteä treffeille mukavaltakaan vaikuttavan tyypin kanssa, koska tietää pettyvänsä. Silti pitää roikkua päivittäin nettideittipalstalla, kertoo eräs deittiuupumusta kokenut Väestöliiton tutkimuksessa.

Deittailumaraton saa usein alkunsa mobiilisovellus Tinderistä, jonka supersuosio perustuu sen ainutlaatuiseen pyyhkäisytekniikkaan. Sen avulla voi hyväksyä tai ohittaa profiilikuvia pelkällä sormen sipaisulla. Jos kaksi henkilöä ovat hyväksyneet toistensa profiilin, heillä on mahdollisuus keskustella toistensa kanssa.

Tarjolla on myös useita hitaampaan tempoon perustuvia nettideittisivustoja, joista suositumpiin lukeutuu Suomi24-treffit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ärtyneisyyttä ja seksihalujen vähentymistä

Väestöliiton vuonna 2015 julkaistu kyselytutkimus paljastaa, että deittiuupumuksen yleisimmät psyykkiset oireet ovat kyyninen asenne kumppanin löytymistä kohtaan (76 prosenttia ilmoittaa näin) sekä toivottomuuden tunteet (73 prosenttia).

Yleisiä olivat myös yksinäisyyden kokemukset (67 prosenttia) ja pelko siitä, ettei kumppania löydy (67 prosenttia). Puolet vastaajista oli tuntenut kelpaamattomuutta.

– Alakulo, ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja arvottomuuden tunteet olivat yleisiä kokemuksia. Kolmasosa vastaajista raportoi deittiuupumuksen aiheuttavan seksuaalisen halun vähenemistä, kertoo tutkimusraportissa Väestöliiton psykologi Elina Nurminen.

"Sitä istuu liian monta kertaa jonkun tyypin kanssa kahvilla ja miettii, että mitäköhän kello on."

-nimistä sinkkublogia kirjoittava Raisakertoo, että uuvuttavuuden oravanpyörä nettideittailussa voimistuu, kun uudelle ihmiselle on taas kerrottava samat asiat itsestä.

– Ensin miljoona viestiä, joista osa johtaa treffien sopimiseen. Sitten seuraa intopiukkaa treffien odottamista. Miettii optimistisesti, olisiko tämä loppukirin päättäjä.

Aina todellisuus ei liippaa läheltäkään sitä, millainen mielikuva sähköisessä maailmassa on kehkeytynyt toisesta. Treffien jälkeen voi seurata jyrkkä tiputus pilvilinnoista, jos kiinnostus ei ole molemminpuolista.

– Sitä istuu liian monta kertaa jonkun tyypin kanssa kahvilla ja miettii, että mitäköhän kello on, Raisa havainnollistaa.

Kaunistelua ja inhorealismia

Deittimaailman katkerat koukerot tunnistaa myös digitaalisen kulttuurin tutkija Anne HolappaTurun yliopistosta. Holappa viimeistelee väitöskirjaansa, joka käsittelee kulttuurisia malleja suomalaisissa deittiprofiileissa.

Holappa on käynyt väitöstään varten läpi suuren määrän ilmoituksia. Niiden kirjo ulottuu kaunistelluista hyvin inhorealistisiin tapauksiin, joissa käyttäjät tuovat kaikki huonot kokemukset ja epäkohdat esiin.

– Tutkimukseni keskittyy kuvaa ja tekstiä sisältäviin deittiprofiileihin. Niissä mahdollinen deittiuupumus on aistittavissa sanavalinnoissa tyyliin ”josko nyt vielä kerran kokeilisin”.

Holapan aineistossa on myös muutamia niin sanottuja ”anti-profiileja”. Niissä käyttäjät purkavat suoremmin pahaa oloa, pettymystä, väsymystä, yksinäisyyttä.

– Niissä lähes haukutaan pystyyn ne, jotka kyseistä ilmoitusta lukevat tai samaa palvelua käyttävät: kun ei kelpaa mikään, ja kun kaikki ovat niin pinnallisia ja pitäisi olla yli-ihminen, että tulisi ”valituksi”.

"Voi myös olla, että on tullut torjutuksi monta kertaa."

Deittiuupumus-ilmiölle on Holapan mukaan vaikea osoittaa yhtä yksittäistä selitystä. Deittailijat ovat saattaneet ladata liian suuria odotuksia olettaen, että kaikilla olisi nettitreffien kautta mahdollisuus löytää ihmissuhde, Holappa arvioi. Ja tämä odotus ei sitten toteudu.

– Voi myös olla, että on tullut torjutuksi monta kertaa. Ja voi olla, että treffit ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet pettymyksiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Holappa huomauttaa, että nettideittailu on luonteeltaan addiktoivaa. Hän uskoo, että nettideittailusta saa parhaimmat kokemukset silloin, kun se on vain yksi asia muiden joukossa eikä elämän keskipiste.

– Kun sille annetaan mahdollisuus olla yllättävä valopilkku, eikä päästetä siihen asemaan, että nettideittailukokemukset voivat romuttaa koko maailman tai itsetunnon.