Teemat

Etiketti varmistaa miehen tyylin juhlissa

 Miehet voivat maustaa pukuaan erivärisillä solmioilla, tyylikäillä solmioneuloilla ja napinläpeen laitettavilla ruusukkeilla.
Miehet voivat maustaa pukuaan erivärisillä solmioilla, tyylikäillä solmioneuloilla ja napinläpeen laitettavilla ruusukkeilla.

Kesän juhlakauden lähestyessä monet miehetkin pähkäilevät sopivaa juhla-asua. Asiaa helpottaa, jos kutsukortissa on pukukoodista maininta.

– Toivoisin, että kutsukorttiin kirjattaisiin aina pukeutumiskoodi, jotta vieraat tietävät, mitä heiltä odotetaan. Jos näin ei ole, pukukoodin tarkistaminen isäntäväeltä on varma tapa välttää mokat, tapakouluttaja Susanne Ehrnroothsanoo.

Pukeutumiskoodin noudattamisella vieras osoittaa kunnioitusta tilaisuudelle.

– Jos pukeutumiskoodina on esimerkiksi tumma puku, on kaikilla miehillä silloin päällä tumma puku ja valkoinen kauluspaita. On epäkohteliasta olla huomioimatta etikettiä, Ehrnrooth painottaa.

"Jos koodina ei ole tumma puku, voi pukuun yhdistää ehdottomasti värikkään kauluspaidan ja solmion."

Jos pukeutumiskoodia ei ole mainittu, saa pukeutua vapaammin mutta maalaisjärkeä käyttäen.

– Miehelle varma valinta juhliin kuin juhliin on tumma puku. Hyvin istuva ja oikean kokoinen puku pitäisi löytyä jokaisen miehen vaatekaapista. Jos koodina ei ole tumma puku, voi pukuun yhdistää ehdottomasti värikkään kauluspaidan ja solmion, stylisti Sohvi Nyman sanoo.

Yleisimpiä kesän päiväjuhlia ovat valmistujaiset, rippijuhlat ja lakkiaiset. Stylistin mielestä päiväjuhliin ei ole pakko mennä puvussa.

– Näihin juhliin voi valita rennomman asun, esimerkiksi siistit housut, kuten chinot, ja kauluspaidan. Kengiksi voi valita vaikka kangaskengät. Toinen hyvä vaihtoehto on yhdistelmäasu eli rento pikkutakki, kauluspaita ja tummat siistit farkut. Solmio ei ole välttämätön. Yhdistelmäasuun saa yhdistää ruskeat tai värikkäät nahkakengät, Nyman kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos pelaa varman päälle ja valitsee puvun, voi sitä maustaa monella tapaa. Solmion voi vaihtaa rusettiin, ja pukua voi asustaa värikkäällä taskuliinalla.

– Värikkäät rusetit ovat hauska lisä asuun, Nyman tokaisee.

"Vaikka olisi rennompikin tilaisuus, jossa solmion voi jättää pois, puvuntakin kanssa käytetään aina taskuliinaa."

Solmiota käytettäessä pitää muistaa perussäännöt:

– Juhlapukeutumisessa ei kuosia laiteta kuosin päälle. Jos solmiossa on kuosia, paidan pitää olla yksivärinen. Solmion kuuluu ulottua vyön puoleen väliin, Nyman muistuttaa.

Taskuliina pitää muistaa.

– Vaikka olisi rennompikin tilaisuus, jossa solmion voi jättää pois, puvuntakin kanssa käytetään aina taskuliinaa. Trendikkäimmät valitsevat taskuliinan ja solmion eri paria. Niiden ei tarvitse olla sävy sävyyn tai edes samaa kuosia, stylisti Kati Vasellvinkkaa.

Juhlapukeutuminen alkaa alusvaatteista.

– Kauluspaidan alle ei saa laittaa t-paitaa. Jos kuitenkin kaipaa aluspaitaa, on hihaton ihonmyötäinen paita hyvä valinta, kunhan se ei näy kauluspaidan päälle, Nyman opastaa.

Pukeutuminen ulottuu päästä varpaisiin.

– Kengät kertovat ihmisestä paljon, joten hyviin tummiin ja nahkaisiin pukukenkiin on syytä panostaa. Pitkäkärkiset kengät pidentävät ja pyöreäkärkiset kengät taas lyhentävät.

– Puvun kanssa ainoa oikea sukka on musta ohut puuvillasukka, jossa on oltava riittävän pitkä varsi, ettei istuessa epäeroottinen karvainen sääri näy, Nyman toteaa.

"Vaalea puku kesäjuhliin on tyylikäs ja raikas."

Moni mies mielii laittaa kesäjuhliin päällensä vaalean puvun. Tapakouluttajan mukaan se on oiva valinta.

– Vaalea puku toimii oikein hyvin kesäjuhlissa, jos koodina ei ole tummaa pukua. Yleensä iltakuuden jälkeen alkaviin juhliin on kuitenkin tapana pukeutua tummempaan pukuun, Ehrnrooth kommentoi.

Myös stylistin mukaan vaalea puku on passeli vaihtoehto.

– Vaalea puku kesäjuhliin on tyylikäs ja raikas. Hyvä valinta vaaleaksi puvuksi on beige tai pellavan värinen. Keskikesän häissä puvussa voi tulla kuuma, joten ilmava pellavapuku on hyvä vaihtoehto, Nyman sanoo.

Trenditietoinen mies ei pelkää käyttää kesän juhlissa värejä.

– Trenditietoinen mies valitsee nyt slim-mallisen himmeäkiiltoisen puvun. Toinen hyvä vaihtoehto on tummansininen puku värikkäällä kauluspaidalla ja taskuliinalla, kuten kirkkaan keltaisella tai fuksian värisellä, Nyman vinkkaa.

Miesten rennommassa juhlapukeutumisessa nähdään nyt kuoseja: kukkia, pilkkuja, raitoja, ruutuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ennakkoluuloton pukeutuja valitsee kukkakuosillisen kauluspaidan, pilkulliset sukat ja värikkäät kengät, Nyman kertoo.

Kesän ehdottomin trendi on kokovalkoinen puku.

– Tosin häävieraan kannattaa sulhaselta varmistaa, ettei hänellä ole valkoista pukua. Mutta trendikkäät bestmanit voisivat hyvin laittaa häihin valkoisen puvun. Lisäksi kaikki pastellin sävyt, kuten koralli ja mintun vihreä, ovat muotia, ja puvun kanssa voi valita pastellinsävyisen kauluspaidan, Vasell sanoo.

"Tosimies silittää itse vaatteensa."

Stylistien mielestä nykyään miesten juhlapukeutuminen on hyvällä mallilla.

– Etenkin nuoret aikuiset mielellään panostavat juhliin. Nykyään miehille löytyy enemmän vaateliikkeitä kuin aikaisemmin. Myös verkkokaupat lisäävät miesten ostointoa, kun shoppailu onnistuu kotikoneelta, Nyman arvelee.

Hän kehottaa kuitenkin ostamaan puvun liikkeestä, jotta voi olla varma istuvuudesta.

– Henkilökunnan asiantuntijuus kannattaa käyttää hyödyksi. Housut kannattaa sovittaa aina kenkien kanssa ja tarkistaa, että lahje laskeutuu kauniisti kengän päälle. Pikkutakissa takahalkiot kuuluu avata, kun takki otetaan käyttöön. Taskuja ei ole syytä alkaa aukomaan, koska ne venähtävät helposti jos ne tungetaan täyteen tavaraa.

Pahimmat tyylimokat saa estettyä silitysraudalla.

– Mikään ei ole pahempi tyylimoka kuin ryppyinen kauluspaita ja erisuuntiin sojottavat ruttuiset kaulukset. Tosimies silittää itse vaatteensa, Nyman toteaa.

Miehen pukeutumiskoodit

  • Tumma pukuon musta tai tummansininen ja yksivärinen. Tumman puvun kanssa käytetään aina valkoista kauluspaitaa, tummia nahkakenkiä ja vyötä, solmiota, kalvosinnappeja ja taskuliinaa.
  • Puku. Jos kutsukortissa lukee vain puku, saa päälle laittaa vaikka vaalean kesäpuvun. Kauluspaita saa olla värikäs ja solmion voi halutessaan jättää pois. Taskuliina tulee kuitenkin muistaa aina.
  • Smokkion intiimi ilta-asu, johon sopii musta tai yönsininen materiaali. Smokkia ei voi käyttää häissä. Smokkia käytetään yleensä kello 18 jälkeen.
  • Frakkion suurten juhlien asu, ja se on aina musta tai yönsininen. Frakin voi korvata ainoastaan mustalla puvulla. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä ja solmuketta.
  • Shakettion miehen päiväjuhlapuku ja erityisesti häissä käytetty juhlapuku. Se sopii käytettäväksi kaikissa ennen kello 18 pidettävissä juhlatilaisuuksissa.
  • Casualtarkoittaa siistiä, tummaa pukua rennompaa asua. Useimmiten sopivin asu on suorat housut, pikkutakki ja kauluspaita ilman solmiota. T-paita, farkut tai lenkkarit eivät useimmiten ole sopivia casual-pukeutumiseen, mutta muuten asu on melko vapaa.