Teemat

1980-luvun vaatemuoti oli väljää ja värikästä

 Muotinäytös Marina Palacessa 1988.
Muotinäytös Marina Palacessa 1988.

1980-luvulla pukeuduttiin ylisuuriin, neonväreillä ja logoilla koristeltuihin vaatteisiin, levennettiin hartioita olkatoppauksilla, koristauduttiin vöillä ja huiveilla, käärittiin pikkutakkien hihat ja talsittiin purjehduskengissä – kuin tv-sarjojen tähdet konsanaan.

1980-luvulla meni lujaa. Ihmisillä oli käytössään enemmän rahaa ja vapaa-aikaa kuin koskaan aiemmin. Naiset rynnivät suurin joukoin työelämään perinteisille miehisille aloille. Teknologiset keksinnöt, kuten astianpesukoneet helpottivat arkea. Oli aikaa harrastaa – ratsastaa, golfata ja jumpata.

Ajan elämäntapa näkyi vahvasti myös vaatemuodissa. Kalliinnäköisillä tuotteilla, kuten luksusmerkkien huiveilla sekä suurilla ja selvästi erottuvilla logoilla luotiin vaikutelmaa korkeasta elintasosta.

"Asuun kuin asuun lisätyt olkatoppaukset lisäsivät suuruusvaikutelmaa, etenkin kun toppauksia saattoi olla monta kerrosta päällekkäin."

Vuosikymmenen tunnusomaisia vaatteita olivat vartalon kokoa kasvattavat väljät ja leveälinjaiset vaatteet, kuten suuret ja kulmikkaat jakut ja leveät housunlahkeet. Asuun kuin asuun lisätyt olkatoppaukset lisäsivät suuruusvaikutelmaa, etenkin kun toppauksia saattoi olla monta kerrosta päällekkäin.

Naisilla olkatoppaukset ja miesten vaatteista vaikutteita saaneet jakku- ja housupuvut loivat uudenlaisen univormun, ”power suitin”, jota naiset tarvitsivat pärjätäkseen miehisillä aloilla, kuten pankeissa ja teollisuusyrityksissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yleisilmeeltään kasarimuoti oli värikästä ja iloista. Vaateteollisuuden tuotannon kehitys mahdollisti uudenlaisten värien ja painopintojen käytön vaatteissa. Kirkkaita neonvärejä ja värejä vaihtavia kuvioita käytettiin vaatteissa, koska se oli mahdollista eikä niinkään mietitty, miltä vaatteet näyttivät.

Elastaanikuidun myötä vaatteisiin tuli enemmän joustavuutta, mikä näkyi erityisesti jumppamuodissa. Aerobicsaleilta tuttu tyyli levisi myös käyttömuotiin.

Pukeutumiseen saatiin vaikutteita musiikkimaailman tähdiltä, kuten Madonnalta, Michael Jacksonilta, Princeltäja kotimaiselta Dingolta. Englannin prinsessa Dianaoli muoti-ikoni, jota ihailtiin ja jonka pukeutumista seurattiin tarkasti. Toisaalta vaikutteita haettiin myös suosituista tv-ohjelmista, kuten Dallasistaja Dynastiasta.

Juttuun on haastateltu viestintäpäällikkö Meri Karppasta Muotikaupan Liitosta.

 Muotinäytös Marina Palacessa 1988.
Muotinäytös Marina Palacessa 1988.

 Naisten vaatteisiin poimittiin vaikutteita miesten vaatteista. Sellaisia olivat muun muassa korkeavyötäröiset laskoshousut ja vyön käyttö.
Naisten vaatteisiin poimittiin vaikutteita miesten vaatteista. Sellaisia olivat muun muassa korkeavyötäröiset laskoshousut ja vyön käyttö.

Aikakauden tunnusmerkkejä

Ylisuuret vaatteet ja olkatoppaukset

Vuosikymmenen vaatemuoti korosti vartalon kokoa. Ylisuuret puvuntakit, leveät housunlahkeet ja väljät paidat kuuluivat sekä naisten että miesten pukeutumiseen. Suuruusvaikutelmaa korostettiin olkatoppauksilla.

Jakkupuvusta ja olkatoppauksista syntyi pankeissa ja teollisuusyrityksissä työskentelevien naisten uusi univormu ”power suit”, jonka avulla naisten oli helpompi pyrkiä lasikaton läpi miehisillä aloilla.

Ajalle tunnusomaista oli väljien lahkeiden ja takin hihojen kääriminen.

Vaikutteita miesten vaatteista

Naisten vaatteisiin poimittiin vaikutteita miesten vaatteista. Sellaisia olivat muun muassa ylisuuret miesten puvuntakkia muistuttavat yksi- tai kaksiriviset jakut, korkeavyötäröiset laskoshousut ja vyön käyttö, tukevat nauhakengät sekä baskerit tai litteät lätsät, henkselit ja kalvosinnapit.

Neonvärit ja painokuviot

1980-luku oli kirkkaiden värien ilotulitusta. Näkymää hallitsivat kirkkaat päävärit, neonvärit, värikkäät painokuviot, pilkut ja raidat.

Katumuoti

Katumuotiin haettiin innostusta muun muassa klubeista ja yökerhoista. Toisaalta sen juuret olivat monissa eri liikkeissä hiphopista ja maailmanmusiikista punkrockiin ja poptaiteeseen.

Kirjaimet, numerot ja graafiset kuviot tekivät ylisuuresta t-paidasta 1980-luvun suosituimman vaatekappaleen. Muun muassa newyorkilaisen taiteilijan Keith Haringinyksinkertaisia graafisia piirroksia ilmestyi kaikkialle.

Leveät vyöt

Tiukalle kurottu vyötärö oli 1980-luvun pukeutumisen tärkein piirre. Kurvikas vartalo tuli taas muotiin, ja vöillä oli valtava merkitys.

Joustavat vaatteet

Elastaanikuidun kehittymisen ja tanssiasumuodin siivittämällä ”stretch-liikkeellä” oli valtavan suuri vaikutus. Elastaania alettiin käyttää alusvaatteiden ja uima-asujen lisäksi myös vaatekankaissa ja -neuloksissa.

Villasta, jerseystä, sametista ja denimistä ilmestyi markkinoille joustavia, seksikkäitä ja tyköistuvia versioita. Urheiluasuissa käytetyt joustavat materiaalit ja mallit levisivät myös käyttömuotiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähteet: Jänisniemi Laura ja Jänisniemi Olga (kääntäjät): Vintage Fashion - muodin vuosikymmenet (2008) ja Muotikaupan Liiton viestintäpäällikön Meri Karppasen haastattelu. Kuvat: TS-arkisto, Modelia.

 Kirkkaita neonvärejä ja värejä vaihtavia kuvioita käytettiin vaatteissa, koska se oli mahdollista eikä niinkään mietitty, miltä vaatteet näyttivät.
Kirkkaita neonvärejä ja värejä vaihtavia kuvioita käytettiin vaatteissa, koska se oli mahdollista eikä niinkään mietitty, miltä vaatteet näyttivät.

Juttu on julkaistu Turun Sanomien Kasari-makasiinissa.

Makasiini
Makasiini