Tupakka tappaa ainakin
5 000 suomalaista vuosittain

Tupakka aiheuttaa maailmalla yli viisi miljoonaa kuolemaa vuosittain, valtaosan niistä pieni- ja keskituloisissa maissa. Tupakoinnin aiheuttamista vakavista taudeista yleisimpiä ovat keuhkosyöpä ja useat muut syövät, keuhkoahtaumatauti ja sydäninfarkti.

Suomalaisista miehistä tupakoi vuonna 2008 päivittäin 24 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Nuoret tytöt tupakoivat hivenen poikia enemmän: 16-vuotiaista tytöistä tupakoi 22 ja pojista 21 prosenttia.

– Erityisesti nuorten tupakoinnissa olemme korkealla tasolla. Toisaalta aikuisten tupakointi on EU:n keskitason alapuolella, ja viime aikoina on vähentynyt erityisesti naisten tupakointi, lääketieteen tohtori, ylilääkäri Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta toteaa.

Kun kansainvälisiä epidemiologisia tutkimuksia on suhteutettu Suomen väkilukuun ja tupakoinnin määrään, on arvioitu, että tupakka aiheuttaa ainakin 5 000 suomalaisen kuoleman vuosittain. Näistä kuolemista puolet tapahtuu alle 70 vuoden iässä.

Tupakasta lähtevä sivusavu on todettu tupakoitsijan henkeen vetämää savua myrkyllisemmäksi.

– Tähän asti merkittävin lailla saavutettu hyöty ihmisten terveydelle on Suomessa ollut passiivisen tupakoinnin väheneminen, kun tupakkalaki ulotettiin työpaikoille, Heloma toteaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 14 prosenttia Euroopan unionin maissa asuvista tupakoimattomista ihmisistä altistuu muiden polttaman tupakan savulle kotonaan ja kolmasosa aikuisista työpaikallaan.

Maailman kaikista lapsista peräti 40 prosenttia eli 700 miljoonaa lasta altistuu passiiviselle tupakansavulle kotonaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan neljässä prosentissa suomalaisista lapsiperheistä tupakoidaan sisällä.