Treffi

Ikuinen valomerkki

TS/<br />Helsingin Lux-yökerhossa biletettiin syksyllä kuulokkeet päässä. Nyt sama tapahtuu Turun Onnelassa.
TS/
Helsingin Lux-yökerhossa biletettiin syksyllä kuulokkeet päässä. Nyt sama tapahtuu Turun Onnelassa.

Disco ilman äänentoistolaitteita? Ajatuskin tuntuu pöljältä, mutta kyseinen elämys on mahdollista. Kaikille vain kuulokkeet päähän ja hippaamaan.

Hiljaisessa discossa bailataan sekä yhdessä että erikseen. Jokainen iltaan osallistuva saa langattomat kuulokkeet, joista löytyy äänenvoimakkuuden säätö sekä useampi kanavavaihtoehto.

- Parhaissa tapauksissa iltojen musiikkitarjonnasta vastaa jopa kolme dj:tä, joista jokainen soittaa erityylistä musiikkia. Jos jokin tyyli ei asiakkaita miellytä, selviää tilanne kanavaa vaihtamalla, Disco Silencion tuottaja Arde Jokinen toteaa.

Vaikka äänenvoimakkuus perinteisistä riennoista radikaalisti eroaakin, on illan liikekieli discolle ominainen. Useammat kanavavaihtoehdot tekevät tanssimisesta toisinaan hämmentävän näköistä.

- Kun toiset joraavat Båten Annan ja toiset Lauri Tähkän tahtiin, niin onhan se selvä, että lopputulos näyttää aika koomiselta, rytmikielet kun eivät ihan kohtaa, Jokinen nauraa.

Entistä koomisemmaksi näkymä muuttuu, jos yleisö innostuu laulamaan biisejä mukana. Dj:t ovat oppineet, mitä milloinkin kannattaa soittaa, jotta ihmiset saisi provosoitua mukaan meininkiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun vaikkapa PMMP:n Rusketusraidat lähtee soimaan kuulokkeissa, ei mukanalaulajista ole pulaa. Samoin meissä suomalaisissa tapahtuu jotain kummaa aina, kun Paula Koivuniemi pärähtää soimaan. Ulkopuolisena, ilman kuulokkeita menoa seuratessa on kuin katselisi ikuista valomerkkiä, Jokinen kuvailee.

Kansanterveyden puolesta

Vaikka hiljainen disco ei siis hiirenhiljainen olekaan, on äänentaso kuitenkin paljon perinteistä discoiltaa hillitympi, mistä pitävät erityisesti yökerhojen työntekijät. Yleisönkin on helppo vaihtaa tanssaus rauhalliseen jutusteluun, riittää kun nappaa kuulokkeet pois korvilta.

- Tässähän on se kansanterveydellisesti hyvä puoli, ettei musiikki pauhaa kuulokkeista läheskään yhtä kovaa kuin mitä se jyrisisi kaiuttimista. Ensimmäisten järjestämiemme iltojen aikana sitä tajusi, miten lujaa musiikki normaalisti tuleekaan, Jokinen tokaisee.

Keski-Euroopassa hiljaisissa discoissa on tanssattu jo useamman vuoden ajan. Myös suomalaiset ovat osanneet aiemminkin ennustella, mitä tuleman pitää. Hiljaisempaa yökerhoilua harrastettiin vuoden 2012 maailmassa Risto Jarvan vuonna 1968 valmistuneessa elokuvassa Ruusujen aika.

- Ihanko totta? Tiedän elokuvan, mutta en ole nähnyt sitä. Täytyy ehdottomasti katsastaa, Jokinen innostuu.

Kohti tulevia kuvioita suuntaa katseensa myös Disco Silencio. Vastaisuudessa on tarkoitus kokeilla dj-tarjonnan ohella myös livebändejä.

- Muualla Euroopassa sitä on jo kokeiltu ja mekin testaamme sitä keväällä. Se tuskin tuottaa vaikeuksia, mutta vaatii elektroniset soittimet, sähkörummut ynnä muut, Jokinen visioi.

JUKKA KITTILÄ

Silent Disco Tour to 27.11. Onnela, Aurakatu 14.