Liikenne

Vajaalämpöisyys vaanii

TS/Timo-Pekka Aaltonen<br />Pelastusliivit ja kelluntapuku yhdessä pitävät varmasti pinnalla. Jos kelluntapuvun puntteihin jää ilmaa, se kippaa kellujan naaman veteen.
TS/Timo-Pekka Aaltonen
Pelastusliivit ja kelluntapuku yhdessä pitävät varmasti pinnalla. Jos kelluntapuvun puntteihin jää ilmaa, se kippaa kellujan naaman veteen.

Hypotermia eli vajaalämpöisyys uhkaa kylmissä vesissä liikkujaa. Kylmään veteen pudonneen upotushypotermia kehittyy minuuteissa.

Merellä hypotermiaa torjuu lämmin, tuulelta ja roiskeilta suojaava kerrospukeutuminen. Päähine on tärkeä. Lämmin juoma, evästauot ja makeat välipalat auttavat. Tupakka ja alkoholi lisäävät lämmönhukkaa. Liike on hyväksi, hikoilu ei.

Jos joutuu veden varaa, on kelluttava polvet koukussa. Vaatteita ei tule riisua. Rannassa on liikuttava, etsittävä lämmin suoja ja vaihdettava vaatteet jos mahdollista. Märkien vaatteiden päälle puettu jätesäkki torjuu haihtumista.

Ensihoitona liikuntakykyisen vaatteet vaihdetaan, hänelle juotetaan kuumaa, hänet aktivoidaan liikkumaan ja viedään terveyskeskukseen.

Jos vedestä pelastettu on liikuntakyvytön ja/tai tajuton, hänet on saatava nopeasti sairaalaan. Kuljetusta varten potilas asetetaan makuuasentoon, kääritään avaruushuopaan ja hänen hengitystiensä avataan.