Matkailu

Tonavan suisto on Romanian
ylpeys ja omantunnon asia

TS/Leif Sundström<br />Turistivene pienimmästä päästä. Suurimpiin mahtuu yli 100 henkeä.
TS/Leif Sundström
Turistivene pienimmästä päästä. Suurimpiin mahtuu yli 100 henkeä.

Yli 4 000 neliökilometrin laajuisessa suistossa elää yli 300 lintulajia, 160 kalalajia ja 800 kasvilajia. Vuosisadan alussa lintuja arvioitiin olevan noin 15 miljoonaa, nykyisin enää alle miljoona. Siitä huolimatta suistossa törmää moniin näyttäviin ja hiukan tavallisempiinkin lintulajeihin, ja yhä edelleen suisto on yksi maailman merkittävimpiä ekologisia alueita. Euroopassa se asema on ainutlaatuinen vailla vertailukohteita.

Suisto jakaantuu aluksi kahteen päähaaraan: Chiliaan ja Tulceaan. Jälkimmäinen jakaantuu alajuoksulla vielä kahteen isoon haaraan: Sulinaan ja Sfântu Gheorgheen, joka on tunnettu kaviaaristaan. Edellä mainitut joet jakaantuvat lukuisiin pienempiin haaroihin, joiden lomassa on järviä, kanavia, metsiä, soita ja saaria. Sfântu Gheorghen haara on suosituin retkireitti, sillä sitä kautta pääsee lukuisiin kauniisiin kalastajakyliin, linturikkaille järville ja pienille kanaville. Tämän haaran alueella legendaarinen Jacques Cousteau teki elokuvan Tonavan suistosta ja auttoi osaltaan tekemään siitä suojelualueen.

Suistolle tutustuminen alkaa Tulcean kaupungista, joka on Oulun kokoinen kaupunki suiston vieressä. Sieltä käsin voi osallistua veneretkille suistoalueen syövereihin. Alueen viimeinen piste on Mustanmeren suulla lepäävä 1000 vuotta vanha Sulinan kaupunki, Romanian itäisin paikkakunta. Kaupunki on tunnelmaltaan rauhallinen, sillä siellä ei ole juuri lainkaan autoja. Historiallisesti erityisen merkittävä on myös Murighiol, joka oli asuttu kylä jo 500-luvulla eKr. Paikkakunnalla tehdään edelleen aktiivisesti arkeologisia kaivauksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suistoalueella on lukuisia eri reittejä, joiden pituus ja kesto vaihtelevat tunnista koko päivään. On suositeltavaa osallistua järjestettyyn retkeen, sillä omin päin matkatessa eksymisriski on suuri. Retkenjärjestäjien löytäminen on helppoa, sillä Tulcean satamassa on useita matkoja järjestäviä yrittäjiä, joilla on erikokoisia veneitä. Joillakin firmoilla on tietyt säännölliset reitit, mutta joissakin tapauksissa reiteistä voi neuvotella. Yritystä ja venettä valitessa on syytä miettiä haluaako matkustaa pienellä veneellä pitkin pieniä ja kapeita kanavia, vai suurella veneellä pitkin isompia väyliä. Suiston kylissä ja Sulinan kaupungissa voi myös yöpyä ja syödä loistavia kalaruokia.

Nimellisesti rauhoitettu

Yhteensä suistossa elää noin 15 000 asukasta, joista puolet asuu Sulinassa. Monet kylistä koostuvat vain muutamasta talosta, joiden asukkaat elävät kalastuksella. Väestön uutena elinkeinona on matkailu, joka tapahtuu usein luonnon kustannuksella. Pienille sivujoille on noussut kelluvia hotelleja ja pieniä pensionaatteja, jotka suistoretkien lisäksi pyrkivät antamaan asukkailleen muutakin viihdykettä. Tämä tarkoittaa lisää liikennettä ja lisää roskaavia ihmisiä, joille suisto on vain lekottelupaikka siinä missä mikä tahansa vesialue.

Hotelleja on rakennettu lisää, vaikka suistoalue on kokonaan suojeltu. Täälläkin raha aukaisee portit, kuten muualla Romaniassa. Hotellit kuormittavat turhaan alueen ekosysteemiä, sillä suistoon voi tutusta aivan hyvin Tulceasta käsin.

Liikenne suistossa on lisääntynyt vuosi vuodelta, ja onnettomuuksien lisäksi saastuminen on taas lisääntynyt sen jälkeen kun alue rauhoitettiin. Liikenteen lisäksi saasteita suistoon tulee Tonavan varrella olevista teollisuuskeskuksista.

Paikoin suiston vesi on jopa kristallinkirkasta, koska päävirran vedet eivät pääse helposti virtaamaan pieniin järviin. Sulinan kaupungissa voi kuitenkin nähdä suiston surullisimman puolen: Mustaanmereen laskeva vesi on lähes mustaa saasteiden takia. Positiivisena askeleena monet matkanjärjestäjät ovat vaihtaneet kalustonsa vähemmän saastuttaviin.

Tonavan suisto on Romanian kansallinen ylpeys, mutta samalla se on maan omantunnon asia. Paikalliset asukkaat ovat ymmärrettävästi kiinnostuneita matkailun tuomasta vauraudesta, varsinkin kun kalansaaliit ovat vähentyneet. Romanialaisille poliitikoille suiston suojelu, kuten muutkin luonnonsuojeluasiat ovat tärkeysjärjestyksessä ties kuinka monennella sijalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

LEIF SUNDSTRÖM

TS/Leif Sundström<br />Lintubongarin paratiisi.
TS/Leif Sundström
Lintubongarin paratiisi.

Luitko jo nämä?