Matkailu

Hitlerin Kotkanpesä ja bunkkerit matkailijoiden suosiossa

TS/<br />Hitlerin Kotkanpesä sijaitsee Etelä-Saksassa Berchtesgadenin lähellä Kehlsteinin huipulla. Lähes kahden kilometrin korkeudesta avautuu upea näkymä alas alppilaaksoon.
TS/
Hitlerin Kotkanpesä sijaitsee Etelä-Saksassa Berchtesgadenin lähellä Kehlsteinin huipulla. Lähes kahden kilometrin korkeudesta avautuu upea näkymä alas alppilaaksoon.

Näkymä on häikäisevä. Adolf Hitlerin Kotkanpesältä avautuu upea näkymä Berchtesgadenin luonnonkauniiseen alppimaisemaan. Alhaalla kimmeltää turkoosin värinen, Saksan kaunein alppijärvi Königsee. Sen pintaan heijastuvat kalkkikivisten vuorten vaaleat seinämät. Taustalla kohoaa Hoher Göll, legendaarinen Untersberg ja lähes kolme kilometriä korkea lumihuippuinen Watzmann.

Berchtesgaden sijaitsee Etelä-Saksassa lähellä Itävallan rajaa ja Salzburgin kaupunkia. Kahden valtion välinen raja tekee jyrkän kolmiomuotoisen mutkan. Rajamuodollisuuksia ei ole ollut enää vuosiin. Turistitulva on melkoinen, sillä Kolmannen valtakunnan natsijohtajien lomanviettopaikka ei ole ainoa syy poiketa alueella. Berchtesgaden on Baijerin suosituin lomakohde luonnonkauneutensa ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ansiosta.

Natsijohtajien lomapaikka

Hitler vieraili alueella ensimmäisen kerran jo 1920-luvulla ja ihastui oitis Berchtesgadenin kupeessa sijaitsevan Obersalzbergin idyllisiin maisemiin. Hitlerin noustessa valtaan alue suunniteltiin Kolmannen valtakunnan johtajien lomanviettopaikaksi. Vuosina 1935-37 Obersalzbergin asukkaat joutuivat lähtemään toinen toisensa jälkeen. Siitä lähtien alueella saivat liikkua vain tärkeimmät natsijohtajat ja heidän seuralaisensa. Martin Bormannilla , Heinrich Himmlerillä , Herman Göringillä , Joseph Göbbelsillä ja Albert Speerillä oli omat huvilansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huhtikuussa 1945 liittoutuneet pommittivat Obersalzburgia raivoisasti. Suurin osa rakennuksista tuhoutui. Ainoa tuholta säästynyt oli Hitlerin Kotkanpesä, jota saksalaiset kutsuvat nimellä Kehlsteinhaus. 1834 metrin korkeudelle rakennettu graniittilinna oli Martin Bormannin 50-vuotislahja Hitlerille.

Ylös Kehlsteinin huipulle

Kotkanpesän rakentamien oli vaativa urakka. 3000 työntekijää ahersi yötä päivää 13 kuukauden ajan vaikeissa olosuhteissa. Kapea ja jyrkkä seitsemän kilometriä pitkä tie louhittiin vuorenseinämään. Käsin hakkaamalla, räjäyttämällä ja paineilmaporalla louhittiin viisi tunnelia. Nyt samaa serpentiinireittiä kulkevat erikoismoottorilla ja jarruilla varustetut bussit vievät matkailijoita ylös kääntöpaikalle.

Tie loppuu 124 metriä ennen huippua. Viimeinen osuus noustaan vuoren sisässä yli sata metriä pitkän tunnelin päässä olevalla hissillä. Hitlerin suljetun paikan kammon takia hissin seinät ja katto on päällystetty peileillä.

Hitlerillä oli korkeanpaikan kammo ja kävi siksi Kotkanpesällään vain muutamia kertoja. Silti rakennus oli loisteliaasti sisustettu. Italian Mussolini lahjoitti komean mustamarmorisen takan ja Japanin keisari paksun maton. Amerikkalaisten vallattua alueen sotilaat ottivat posliini- ja lasiesineitä matkamuistoksi. Nykyisin sisätiloissa toimii ravintola.

Berghofin opasteet puuttuvat

Hitler otti käyttöönsä Obersalzbergin kylässä Platterhofin kartanon. Sinne majoitettiin niitä arvovieraita, jotka eivät päässeet Hitlerin yksityistiloihin Berghofin luksushuvilaan. Sodassa vain osittain tuhoutunut Platterhof kunnostettiin hotelli Walkeriksi, joka oli pitkään amerikkalaissotilaiden hallussa. Vuonna 1995 rakennus siirtyi Baijerin osavaltion omistukseen, kunnes se vuonna 2000 purettiin kokonaan pois ja tilalle rakennettiin uusi hotelli.

Hitlerin Berghofin vuoristohuvilassa saivat viettää aikaa vain läheisimmät: siwhteerit, adjutantit, henkilääkäri, tärkeimmät natsijohtajat ja tietysti Hitlerin naisystävä Eva Braun . Joskus talossa saattoi vierailla Abert Speer, talon suunnitellut arkkitehti. Vaikka huvila oli upea, eli Hitler vaatimattomasti. Aamiainenkin oli aina sama: kamomillateetä, muutama korppu, omenaraastetta ja appelsiinimarmelaatia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vanhoissa filmeissä näytetään, miten Berghofin terassilla seurusteli hyväntuulisia ihmisiä, kameralle keimaileva Eva Braun, tanssiaskeleita ottava Führer ja joukko hymyileviä natsijohtajia, taustalla upeat alppimaisemat. Tässä huvilassa suunniteltiin tuhoisimpia sotaretkiä ja Hitlerin kirjoitti Mein Kampf, Taisteluni kakkososan. Nyt komeasta Berghofista ei ole jäljellä kuin harmaa kiviseinä.

Pommituksissa pahoin tuhoutunut Berghof räjäytettiin lopullisesti vuonna 1952. Raunioiden löytämiseksi pitää nähdä hieman vaivaa, sillä paikalle ei ole opasteita. Hitlerin huvilan jäännökset sijaitsevat sodassa säilyneen zum Türken -hotelliravintolan läheisyydestä.

1930-luvun filmeissä voi nähdä, miten Berghofin terassilta avautui esteetön näkymä alppimaisemiin. Nyt raunioiden paikka on täysin metsittynyt. Führerin ja Kolmannen valtakunnan ilmapiiriin pääsee parhaiten tutustumaan laskeutumalla hotelli zum Türkenin alla oleviin maanalaisiin bunkkereihin.

Maanalainen maailma avoinna yleisölle

Obersalzbergin kalkkikallioon on louhittu uskomaton maanalainen labyrintti. Pomminkestävissä bunkkereissa on kymmenien kilometrien verkosto useassa eri tasossa. Pitkien kapeiden käytävien varrella on huoneita, osa pieniä, osa varsin tilavia. Ilman Ausgang-opasteita käytäviin eksyisi nopeasti. Maan alla oli kaikkea mitä tarvittiin pidempiaikaistakin oleskelua varten. Kylpyhuoneet, oleskelutilat ja työskentelytilat oli varusteltu mahdollisimman mukavasti.

Luolissa oli oma ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmä. Nykyisin labyrintit ovat kosteita ja kylmiä. Mielikuvitus auttaa, kun kuvittelee puupaneelit seiniin, kristallikruunut kattoon ja plyysimatot lattialle. Maan alla oltiin turvassa, sillä liittoutuneiden pommituksissa vain yksi bunkkerissa ollut sotilas sai surmansa. Hitler itse oli samanaikaisesti tärkeimpien natsijohtajien kanssa Berliinin alla olevissa bunkkereissa.

Vinkit Kotkanpesään tutustumiselle

Suurten turistimäärien takia kannattaa saapua heti aamulla paikalle. Puolen tunnin välein kulkevat bussit vievät vierailijoita ylös Kotkanpesälle. Pääsylippu kertoo lähtöajan ja oikean bussin. Keskipäivällä voi joutua odottamaan pitkäänkin. Bussit lähtevät parkkipaikalta läheltä Dokumentaatiokeskusta. Ylös on mahdollista nousta myös kävelypolkua pitkin Ofneralmista tai Scharitzkehlista (1,5-2 tuntia).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkamuistokioskeissa ja Dokumentaatiokeskuksessa myydään esitteitä ja kirjoja, joiden avulla alueen historia ja rakennusten sijainti selviää parhaiten.

Ylhäällä bussien pääteasemalta jatketaan matkaa ylös hissillä. Sitä ennen pitää varata bussien kääntöpaikan infokioskista itselleen oma paluuaika takaisinkuljetusta varten.

Sää saattaa vaihdella Berchtesgadenissa nopeasti. Pilvisenä päivänä upeat maisemat jäävät ylhäältä näkemättä. Toisinaan ylhäällä voi olla kirkasta ja pilvet roikkuvat Kotkanpesän alapuolella. Aikaisin keväällä Kehlsteinhuipulla saattaa olla kylmää ja tuulista.

HANNU TUOMINEN

TS/<br />Königsee on Saksan idyllisin alppijärvi
TS/
Königsee on Saksan idyllisin alppijärvi
TS/<br />Vuoren sisään louhittu tunneli johtaa hissille, jonka avulla noustaan Kehlsteinin huipulle.
TS/
Vuoren sisään louhittu tunneli johtaa hissille, jonka avulla noustaan Kehlsteinin huipulle.