Extra

Suomessa vain yksi alkuperäinen kirosana

Tosin virke ei pidä ihan paikkaansa, vaikka esimerkiksi kirosanakirjailija Jari Tammen kotisivuilla pidetään yllä kirosanaindeksiä ja siellä vittu on se, mihin muita kirosanoja verrataan.

Oikeasti v-sana ei kuitenkaan ole aina muodissa. Dosentti Kari Nahkola Turun yliopistosta nimittäin huomauttaa, että kirosanoissa ei ylipäänsä ole muoteja, vaan ne päinvastoin syntyvät aina yhteiskunnallisen ilmapiirin määrittelemänä:

- Sanat, jotka yhteiskunnassa saavat ruman sanan leiman, muuttuvat kirosanoiksi. Ne eivät synny muotien mukana. Toisin sanoen melkein mistä tahansa voi tulla kirosana, jos se yleisen käsityksen mukaan on ruma sana. Se taas on enemmän tai vähemmän sattumanvaraista, Nahkola sanoo.

Seksi nykyajan tabu

Asiaa havainnollistaa kielihistoria: vielä sata vuotta sitten uskonto oli tabu, jolloin uskonnollisia sanoja käytettiin kirosanoina. Nykyään esimerkiksi perkele on pikemmin suomalaisuuden symboli: kun Marjo Matikainen sanoi, että havuja perkele, ei siitä kukaan loukkaantunut, päinvastoin.

Nykyisin pahat kirosanat liittyvät sukupuolisuuteen ja seksiin, kun taas pari sataa vuotta sitten ne olivat ihan tavallisia sanoja:

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Elias Lönnrotkin keräsi suuret määrät sentyyppisiä kansanrunoja, joissa renki kullilla pillua tökki. Tosin Lönnrot nopeasti sensuroi nämä runot pois aineistostaan, Nahkola muistuttaa.

Sanojen merkityksien muutoksista kertoo sekin, että Suomen kielessä on oikeastaan vain yksi varsinainen kirosanaksi syntynyt sana - muut ovat muuttuneet sellaiseksi vasta myöhemmin. Se sana on vittu, joka on lainattu suoraan ruotsista.

Kyseisellä lainasanalla on tosin ollut sitäkin suurempi vaikutus kieleen: se on jopa ollut synnyttämässä uuden lausetyypin,

aggressiivin syntyä. Aggressiivi on kieltolause, josta kieltosana on jätetty pois: "Vittu mä mihinkään mee".

Mitä seuraavaksi?

Hyvä kirosana on Nahkolan mielestä ennen kaikkea lyhyt. Englannin kielessä ne ovat yksitavuisia, suomessa kaksi. Tosin silloin kun uskonnollinen termistö oli vallalla, kirosanat olivat kolmen tavun mittaisia.

Ja vaikka puhutaan ärräpäistä, äänteet eivät ole kirosanoille kovin oleellisia. Kullit ja pillut ovat itse asiassa hyvin pehmeitä sanoja. Ärräpää liittyy ennen kaikkea perkeleeseen.

Uskonto ja seksi ovat hyviä kirosanojen aiheita, koska ne ovat henkilökohtaisia ja sellaisia, joihin liittyy paljon tunteita. Kolmas merkittävä kirosanojen lähde on etnisyys ja erilaisuus. Mutta kun nykyään helvetti ei tunnu missään, vittua käytetään pilkkuna ja homoilla on omia televisio-ohjelmia, niin mistä enää löytyy sellaisia tabuja, joista syntyisi uusia kunnollisia kirosanoja?

Nahkolan mukaan kielitieteilijät ovat asiaa pohtineetkin, mutta vastauksia ei ole löytynyt.

- Varmaa on, että jotain tulee, kun nykyiset kirosanat ovat laimentuneet täytesanoiksi. Nämä asiat menevät myös syklisesti, joten sekin on ihan mahdollista, että kirosanoissa taas palattaisiin uskontoteemaan, vaikka se tällä hetkellä näyttääkin kummalliselta ajatukselta.

Konteksti ratkaisee

Kiroilu on aina rumaa, sanotaan, mutta Nahkola on asiasta eri mieltä. Kirosanat sinänsä eivät ole rumia tai kauniita, niin kuin ei mikään kielessä. Kyse on kontekstista:

- Kirosanat ehdottomasti kuuluvat tiettyihin, rajoitettuihin yhteyksiin. Ne kuuluvat tunteen kuohuihin, yleensä kielteisiin mutta myös myönteisiin. Oleellista on, että tietää, missä seurassa niitä voi käyttää. Kun katsoo jääkiekkoa ja Suomi häviää Ruotsille, niin kyllä siihen kuuluu sanoa että "voi vittu", ei niinkään että, "voi harmi". Paitsi tietenkin jos katsoo matsia mummonsa kanssa, Nahkola nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisin sanoen: tunteen kuohussakin täytyy muistaa olla sosiaalisesti tarkkaavainen.

Roope Lipasti