Matkailu

Motovunissa voi haistella
tryffelien lisäksi elokuvia

TS/Juha Puikkonen<br />Kroatian helmeä, Motovunin kaupunkia ympäröivät viinitarhat ja tammimetsät. Muurit ovat 1300-luvulta.
TS/Juha Puikkonen
Kroatian helmeä, Motovunin kaupunkia ympäröivät viinitarhat ja tammimetsät. Muurit ovat 1300-luvulta.

Yleensä Kroatian Motovun tunnetaan huikeista näköaloista ja tryffeleistä, joita paikallinen väki metsästää syys-lokakuussa lähimetsissä melkoisella innolla. Heinäkuun viimeisestä sunnuntaista lähtien tämä pieni Istrian niemimaan kaupunki, jota kroatialaisetkin pitävät yhtenä maan helmenä, on kuitenkin moninkertaistanut väkimääränsä: käynnissä on Motovunin kansainvälinen elokuvafestivaali. Normaalien turistien lisäksi paikalle ovat tilatakseilla, omilla autoilla ja bussikyydeillä vaeltaneet festivaalin järjestäjät, ohjaaja- ja näyttelijävieraat sekä elokuvien ystävät eri maista.

Viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kaupungissa kävi vilske: keskiaikaisten talojen ikkunoista ripustettiin kaiuttimia, vedettiin sähköjohtoja ja internetpiuhoja ja pieniä sokkeloisia kujia ajettiin traktorilla ylös ja alas, kun lähes kolmensadan metrin korkeuteen tuotiin kylmäkaappeja, tuhansia litroja vettä ja pinoittain valkokankaiden rakennuselementtejä. Maanantaiaamuna kaikki oli valmista, dj-koppi kiinnitetty liinalla palmuun ja jokaiselle pikku aukiolle pystytetty valkokangas. Elokuvan juhla saattoi alkaa.

Elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Kroatiassa on paikalla melko hyvä suomalaisedustus: festivaalin pääohjelmassa esitetään tämän viikon perjantaina Petri Kotwican elokuva Musta jää , ja minuuttielokuvien sarjassa Lauri Haukkamaan ja Juha LahdenSalaisuus sekä Jussi RautaniemenSurvivor.

Ohjelmassa on myös esimerkiksi "Sata vuotta venäläistä elokuvaa" -sarja sekä neljä interaktiivista elokuvaa, esimerkkinä 'huonon maun kuninkaan' John Watersin elokuva Polyester , joka esitetään hajuelokuvana eli odoramana. Polyesterin päähenkilön, Francinen, elämään voi elokuvan aikana eläytyä haistelemalla etukäteen jaettuja hajukortteja.

EMMA PUIKKONEN