Matkailu

Aamiainen Ahvenanmaalla

TS/Alex Tomsson<br />Bed & Breakfast -turisteja käy Nybondsissa keramiikka-, akvarelli- ja monella muulla kurssilla. Aamiainen syödään tässä kapteeninkartanon päärakennuksessa.
TS/Alex Tomsson
Bed & Breakfast -turisteja käy Nybondsissa keramiikka-, akvarelli- ja monella muulla kurssilla. Aamiainen syödään tässä kapteeninkartanon päärakennuksessa.

Ahvenanmaa on kautta aikojen ollut vakituisten kesävieraiden paratiisi. Vuodesta toiseen sama perhe vuokraa saman mökin samaan aikaan. Asiaan kuuluu, että paikasta ei hiiskuta kenellekään, ettei kukaan veisi sitä. Syksyn tullen lyödään luukut kiinni.

Huoleton järjestelmä on ehtinyt näivettää matkailun kehittämistä.

Kotimainen matkailubisnes toimii lomakauden ulkopuolella ainoastaan turistiryhmien varassa. Selkeästi kasvamassa on kuitenkin se matkailijoiden joukko, joka on nähnyt maailman kaikki ihmeet ja haluaa vain rentoutua luonnon rauhassa ja hiljaisuudessa. Ja sitä ihanuutta riittää niin Ahvenanmaalla kuin koti-Suomessa. Näille ilman ryhmää reissaaville turisteille manner-Euroopasta tuttu bed & breakfast -matkustusmuoto on omiaan.

B & b lähtee siitä, että isäntäväki ottaa vieraan yöksi tai pariksi kotipiiriinsä. Aamulla vieras istuu samaan aamukahvipöytään. Isoja investonteja ei tarvita.

Joka talolla on tarinansa

Sundin pitäjässä, Bomarsundiin johtavalta tieltä poiketen, on ratsastajille tuttu Tranvikin kylä. 50 hevosen ratsastustallin naapurissa sijaitsee Nybondsin kapteeninkartano, jonka päärakennus lienee ollut pystyssä jo Oolannin sodan aikoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kartanon emäntä, kieltenopettajaksi kouluttautunut Solveig Mörn kertoo aloittaneensa täysihoitolan ja kurssikeskuksen pidon vuonna1979.

- Se alkoi kuin itsestään kun lapset olivat pieniä ja talo iso. Tila oli ennen 4H-kerhon hoidossa, mistä juontuu periaate, että kaiken talossa tarjottavan raaka-aineet tulevat läheltä ja ovat luomua.

Nybondsin bed & breakfast -vieraille on varattu erillinen hirsitupa puiden siimeksessä. Aikoinaan rakennuksessa leivottiin leipää yötä päivää aina kun laivat olivat lähdössä pitkille purjehduksille.

- Leipojat yöpyivät yläkerrassa. Nyt uunin tilalle on rakennettu kaikki mukavuudet ja sijat kymmenelle yöpyjälle. Aamiainen syödään päärakennuksessa.

Emäntä lappaa kiellosta huolimatta lautaselle kaurapuuroa, jota ei ole rasitettu suolalla eikä sokerilla. Sen sijaan puurolle kipataan reilusti tuoretta mansikkahilloa. Lämmintä leipää kiikutetaan valkoisella pöytäliinalla katettuun pöytään.

- Nybonds on vieraille auki ympäri vuoden. Uheilukalastajien ja sukeltajien lisäksi vakiovieraita tulee aina Yhdysvalloista asti. Ratsastusretkeläisille laitan eväät mukaan ja joskus kuskaan väsyneen pyöräilijän Getan kallioluolia ihailemaan.

Syntymäpäivä rannalla

Solveig Mörn on ilahtunut syntymäpäivien viettäjistä, jotka piristävät hiljaisempaa talvikautta ja varaavat viikonloput heti alkuvuodesta.

- Aivan ylittämätön tapaus oli rouva, joka halusi nauttia juhla-aamiaisen ulkona rannalla. Mikäs siinä, sanoin, vaikka oli helmikuu, Mörn nauraa.

- Aamulla satoi kaatamalla, mutta rouva ystävineen pysyi päätöksessään. Pakkasin eväskorit ja kun ehdimme rannalle, sade taukosi ja aurinko tuli esiin. Laitoimme pienen nuotion ja vieraat istuivat tuntikausia lampaantaljoilla nauttien huikaisevasta merimaisemasta.

Ahvenanmaa haikailee ympärivuotisia turisteja, mutta järjestää parhaaseen loma-aikaan massiivisia yleisötilaisuuksia. Moni lähtisi mielellään Ahvenanmaalle konsertteihin ja eri tapahtumiin, mutta ei pääse, koska kuljetus- ja majoituskiintiöt ovat totaalisen täynnä.

Viikon mittainen rock-konsertti keskellä vilkkainta lomakautta? Jos kuusikymppinen rouva juhlii rannalla helmikuussa, luulisi vastaavan onnistuvan rock-porukaltakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aina kannattaa yrittää

Joskus on päästävä autolla Maarianhaminasta Turkuun keskellä pahinta lomaruuhkaa. Viking Linella kaikki paikat on varattu, mutta asiakas ohjataan jonoon sillä evästyksellä, että jos laivaan ei mahdu voi hakea rahat takaisin. Satama on silmänkantamattomiin täynnä autoja. Odotusjonossa seisoo kaksi toivorikasta, jotka pienen jännittämisen jälkeen pääsevät molemmat laivaan.

Ilmeiseksi pelastukseksi koituivat polkupyöräilijät ja motoristit, joille parhaaseen loma-aikaan pitää varata joustavasti tilaa autokannelta. Ihanne kuitenkin olisi, jos Ahvenanmaalle autopaikan varanneet ilmoittaisivat peruuntuneesta matkastaan.

JAMIE NIEMINEN Sund, Ahvenanmaa

Lisätietoja aamiaisista Ahvenanmaalla: www.vikingline.fi, www.eckerolinjen.ax, www.visitaland.com