Matkailu

Hangon rantojen tyrskyt ja dyynit

TS/Timo-Pekka Aaltonen<br />Hangon Tulliniemi on kite-väen eli leijalautailijoiden mieleen.
TS/Timo-Pekka Aaltonen
Hangon Tulliniemi on kite-väen eli leijalautailijoiden mieleen.

Hanko on meri-ihmisen paratiisi. Ilman venettäkin pääsee hiiohoi-tunnelmaan, sillä kauas ulapalle kurottava Hankoniemi on itsessäänkin kuin laiva merellä. Meri huuhtelee Suomen etelää lännestä, etelästä ja pohjoisesta.

Mutapohjat voi Hangossa unohtaa. Kaupungilla on rantaviivaa 130 kilometriä, joista kolmekymmentä on mitä hienointa hiekkarantaa. Hankolaisilta kannattaa kysyä, mikä ranta on juuri sinä päivänä suojaisin tai helteellä raikkain. Koska on mistä valita, alkuasukkaat itse valitsevat 'päivän rannan' tuulen suunnan mukaan.

Tulliniemen ranta on Hangon hehkein ja luonnonvoimaisin. Tulliniemi on sivussa keskustan kesähulinoista, joten luonnonläheisen rantaelämän ja reippaan tyrskyliikunnan ystävät suuntaavat mieluiten sinne. Parikilometrinen hienohiekkainen ranta kaartuu loivasti kohti Suomen eteläisintä niemenkärkeä. Vesirajassa juostaan, sauvotaan tai nautitaan paljain varpain meren ja hiekan hivelystä. Aalloissa kiitää sopivalla tuulella kite-kansan eli leijalautailijoiden lisäksi surffareita ja lainelautailijoita. Karaistunutta kite-väkeä näkee aalloilla liki ympäri vuoden.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tullirannan taustalla risteilevä polkuverkosto vie halki dyyniluonnon. Saaristomäntyjen pihka tuoksuu. Kiikarit kannattaa pakata mukaan, sillä Hankoniemellä on havaittu 270 lintulajia. Täällä on turvapaikka monelle uhanalaiselle kasvi- ja eläinlajille. Lenkin jälkeen tuntuu hyvältä pulahtaa kirkkaaseen veteen. Dyynien suojaisasta kainalosta on hauska tutkailla laivoja, valkopurjeita ja edustalla häämöttävää Gustafsvärnin majakkaa.

Hangon hiekkarantoja täydentävät sileät kalliot ja rantaniityt. Tullirannan kupeessa sijaitsevalle kallionnyppylälle kiipeävää odottaa maalauksellinen näkymä. Gunnarsinrannan pittoreskit kalamajat ovat omistajiensa silmäteriä. Kaupungin keskustasta pääsee Puistovuorille, jonne kannattaa kiivetä oikein eväiden kera merinäköalaa ihailemaan.

Kulttuurimatkailija vaeltaa kohti Mannerheiminkin omistuksessa viivähtänyttä Neljän Tuulen Tupaa. Reitti vie pitkin Långsandan matalikkojen rantaa ja ohi valtavan, vuonna 1893 rakennetun Bellevuen. Perillä odottaa nautinto. Vitriinin mykistävä leivonnaisvalikoima, vahva kahvi ja saarimaisema tekevät suorastaan runolliseksi.

Lapsiperheiden lempiranta on Tennisranta eli Plagen. Lapset ihastuvat rannan erikoisuuteen, lahdella pyörivään suureen vesikaruselliin. Plagenilla on aivan pientenkin mukava pulikoida, sillä ranta on matala ja lämmin. Hangosta poispäin ajellessa kannattaa poiketa vielä Lappohjanrannassa ihastelemassa dyynirannan jyrkkiä rantatörmiä ja lähes valkeaa hienojakoista hiekkaa.

Hangon rantakesä on hemaiseva, mutta syksyssä on hurmaavaa särmää. Meri on tumma ja alkuvoimainen, tuuli ulvoo ja vaahtopäiset tyrskyt kohisevat korvia huumaavasti. Silloin aito eli vedenkestävä hankolainen pukee lämmintä ylle ja painelee ulos meren voimaa ihailemaan.

TEIJA AALTONEN

TS/Timo-Pekka Aaltonen<br />Hangon Plagen sopii erinomaisesti lapsiperheille.
TS/Timo-Pekka Aaltonen
Hangon Plagen sopii erinomaisesti lapsiperheille.