Treffi

Tampereen jamaikalaisin mies

Rami Yli-Pukka<br />Lord Estin Tuomo Hiironmäki levyttää verkkaisesti ja koittaa elää välillä normaalia elämää.
Rami Yli-Pukka
Lord Estin Tuomo Hiironmäki levyttää verkkaisesti ja koittaa elää välillä normaalia elämää.

Ceebrolistics laulaa Day Jobs Hold Artists Down, Lord Estin Tuomo Hiironmäki on ottanut jotenkin lunkimman ja itseironisemman asenteen. Mies paiskii töitä rakennustarvikeliikkeessä ja tasapainottaa duunin harmautta tekemällä biisejä, joista tunnetuin lienee muutaman vuoden takainen Viskit ja rommit.

- Halusin ihan alkujaan tuoda uutta näkemystä ja laajentaa suomireggaen ja hiphopin kenttää. Biisien sanoitukset ja tyylit olivat mielestäni liian yksipuolisia ja suomireggae oli leimautumassa lähes pelkästään hippimusiikkiksi.

Lord Est laulaa asioista, joihin ihmiset voivat samastua taustasta, arvoista ja musiikkimausta riippumatta.

- Ennen kaikkea tarkoituksena oli levittää hyviä viboja ja viedä omalta osaltani kulttuuria eteenpäin.

Mikä sitten oli alkusysäys koko vuosikymmenen alun dancehall-paketille?

- Vanhat nuoruuden kaverit halusivat perustaa oman levy-yhtiön ja minä halusin kokeilla levyntekoa. Lord Est toimi hyvänä harjoitusprojektina meille kaikille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pakollista terapiaa

Suuren yleisön tietoisuuteen Lord Est tuli YleX:n edeltäjän Radiomafian kautta vuonna 2001, kun Upteekki-ohjelmassa soitettiin ryhmän ensimmäistä biisiä Viskit ja rommit.

Ensimmäistä Aatelinen -levyä seurasi Keväällä 2005 ilmestynyt Päivät töissä , josta radiossa soivat Hellä ori ja Heristä nyrkkii . Lord Estin kolmas albumi Tulin teitä muistuttaan julkaistiin tämän vuoden tammikuussa.

Lord Estin levytystahti onkin kollegoihin verrattuna hyvin verkkainen. Muutaman vuoden levytystauko pitää hommaa tuoreena.

- Koitan elää välillä ihan normaalia elämää, käydä töissä, opiskella ja kehittää itseäni. Musiikki ja levyttäminen ovat minulle pakollista terapiaa, että jaksaisin arjen harmauden.

Keikkailukin tosin käy välillä työstä.

- Vaikka itse keikka kestää vain tunnin, mestoille pääsyyn ja yleiseen roudailuun voi mennä koko päivä. Siinä vaiheessa on joskus vaikeaa saada täyttä energiaa irti itsestään.

Alati kiivaaseen hiphop-keskusteluun Hiironmäellä on selkeä näkemys: suomalainen musiikki on perinteisesti perustunut melodioihin ja melankoliaan.

- Rytmipohjainen musiikki on meille outoa. Tyylilajeina hiphop ja reggae ovat kuitenkin suhteellisen nuoria Suomessa.

ANTTI ARVAJA

Lord Est, to 31.7. Galax Dancing, Aurakatu 6.