Matkailu

Europa-Rosarium on ruusurakastajan päiväuni

TS/Europa-Rosarium<br />Europa-Rosarium levittäytyy parhaaseen kukinta-aikaan hehtaarien kokoiseksi ruusumereksi. Eri lajikkeita on tarhassa yli kahdeksan tuhatta.
TS/Europa-Rosarium
Europa-Rosarium levittäytyy parhaaseen kukinta-aikaan hehtaarien kokoiseksi ruusumereksi. Eri lajikkeita on tarhassa yli kahdeksan tuhatta.

Sangerhausenin yli tuhatvuotias pikkukaupunki Saksi-Anhaltin osavaltiossa Saksassa tunnetaan vuori- ja ruusukaupunkina. Vuonna 1993 Sangerhausen nimettiin viralliseksi ruusukaupungiksi, eikä syyttä: kaupungin vuonna 1903 perustettu Europa-Rosarium on maailman suurin ruusutarha.

Paikkakuntalaisen liikemiehen perustama tarha on paisunut 12,5 hehtaarin kukkamereksi, jossa kasvaa ja kukkii vuorotellen yli 8 300 erilaista ruusua toukokuun alusta aina lokakuulle asti. Ruusulajeja on nykyään kaikilta maailman kolkilta.

Paras aika ruusujen ihailuun on kesäkuun puolivälistä eteenpäin. Tänä vuonna lämpimien säiden vuoksi kukinta alkoi kuitenkin pari viikkoa normaalia aiemmin.

Ensimmäisinä tarhassa heräävät jo toukokuussa villiruusut, mikä pelkästään tarkoittaa viidensadan ruusulajin puhkeamista väriloistoonsa. Myös Sangerhausenin villiruusujen kokoelma on maailman laajin.

Harvinaisuuksina tarhasta voi löytää esimerkiksi vihreän Viridiflora-ruusun, mustana ruusuna tunnetun Nigretten, ainoan neliterälehtisen ruusun ja oikean öljyruusun. Läsnä on myös historiaa, sillä tarhassa kasvaa ruusuja runoilija-kirjailija Goethen tarhasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarhan risteäville poluille on ryhmitelty ruusuja eri teemoilla. Rakenteilla on myös erillinen tuoksutarha: ruusut eivät nimittäin eroa pelkästään väritykseltään ja muodoltaan, vaan niistä voidaan erottaa peräti 25 eri tuoksua. Ruusut tuoksuvat tuoksuvat niin sitruunalle, omenalle kuin orvokillekin. Yllättävää kyllä, noin neljäsosa ei tuoksu lainkaan.

Lukuisat tunnetut henkilöt ovat saaneet oman ruusulajikkeensa tarhaan. Oma ruusu on esimerkiksi entisellä tennistähdellä Steffi Grafilla sekä huippumalli Heidi Klumilla . Sen sijaan liittokansleri Angela Merkelin mukaan ei ole vielä nimetty ruusua. Viimeisin liittokansleri, joka on saanut oman ruusunsa, on Helmut Kohl .

Ruusutarha värittyy kukinnan lomassa tunnelmaan sopivista oheistapahtumista. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna vietetään perinteistä kaivos- ja ruusujuhlaa, jolloin tarhan täyttävät konsertit ja muut esitykset. Elokuussa tuhannen valon juhlassa puutarhan hämärtyviä iltoja elävöittävät muusikkojen lisäksi valokoristelut.

Tarha järjestää tapahtumiensa yhteydessä sekä ajoittain muulloin ruusujen kasvatukseen liittyviä kursseja, mutta toistaiseksi vain saksan kielellä. Tarhan myymälässä on tarjolla kaikenlaisten ruusutuotteiden lisäksi pienissä määrin tarhan taimia.

Eurooppa-Rosarium on avoinna huhtikuusta lokakuuhun päivittäin klo 8-19 paikallista aikaa.

www.europa-rosarium.de, www.sangerhausen.de