Kuluttaja

Valokuvakirjan
kokoaminen
tietokoneella
ei säästä aikaa

TS/Natalia Kopkina<br />Kuvien ja tekstien sijoitteluun on valmiit sivupohjat.
TS/Natalia Kopkina
Kuvien ja tekstien sijoitteluun on valmiit sivupohjat.

Tietokoneen omat kuvatiedostot -kansio masentaa joka kerta, kun sinne tallentaa uusia kuvia. Kuvat ovat kyllä siistissä järjestyksessä omissa pikku kansioissaan: joululle 2006 ja 2007 löytyy omat lokeronsa, samoin ystävän häille ja pari kesää sitten tehdylle Pariisin matkalle.

Mutta katselenko kuvia koneelta: en. Aionko tänä vuonna kesälomalle osuvina sadepäivinä teettää digikuvat paperille ja liimata ne albumeihin: en.

Siitä huolimatta mielessä häivähtää säännöllisesti ajatus, että joku mystinen tietokonepöpö tulee ja pyyhkii kuvamuistot mennessään. Asialle pitäisi tehdä jotakin.

Kuvia teetetään kerralla satoja

Filmirullakameroiden aikaan täyteen napsittu rulla vietiin kuvaamoon, teetettiin kuviksi ja liimattiin otokset albumiin. Nyt, kun tekniikka on tehnyt kuvaamisesta helpompaa, tuntuu muistitikun tai cd-levyn kiikuttaminen alan liikkeeseen ylivoimaiselta tehtävältä.

Kotoaankaan ei välttämättä tarvitse poistua mihinkään: kuvat voi lähettää liikkeeseen nettiyhteyden avulla.

- Suurin osa kuvista tulee netin kautta, kertoo varatoimitusjohtaja Hilkka Helminen kameraliike Rajalasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helmisen mukaan kuvia kuitenkin teetetään harvemmin kuin ennen: suurin osa otoksista jää makaamaan tietokoneelle. Toisaalta tilausmäärät ovat kasvaneet huimasti.

- Kun ennen oli 24 kuvan filmirulla, teetettiin se 24 kuvaa. Nyt saatetaan teettää kerralla jopa 600 kuvaa.

Albumin teossa vierähtää aikaa

Digikuvien teettämisen lisäksi moni yritys tarjoaa mahdollisuutta oman valokuvakirjan suunnitteluun netissä. Esimerkiksi nettikauppojen Extrafilmin ja Ifolorin valikoimista löytyy useita albumivaihtoehtoja, Rajalalla on käytössä Color-Kolmion ohjelma albumin tekoa varten. Se ei varatoimitusjohtaja Helmisen mukaan kuitenkaan ole houkutellut asiakkaita siihen malliin kuin yrityksessä odotettiin.

- Ehkä syynä on se, että albumin teko vie aikaa, Helminen sanoo.

Ja se on totta. Kuvia valitessa ja niitä albumin sivuille sommitellessa vierähtää äkkiä parituntinen, vaikkakin valokuva-albumien suunnitteluun tarkoitetut ohjelmat ovat yllättävän helppokäyttöisiä. Kun on valinnut haluamansa kuvakirjamallin, voi ryhtyä siirtämään valokuvia omalta tietokoneelta albumin sivuille.

Valitun kuvakansion sisältö näkyy testatuissa Extrafilmin, Ifolorin ja Color-Kolmion ohjelmissa parin peukalonpään kokoisina kuvina: siksi kuvien valitseminen on työlästä - tai ainakin suurennuslasille olisi käyttöä.

Helpointa olisikin koota albumiin haluamansa kuvat erilliseen kansioon ja poimia ne suoraan sieltä. Mutta sekin vie tietysti taas oman aikansa.

Ifolorilla yllättää, miten paljon kuvia yhdelle sivulle saa mahtumaan, kuvien sommitteluvaihtoehtoja on useita ja niillä on mukava leikitellä. Myös teksteille löytyy omat paikkansa. Sivuja voi ja kannattaa esikatsella välillä - sekä myös tallentaa oma tuotos silloin tällöin.

Tilaus lähtee laajakaistalla

Kun albumi on valmis, on aika lähettää tilaus laajakaistalla eteenpäin. Kuvien lataus vie Ifolorilla noin 10 minuuttia, ja tilausvahvistus saapuu sähköpostiin samantien. Color-Kolmio lataa tilausta puolisen tuntia.

Aikaisemmin kuvatilauksissa ongelmitta toiminut Extrafilm sen sijaan tökkii. Lähetysvaiheessa ohjelma ilmoittaa, ettei yhteyttä Extrafilmiin saada ja pyytää yrittämään uudelleen. Useamman epäonnistuneen yrityksen jälkeen asiakaspalvelusta kehotetaan ottamaan palomuuri pois päältä lähetyksen ajaksi tai lähettämään tilaus joko cd-levylle poltettuna tai muistitikulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lasken palomuurin alas, vaikkakin pitkin hampain, ja tilaus lähtee matkaan.

KATI MUNKKI

TS/Natalia Kopkina<br />Extrafilmin nettiohjelmalla tehty kuvakirja muistuttaa perinteistä valokuva-albumia.
TS/Natalia Kopkina
Extrafilmin nettiohjelmalla tehty kuvakirja muistuttaa perinteistä valokuva-albumia.