Sunnuntai

Kimmo Liljan kolumni: Todellisuus voi
yllättää - kesälläkin

Kesässä on yleensä se hyvä puoli, että mitään isoa ja oikeasti merkityksellistä ei tapahdu. Villieläimiä - muutama vuosi sitten jopa leijona - juoksentelee taajamissa, kesätapahtumat vetävät väkeä ja väki vetää viinaa, julkkikset koheltavat omiaan ja lehdet yrittävät pysyä perässä.

Uutisilta on mahdollista päästä pakoon, mutta sitä täytyy varta vasten haluta. Jossain nettiyhteyksien ja kännykän kuuluvuusalueiden ulkopuolella ei tarvitse koko aikaa olla kartalla, mutta harva haluaa kuitenkaan kovin pitkään olla ihan pihalla maailman menosta.

*

Ennen vanhaan oli toisin. Muistan hyvin, kuinka jännittävää oli saapua kuukauden interraililta rakkaaseen koti-Turkuun tietämättä vielä Ruotsinlaivalla varmaksi edes sitä, että koko kaupunki on yhä olemassa. Oman perheen ja kotiinjääneiden ystävien kuulumisista ei ollut harmainta hajua. Onneksi paluu sujui aina onnellisissa merkeissä: kotitalo oli pystyssä ja kotiväki terveenä.

Tänä päivänä kuukauden uutispimento tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta. Nettikahviloita löytyy jokaisesta kaupungista ja monista kylistäkin, ja kännykän kenttänä on käytännössä koko maailma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

*

Uutisten määrä on vakio. Jos aitaa ei kaadu, kerrotaan aidan seipäistä. Heinäkuun uutisnälkään kelpaa vaikka julkkiksen sukulaisen sairastelu, jos ei muuta ole. Samoja asioita pyöritellään päivästä toiseen huomattavasti löysemmin perustein kuin ei-lomakaudella.

Kolmen viikon ulkomaanreissulla ja heti kotiinpaluun jälkeen ehti jo tuudittautua siihen, että vaikka hellettä saisikin odottaa, niin hömppää riittää sateellakin. Aurinkolasit silmillä, shortsit jalassa ja kylmä virvoke käden ulottuvilla ei osaa edes kuvitella, kuinka lähellä julma todellisuus vaanii.

*

Todelliset uutistapahtumat eivät noudata sen paremmin kalenteria kuin mitään ennalta sovittua käsikirjoitustakaan. Yhtäkkiä asiat vain menevät ohimeneväksi hetkeksi peruuttamattomasti sekaisin, ja katastrofi on tosiasia. Koripallon heittelyn ulkosalla ei pitäisi olla hengenvaarallista, mutta 14-vuotiaan keravalaistytön kohdalla se oli. Ajoradan ylittäminen suojatietä pitkin pitäisi olla turvallista, mutta ihmiset tekevät virheitä.

Maailma on yllättävä paikka, ja elämä arvaamatonta. Kesälläkin.

kimmo.lilja@turunsanomat.fi (02) 2693 373