Extra

Lomalla ei luikautella

TS/Mauri Ratilainen
TS/Mauri Ratilainen

Olet alunperin opiskellut Sibelius-Akatemiassa huilunsoittoa, mutta nyt esiintynyt kansainvälisissä oopperataloissa. Miten tässä nyt oikein näin kävi?

- Laulaja löysi laulajan tien (syvää bassonaurua). Jossain vaiheessa 1990-luvulla tajusin, että intohimoni ovat näyttämöllä ja oopperassa. Lavalla vain jokin nappi naksahtaa päälle, ja laulusta alkaa saada virtaa, väsymys ja turhat huolet katoavat. Tämä on runsasta ja rikasta intohimoa oopperaan - mahtavaa!

Mihin järjestykseen laitat sisun, saunan ja Sibeliuksen?

- No siinähän se järjestys on - aivan upeita suomalaisia elementtejä. Sitä lauletaan vaikka sisulla läpi harmaan kiven, jonka jälkeen löylyssä päästetään turhat höyryt pihalle ja lopuksi Sibelius kruunaa koko koitoksen (syvää bassonaurua).

Oletko koskaan häirinnyt seinänaapureitasi varhaisella äänenavauksella?

- Ei ääntä tarvitse avata ja sillä tavalla naapureita riivata. Kroppaa pitää kyllä valmistella sekä herätellä. Tuntuu aivan hullujen hommalta laulaa tiettyä skaalaa lämmittelyksi ja olla sitten mukamas valmis laulamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yllättävin tilanne, mikä on tullut vastaan oopperalavalla?

- Wienin valtionoopperan Valkyyrian ensi-ilta viime joulukuussa. Tajusin vasta lavalla, että olen sairas. Päivällä harjoittelin ja kurkussa tuntui oudolta, ja kävin jopa lääkärissä tarkistuttamassa tilanteen. Esirippu aukeaa ja näytöksen edetessä ääni katosi lopulta kokonaan. Oopperanjohtaja oli suitsuttanut laajalti ensi-illasta ja uudesta suomalaisesta bassobaritonista. Ei siinä sitten muu auttanut, kuin ottaa varamies laulamaan nuoteista ja minä näyttelin lavalla tuppisuuna. Sai tästä tapauksesta ainakin kokemusta, kun katsoi tiikeriä silmästä silmään. Nöyrää puuhaa tämä laulaminen.

Esiinnyt tänään lauantaina Uudenkaupungin Crusell-viikolla. Millä keinoin aiot sulattaa kuuntelijoiden sydämet?

Uudessakaupungissa esitän lauluja laidasta laitaan ja joukkoon mahtuu kanssa koomisia kappaleita, joten en ota vastuuta seurauksista (syvää bassonaurua jälleen).

Saat laulaa pitkin ja poikin maailmaa. Viimeksi kesäkuussa Napolissa ja tulevana syksynä Metropolitan-oopperassa New Yorkissa. Miten laulaminen sujuu lomamaisemissa Ilmajoella?

- Ei suju, koska en ole yksinkertaisesti laulanut. Ensimmäistä kertaa elämässäni vietän kesälomaa laulajan työstä ja olen keskittynyt lasten kanssa lomailuun. On kerrassaan mahtavaa pohtia mato-onkimisen filosofiaa pikkuväen avustuksella.

Olet itse jo monelle nuorelle laulajalle esikuva, mutta onko sinulla mentoria tai mestaria?

Martti Talvela , Matti Salminen ja Luciano Pavarotti . Talvela oli laulun nöyrä ammattilainen. Vaikka en tavannut häntä koskaan, olen oppinut paljon Talvelasta hänen tyttärensä kautta. Salminen on kiistämätön mestari ja laulun käsityöläinen. Hänen kanssaan on suuri kunnia esiintyä maailman oopperataloissa. Tenoreista ykkönen on Pavarotti, joka lauloi vielä niin, että kuulijat ymmärsivät sanat.

Olet saavuttanut jo nyt enemmän kuin moni haaveilee. Mistä haaveilee Juha Uusitalo?

- Alkava syyskausi tuo mukanaan mielenkiintoisia talodebyyttejä, kuten Metropolitanin. Suurin haave on kuitenkin pyrkiä omassa tekemisessäni laatuun, jossa rajat eivät tule vastaan. Ja lisäksi minulla on vaatimaton projekti tehdä arjesta juhlaa päivästä toiseen (hersyvää bassonaurua).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jaakko Louhivuori

TS/Mauri Ratilainen
TS/Mauri Ratilainen