Treffi

Hyvän olon ja huonon maun konsultit

TS/Mikko Ryhänen<br />Edu Kehäkettunen (vas.) ja DJPP esiintyvät jatkossa ilman Stig Doggia.
TS/Mikko Ryhänen
Edu Kehäkettunen (vas.) ja DJPP esiintyvät jatkossa ilman Stig Doggia.

Harakiri, Kehäkettu, B-rapun Talonmies, räppäävä älykääpiö, lentäjän koira... Edu Kehäkettunen on ehtinyt kymmenen vuoden aikana tehdä hip hopia monella lempinimellä ja tittelillä. Roisi ja kaunistelematon tyyli ei ole kuitenkaan paljon muuttunut.

Keväällä ilmestyneen Hyvän olon konsultit -levyn suurimmissa hiteissä Kullii ja Saanks mämurista sun muffinssiin pitäydytään tiukasti navan alapuolella, ja miehen aikaisemmasta tuotannosta löytyy kappaleita kuten Tuu lusii mun punkkaan , Varo tai mä tuun kyljestä sisään ja Vehkeet levällään.

- Nehän ovat samaa sarjaa, ja kuuluvat yhteen isoon teokseen. Ne ovat kuitenkin vähän sarkastisia läppiä, ainakin tuo Kullii . Niiden yksien tyyppien tekemässä biisissä hoetaan "liikuliikuliiku", mikä juttu siinä loppupeleissä on, Edu viittaa Cheekin ja Jonnan parin vuoden takaiseen hittiin.

- Jos sitä koukkua ei tiedä, niin siitä voi luulla muuten vähän väärin. Eihän me sellaista biisiä oltaisi muuten tehty, ellei joku olisi niin hutiloinut sanoitusta, Edu selittää tekemisiään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turku hiipuu

Hip hopissa on tapana tehdä selväksi, mistä ollaan kotoisin. Edu on Espoon Olarista ja vaikuttaa nykyään Helsingissä, mitä hän tuo räpeissään vahvasti esille. Jutut toimivat kuitenkin pääkaupungin ulkopuolellakin.

- Kyllähän se ydinfanilauma on sama. Ne, jotka ymmärtää, ne ymmärtää. Helsingissä meillä on kuitenkin ylivoimaisesti vahvin kannatus. Se on vähän kuin puolueilla: keskustasta digataan landella ja Edusta digataan Stadissa. Tässä vahvassa helsinkiläisvireessä on kuitenkin sarkasmia. Eihän minulla ole mitään maalaisia vastaan, Edu sanailee.

Turunkin hip hop -piirit ovat tulleet Kehäkettuselle tutuiksi. Harmitellen hän nimeää monia turkulaisia hip hop -tapahtumien järjestäjiä, jotka ovat iän myötä jättäytyneet taka-alalle ja keskittyneet enemmän perhe-elämään tai muihin musiikkityyleihin.

- Kun vanhat bilejärkkärit tippuvat pois, niin on aika vaikea löytää uusia nuoria, jotka saavat sitä samaa menoa jatkumaan, Edu toteaa.

Samalla hän vähän pudistelee päätään niiden ihmisten kohdalla, jotka toivovat artistia esiintymään kaupunkiinsa, mutta jättävät tulematta keikalle viiden euron hintaisten lippujen takia.

Vaikka kuhina Turussa olisikin hieman hiljentynyt, UMF:ssä se ei kuitenkaan Edun mielestä näy. Hän on innoissaan siitä, että festivaali palaa Kupittaan puistoon, josta Koneisto seitsemän vuotta sitten lähti.

Viimeisessä Turun Koneistossa Edu esiintyi MC Taakibörsta -kokoonpanossa. Esiintyvää kokoonpanoa lukuun ottamatta paljon ei ole kuitenkaan muuttunut.

- Edu kupittaa Kupittaalla, näin se menee. Kyllä se meininki on aika lailla samana pysynyt. Uusi ihmetyksen aihe on kuitenkin se, että enää ei olla niin lärvit, ettei muista mitään. En tiedä onko huhu kiertänyt, mutta pienenä paljastuksena voin kertoa myös, että se on Stig Doggin viimeisiä keikkoja tällä haavaa, Edu kertoo, mitä tuleman pitää.

PYRY HALLAMAA

Uuden Musiikin Festivaali: Edu Kehäkettunen, Stig Dogg ja DJPP, pe 25.7. Kupittaan puisto.