Matkailu

Luonnonkauneutta
ja karmeita tarinoita

TS/<br />Kirkon takana sijaitsevalle hautausmaalle on haudattu saarelaisia ja naismielisairaalassa menehtyneitä potilaita. Saarelle saatettiin lähettää varsin löyhin perustein; "hysteria" oli yleinen mielisairaalaan toimittamisen syy.
TS/
Kirkon takana sijaitsevalle hautausmaalle on haudattu saarelaisia ja naismielisairaalassa menehtyneitä potilaita. Saarelle saatettiin lähettää varsin löyhin perustein; "hysteria" oli yleinen mielisairaalaan toimittamisen syy.

Seilin saari herättää ainakin turkulaisten mielissä synkkiä mielikuvia. Sen historia sairaalasaarena on kirvoittanut mielikuvituksellisia tarinoita, mutta vähemmän tunnettua on Seilin nykyelämä: sairaala- ja maatilarakennuksissa toimii nyt Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

Eteläisen Airiston Saari on myös sen 12 mökkiä asuttavan ihmisen kesäpaikka. Pari kilomeriä pitkän saaren parikymmentä kesäasukasta ovat Seilin sairaalassa aikanaan työskennelleiden ihmisten jälkeläisiä, joukossa vielä jokunen itsekin sairaalassa työskennellyt.

Viime vuosina saaren asukastoiminta on vilkastunut ja saaren perinnehistoriaa on alettu aktiivisesti kerätä.

Myös matkailijoiden saatavilla olevat palvelut ovat parantuneet, kun Pro Seili-Själö -yhdistys on avannut Kirkkoniemen laiturin yhteyteen kesäkioskin sekä vessan. Saarelle omalla veneellä tulevat saavat kiinnittäytyä ainostaan tähän laituriin, joten nämä palvelut ovat tervetulleita.

Seilissä vierailee vuosittain lähes 20 000 ihmistä. Nauvosta ja Rymättylästä kulkevalla yhteysaluksella tulevat saapuvat saaren lounaiselle rannalle, lähelle yliopiston rakennuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saarella riittää nähtävää mukavan päiväretken verran - päänähtävyyksiä ovat Seilin hirsinen museokirkko sekä sen takana mäellä sijaitseva hautausmaa. Oma nähtävyytensä on saaren monimuotoinen luonto.

Luontevinta on aloittaa saareen tutustuminen kirkkolaiturin kupeessa sijaitsevalta kesäkioskilta, etenkin jos saapuu Seiliin omalla veneellä. Kioskissa palvelee aina joku saarelainen, jolta saa tietoa saaresta ja sen historiasta. Pullakahvien lomassa kioskilla voi tutustua valokuvakansioihin, joissa esitellään saaren historiaa ja luontoa valokuvin.

Ainutlaatuinen ristikirkko

Aikanaan Seilin kirkko sijaitsi omalla neljän hehtaarin saarellaan. Maankohoamisen seurauksena se on nykyään maayhteydessä pääsaareen.

Ensimmäinen kirkko siirettiin Seiliin Turusta vuonna 1624. Tämän pienen kappelin paikalle rakennettiin nykyinen kirkko vuonna 1733. Seilin hirsisellä ristikirkolla on sama rakentaja, Kaarle Jaakonpoika , kuin Merimaskun kirkolla. Myös malli on yhtenevä.

Seilin kirkko rakennettiin vain muutamassa kuukaudessa. Hirret tuotiin tuolloin puuttomalle saarelle talvella jäätä pitkin. Kirkossa on paanukatto. Kellotapuli sijaitsee erillään meren rannassa.

Kirkon merkittävin ominaispiirre linkittyy saaren historiaan. Kirkkoniemessä sijaitsivat aikoinaan spitaalisten eli leprapotilaiden asuinrakennukset ja myös kirkosta osa oli varattu yksinomaan sairastuneille, joilla oli oma vaatimaton alttaritaulunsa sekä erillinen sisäänkäynti.

Aikanaan leprasairaiden piti tuoda saarelle mukanaan 20 taaleria sekä laudat ruumisarkkua varten. Kirkon takaisella hiekkaharjulla sijaitsevalla hautausmaalla voi ainakin ajatuksissaan palata tuohon aikaan. Naismielisairaalan ajalta olevat kukattomat haudat kertovat omaa tarinaansa siitä, kuinka kovan leiman mielisairaus jätti ihmisiin vielä viime vuosisadalla, vaikkei sairauksia enää pidettykään jumalankirouksena.

Saarella kulkee viitoitettu kävelyreitti, jonka opasteet kertovat saaren luonnosta ja historiasta. Luonnonystävä nauttii etenkin Seilin keskiosaa hallitsevista kukkakedoista - alueen kasvisto ja eläimistö on runsasmuotoinen. Saaren eteläosia leimaavat lehdot pähkinäpensaineen ja lehmuksineen, pohjoispäästä taas löytyy männikköjä ja kallioharjanteita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KALLE KIRSTILÄ

Seilin kirkko avoinna 31.8.2007 asti: ti-pe klo 11-15, la klo 11-16, su klo 12-16, ma suljettu. Seilin kesäkioski ja infopiste avoinna kesäkaudella joka päivä klo 9-17.