Matkailu

Kaiken keskellä on tori

Kuopion tori on "mualiman napa", jossa saa kosketuksen myös aitoon, iloiseen ja hersyvään savolaisuuteen. 1700-luvullakin toiminut Oulun tori on kaunis kokonaisuus, jota rajaavat Kauppahalli, Rantakadun aitat ja esiintymislava. Rauman keskustan kehittämisen tärkeimpiä asioita oli torin ulkonäön ja toimivuuden parantaminen. Uudet torikatokset mahdollistavat kaupankäynnin kaikissa sääolosuhteissa.

Tori on vanhoissa kaupungeissamme aina keskeisellä ja vanhalla kauppapaikalla. Helsingin tori on paikalla, jonne kalastajat jo 1700-luvulla tulivat myymään tuoretta kalaa kaupunkilaisille.

Tori on myös kaupunkilaisten ja matkailijoiden kohtauspaikka. Turun torille tullaan kuuntelemaan Turun murretta, aistimaan kaupungin syvintä olemusta, nuuhkimaan tuoksuja ja ostamaan tuoreita lähimaaseudun tuotteita. Lähiruoka ja sen arvostuksen lisääntyminen elvyttää kauppatoreja takuulla. Lukekaapa vaikka ihanan perjantaikokin Petri Hollménin uusi keittokirja Antaa palaa , niin ymmärrätte, että Turun kauppatori ja kauppahalli ovat kalojen, vihannesten, juuresten, yrttien, lihan, leivän ja sen sellaisten oikeat ostopaikat.

Ja miten ihanaa on istuskella kahvittelemassa ja kuuntelemassa, kun "äijät toril" kommentoivat ajankohtaisia asioita. Helsingin kahvikojuissa kuten Turunkin kahvilassa tapaa kaikki. Tori on kohtaamispaikka, kauppapaikka, tapahtumien estradi ja juhlien aukio. Turun ihanaa toria reunustavat arvorakennukset Åbo Svenska Teater ja Ortodoksinen kirkko. Torin tunnelma päiväsaikaan on ainutlaatuinen ja on hienoa, että aukioloaika on iltakuuteen. Sen jälkeen iloinen tunnelma muuttuu kuitenkin ankean rakennuskannan, ruman esiintymislavan ja autiuden vuoksi nuhjuisen surulliseksi. Onneksi asia on korjattavissa, joten toimeen vaan - epäturkulaiseen tyyliin vauhdilla!