Maasturilla erotutaan
Puolassa massasta
Nissan Navarrojen, Toyotan ja Mitsubishin monien maastoversioiden ja Ford Rangereiden väkevä maihinnousu Puolaan alkoi parisen vuotta sitten.
Autokauppiaiden liitto ennustaa massiivisten maastureiden ja jykevien avolavafarmarien myynnin kasvavan 38-miljoonaisessa maassa lähitulevaisuudessa vuosittain yli kymmenellä prosentilla.
Tänä vuonna tullaan ostamaan reilusti yli 20 000 maasturia ja avolavafarmaria, mikä on 7-8 prosenttia vuoden koko automyynnistä.
Puolan automarkkinoiden yli 20 prosentin plussa vuonna 2007 sijoittui Euroopassa Liettuan jälkeen kakkostilalle.
Kuluvana vuonna puolalaisille teille odotetaan eritoten amerikkalaisten nelivetoisten jeeppien ja farmareiden suurta ryntäystä: keulassa komeilevat Dodgen ja Chryslerin bensiini- ja dieselversiot.
Eivätkä maastureita osta enää pelkästään rikkaat liikemiehet, vaan myös nopeasti kasvava ja vaurastuva keskiluokka haluaa erottua tavallisen massan ajopeleistä.
Puolassa lasketan olevan lähes kaksi miljoonaa erilaista liiketoimintaa harjoittavaa henkilöä, joista hyvin monilla on unelma avata työpäivän aamuna oman maasturin etuovi.
Sitä paitsi yhden henkilön johtamalla pienyrityksellä on oikeus saada maasturin tai jeepin hinnasta varsin sievoinen veronalennus.
Toisaalta myös yhä useampi keskivertopuolalainen on valmis ostamaan - suurenkin lainan turvin - tavallisen perheajoneuvon sijasta tuplasti kalliimman maastoauton tai avolavajeepin.
Siitäkin huolimatta, että niiden keskihinta kolkuttelee 100 000 zlotya eli noin 30 000 euroa.
Maasturien suosio on lisääntynyt myös muissa entisissä sosialistisissa maissa, kun taas vauraassa lännessä, etenkin Yhdysvalloissa, "polttoainejuoppojen" myynti on kääntynyt alamäkeen.
Eli kyse on säästöistä.
Euroopan synkimpiin kuolonkolarimaihin kuuluvassa Puolassa arvostetaan jämeriä, myös huonoilla ajoväylillä sujuvasti kulkevia tukevia maastureita ja jeeppejä.
Näet korkealla sijaitsevan ratin takana voi tuntea olonsa turvallisemmaksi ja seurata loistavalta näköalapaikalta valppaasti liikennevirtoja.
Matti Hoviseppä