Extra

Kuin Jallu-snapsi

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

Reijo Mäki käyttää kirjoissaan kekseliäitä kuin-vertauksia. Täydennä lausetta "Jussi Vareksen näytteleminen Linnateatterin Vares-näytelmässä on kuin..."

- Jallu-snapsi. Se lämmittää kehon ja mielen, mutta täytyy olla tarkkana, ettei se nouse päähän. Tätä kaveria on nautinnollista näytellä.

Vareksen heikkoutena ovat kylmä olut ja kuumat naiset. Mitkä ovat sinun heikkouksiasi?

- Kylmä olut tietenkin houkuttelee mutta tuhti punaviini myös.

Vares viihtyy tuopin ääressä Uudessa Apteekissa. Mitkä ovat sinun lempikuppiloitasi?

- Uusi Apteekki, Olavin Krouvi ja Kuka-baari ovat hyviä. Koulun piha ja laivaravintolat Aurajoessa ovat mukavia paikkoja auringonpaisteella. Turussa on niin paljon hyviä paikkoja, että aika ei riitä niiden kaikkien kiertämiseen.

Miten Vareksen ja sinun Turkusi eroavat toisistaan?

- Tykkään käydä syömässä hyvin nimenomaan perheen ja illalla vaimon kanssa. Neljän lapsen isänä minuun Turkuuni kuuluu olennaisesti myös Seikkailupuisto. Näissä asioissa Vareksen ja minun välillä onkin ratkaiseva ero. Muuten tunnistan miljöön ja paikat, joissa Reijo Mäen maailmassa mennään - tuttuja reittejä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutit Turusta pois vuonna 1988, kun lähdit opiskelemaan Teatterikorkeakouluun. Miten kaupunki on muuttunut tällä välin?

- Olen kotoisin Raunistulasta vanhasta puutalosta ja olen iloinen, että alueen puutaloja on nyttemmin korjattu. Raunistulan puutaloilme pitäisi säilyttää eikä rakentaa sinne kerrostaloja. On myös kiva, että jokiranta on laitettu arvoiseensa kuntoon, kun rantaa pääsee kävelemään kummallakin puolella ja puut on valaistu. Lisäksi kahvila- ja ravintolakulttuuri on muuttunut edukseen, sillä ennen mentiin sisätiloihin viettämään aikaa, mutta nyt uskalletaan olla ulkona - ainakin tällaisen havainnon olen näin kesäaikaan tehnyt.

Olet esittänyt monenlaisia suomalaisia miehiä muun muassa elokuvissa Sooloilua, Lapsia ja aikuisia sekä Nousukausi. Miten suomalainen mies mielestäsi voi?

- En innostu yleistyksistä. Ei ole olemassa suomalaisen miehen standardia, joka pitäisi uudelleen täyttää.

Mikä elokuvien roolihahmoistasi on ollut lähellä sinua?

- Vaikka esittämäni miehet ovat olleet keskenään hyvin erilaisia, heissä kaikissa on ollut tunnistettava kosketuspinta. Elämä on yllättänyt heidät kaikki, eivätkä he ole niin ennalta-arvattavia kuin alkuun luulisi.

Millaisia elokuvia katsot mieluiten?

- En ole kaikkiruokainen mutta moniruokainen. Saatan katsoa viihdyttäviä toimintaelokuvia tai Art House -elokuvia ja innostua Zhang Yimoun Kiina-spektaakkeleista.

Millainen on hyvä teatteriesitys?

- Hyvä esitys vie mukanaan. Siinä on jotain tuttua ja tunnistettavaa, jotain yllättävää ja jotain, mitä miettii vielä, kun kävelee salista pois.

Mitä virheellisiä käsityksiä vallitsee näyttelijän ammatista?

- Usein kysytään, miten te näyttelijät muistatte kaiken tekstin. Tekstin muistaminen on kuitenkin perusasia. Haasteet tulevat sen jälkeen.

Anna Arola